AKP’nin 4. Olağanüstü Kongresi: Erdoğan hangi mesajları verdi, parti yönetiminde değişim nasıl oldu?

Yıldırım ve Şentop YİK üyesi olacak

AKP’nin 4. Olağanüstü Kongresi: Erdoğan hangi mesajları verdi, parti yönetiminde değişim nasıl oldu?


AKP’nin 4. Olağanüstü Kongresi: Erdoğan hangi mesajları verdi, parti yönetiminde değişim nasıl oldu?

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 4. Olağanüstü Kongresi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçerli oy kullanan bin 399 delegenin tamamının oyuyla yeniden genel başkanlığa seçildi.

Erdoğan, kabinenin ardından, parti yönetiminde de kapsamlı değişikliğe gitti.

75 üyeli Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun (MKYK) yaklaşık üçte ikisini değiştirdi.

Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu dört Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi yeni yönetimde yer almadı.

Kongre konuşmasıyla yerel seçim çalışmalarına da başlayan Erdoğan, “sivil, özgürlükçü, kuşatıcı” anayasa sözü verdi, aileyi “sapkın akımlardan koruyacaklarını” belirtip LGBTİ bireyleri hedef aldı.

Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısı konusunda taraflara “itidal” çağrısında bulunan Erdoğan, “ilk kabine toplantısından sonra, memur emeklilerine müjde” sözü verdi.

AKP’nin 4. Olağanüstü Kongresi, Ankara Spor Salonu’nda, “Türkiye Yüzyılı İçin Hep yeni, Hep İleri” sloganıyla gerçekleştirildi.

Kongre nedeniyle salon çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı, katılımcılar detaylı üst aramasından geçerek salona girebildi. Çok sayıda yerli ve yabancı konuğun davetli olduğu kongrede, salona, “Türkiye Yüzyılı” temasına vurgu yapan slogan ve afişler asıldı.

Sinevizyon gösterisi ile başlayan kongrede Divan Başkanlığı’na seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz seçildi.

Eşi Emine Erdoğan’la birlikte kongreye gelen Erdoğan, ilk konuşmasını salon dışındaki yurttaşlara yaptı.

‘Buralarda sandalyeler havada uçuşmuyor’

Kongrede, “yeni bir döneme, yeni heyecanla merhaba” diyeceklerini belirten Erdoğan, “yeni sesler, yeni yüzlerle” partiyi daha güçlendireceklerini vurguladı.

Şimdiye kadar 14 kongre yaptıklarına işaret eden Erdoğan’ın hedefinde muhalefet vardı:

“Bu kongrelerin tamamını birileri gibi sandalyelerin havada uçuştuğu atmosferde değil, kardeşlik ikliminde yaptık. Bakın buralarda sandalyeler havalarda uçuşmuyor.”

İsim vermeden, partisinden ayrılıp yeni parti kuranları “ihanetle” suçlayan Erdoğan, “Onlar yollarına, biz yolumuza, onlar dikiş tuturamayacaklar” görüşünü dile getirdi.

Erdoğan, partililerden, 31 Mart yerel seçimleri için “kapı kapı dolaşmaları” sözü de istedi.

Tenzile Erdoğan da anıldı

Kongre tarihi, 7 Ekim 2011’de hayatını kaybeden Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın ölüm yıldönümüne denk geldi.

Erdoğan’ın salona girmesinden sonra, Erdoğan ve annesinin yer aldığı, “Öyle bir evlat yetiştirdin ki, binlerce evladın daha oldu”, “Milletin duası duası oğlunla, rahat uyu Tenzile Anne” yazılı dev posterler açıldı.

‘Biz LGBT tanımıyoruz!’

Kongre konuşması için kürsüye gelen Erdoğan, bir kez daha yerel seçimlerin önemine vurgu yaptı ve salondakilere, “Türkiye Yüzyılı muştusunu cümle aleme beraber ilan etmeye hazır mıyız? Yeminli İslam ve Türk düşmanlarının ne dediğine bakmadan, durmadan, yorulmadan, usanmadan yolumuza devam edeceğiz. Güven ve istikrarı tahkim etmek için tüm sözleri yerine getireceğiz” diye seslendi.

Erdoğan, Cumhuriyeti demokrasiyle kucaklaştıracak, “sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasayı ülkemize kazandıracağız” vaadinde bulunduktan hemen sonra ise geçen yasama döneminde, anayasa değişikliği olarak gündeme gelen “ailenin korunması” konusunda kararlı olduklarını vurgularken, sert ifadeler kullandı:

“Siyasi, sosyal sapkın akımları destekleyerek aile kurumlarımızı yıkmayı hedefleyen sinsi faaliyetlerin kökünü kurutacağız. Biz LGBT tanımıyoruz.”

İsrail- Hamas mesajı: ‘İtidale çağırıyorum’

Terörle mücadelede konusunda kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, “'Bir gece ansızın gelebiliriz' ikazımızın alçakların yüreklerine saldığı korkuyu eksiltmeyeceğiz” dedi.

Terörle mücadele ederken, bölgede barış ve huzur için diplomatik çabaları sürdüreceklerini belirten Erdoğan, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısına ilişkin ise “Türkiye olarak bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz” görüşünü dile getirdi.

Memur emeklilerine müjde sözü

Enflasyonla mücadeleyi sürdüreceklerini ve işçi, memur ve emeklilere yeni müjdeler vermeye devam edeceklerini kaydeden Erdoğan, “Bu yıl sonuna doğru özellikle emekli memurlarımızın maaşlarıyla ilgili şu anda bakanlığımız çalışmasını yapıyor ve ilk kabine toplantımızdan sonra yeni müjdemizi de inşallah emekli memurlarımıza açıklayacağız” dedi.

Erdoğan, parti yönetiminde yaptığı değişikliğe de dikkat çekti ve “değişim ruhuna” sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi:

“Bu kongrede, yeni bir değişimi AK Parti'de göreceksiniz. Geniş dağılımı olan, parlamentodaki yapısıyla parti yapısının çok çok farklı olduğu bugünkü kongrede de MKYK ile genel merkez organlarımızla aynı heyecanı tekrar yaşayacağız. Kurullardaki görevlerine devam edenler yanında yeniden ve ilk defa bu kademelerde vazife üstlenen arkadaşlarımızı göreceğiz. Kendi içimideki bu değişim ruhuna sahip çıktığımız sürece, nice başarıların bizi beklediğine inanıyorum. Ne zaman ki değişim irademizi kaybederiz, işte o vakit bir kısır döngüye düşeriz.”

MKYK’da 49 isim çizildi, Elitaş ve Ünal yönetimde

Erdoğan’ın konuşmasından sonra, MKYK listesi de açıklandı.

Milletvekili seçimlerinde milletvekillerinin yaklaşık yüzde 65, kabinenin yüzde 90’ını değiştiren Erdoğan, MKYK’nın üçte ikisini de değiştirdi. 75 üyeli MKYK’da 49 isim yer bulamazken, 26 isim yerini korudu.

Ancak Erdoğan, “A takımı” olarak da nitelendirilen 18 üyeli MYK üyelerinin büyük bölümünü korudu.

Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Genel Başkan Yardımcıları Nurettin Canikli, Jülide Sarıeroğlu ve Mehmet Ali Zengin, yeni yönetim listesinde yer almadı.

Buna karşın, üç dönemi doldurduğu için milletvekili adayı olmayan, önceki dönem Meclis’te Grup Başkanvekilliği görevini üstlenen Mustafa Elitaş , Mahir Ünal ile eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç, eski bakanlardan Nihat Zeybekçi, parti yönetimine giren yeni isimler arasında yer aldı.

Milletvekili seçildikten sonra Meclis ihtisas komisyonlarında görev alan eski kabine üyeleri Derya Yanık, Bekir Bozdağ’ın yanısıra, eski milletvekilleri Metin Külünk, Şamil Tayyar, Abdurrahman Kurt, Ayşe Böhürler de listeye giremedi.

Yıldırım ve Şentop YİK üyesi olacak

Kulislerde eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da parti yönetiminde yer alacağı konuşuluyordu.

Ancak, Erdoğan yeni listesinde Yıldırım’la birlikte Şentop’a da yer vermedi.

Erdoğan, yeniden genel başkan seçildikten sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, ağırlıklı olarak eski TBMM başkanlarında oluşan “Yüksek İstişare Kurulu”nun yedi kişilik yeni üyelerini açıklayacağını duyurdu.

Bu çerçevede Yıldırım ve Şentop’un, “eski TBMM Başkanı” sıfatıyla kurulda görev almaları bekleniyor.

BBC TÜRKÇE