Alman bakan: Çin ziyaretimin bazı bölümleri 'şok edici olmaktan öte'; Pekin'in hasım yönü artıyor
Çin’in Tayvan’ı kontrol altına alma girişiminin “kabul edilemez”
Alman bakan: Çin ziyaretimin bazı bölümleri 'şok edici olmaktan öte'; Pekin'in hasım yönü artıyor
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, geçen hafta Çin’e yaptığı resmi ziyaretin bazı bölümlerini “'şok edici olmaktan öte” şeklinde tanımladı.
Baerbock, Pekin’in ticari ortak ve rakip olmaktan çıkıp giderek sistemli bir şekilde hasım haline geldiğini söyledi.
Almanya Federal Meclisi'nde (Bundestag) Pekin ziyaretiyle ilgili konuşan Baerbock, “Çin’in içeride daha baskıcı dışarıda ise daha saldırgan hale geldiği” görüşünü dile getirdi.
Alman bakan, ziyaretin bazı bölümlerini 'şok edici olmaktan öte' diyerek tanımlamasına rağmen bu bölümlere açıklık getirmedi.
Çin için “ticari ortak, rakip ve aynı zamanda hasım” ifadelerini kullanan Alman bakan, kendi izlenimlerine göre Pekin’in sistematik hasım yönünün giderek arttığı görüşünü dile getirdi.
Çin’in Almanya’nın en büyük ticari ortağı olduğunu kaydeden Baerbock, bunun Pekin’in Berlin’in en önemli ticari ortağı olduğu anlamına gelmediğini bildirdi.
Alman hükümetinin Çin ile çalışma arzusunda olduğunu ancak geçmişteki hataları tekrarlamak istemediğini belirten Baerbock, Batı’nın otoriter rejimlerdeki siyaseti ticari ilişkilerle değiştirebileceğini savundu.
Çin’in Rusya’ya silah vermemesinin sevindirici olduğunu kaydeden Alman bakan, Almanya’nın bu sözlerin ne kadar tutulacağını yakında izleyeceğini bildirdi.
Almanya’da Angela Merkel’ın ardından işbaşına gelen Olaf Scholz hükümeti, ekonomide Asya’ya bağımlılığın düşürülmesi için Çin ile ilişkilerde yeni bir strateji geliştirmek istiyor.
Dışişleri Bakanı Baerbock geçen hafta yaptığı ziyaret sırasında Çin’in Tayvan’ı kontrol altına alma girişiminin “kabul edilemez” olduğunu bildirmişti.
Baerbock, Çin'in uluslararası kurallara dayalı düzen pahasına kendi kurallarını dayatmak istediği eleştirisini getirmişti.
EURO NEWS