BERLİN - Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik Parti'li (CSU) siyasetçi Dorothee Baer’in ülkede fuhuşun yasaklanmasını istemesi ve "Almanya Avrupa’nın genelevi haline geldi" şeklindeki sözleri tartışmalara neden oldu.
Partisinin Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı da olan Baer, 2002’de Fuhuş Yasası’nın yürürlüğe girmesinden bu yana özellikle Doğu Avrupa ülkelerinden on binlerce kadının seks sektöründe çalışmak için geldiğini ve "Almanya’nın bu yüzden seks turizmi için dünya çapında çok cazip bir ülkeye dönüştüğünü" öne sürdü.
Söz konusu kadınların sadece yüzde 10’unun resmi makamlara kayıtlı olduğunu söyleyen ve geri kalanının yasa dışı olarak "köle gibi, dramatik koşullar altında" çalışmak zorunda kaldığını belirten siyasetçi, fuhuş yasağının insan ticaretini engelleyerek binlerce kadını şiddetten koruyacağını da ifade etti.
Baer, Almanya için "İsveç Modeli" olarak da bilinen "Nordik Model" uygulamasını önerdi. İsveç'te 1999 yılından bu yana "seks hizmetleri" için para ödemek yasak, para almak ise yasak değil. Yani sonuçta fuhuşta kadınlar suçlu olmaktan korunurken, müşteriler seks yaptıklarında kovuşturmaya tabi tutuluyor ve "seks satın almak" suç olarak tanımlanıyor.
Seks işçisi örgütlerinden tepki
Dorothee Baer’in önerisi hayat kadınlarını ve seks işçilerini temsil eden örgütlerin tepkisine neden oldu.
"Almanya Erotik ve Cinsel İlişkiler Emekçileri Derneği" tarafından yapılan açıklamada, fuhuş yasağının seks işçileri için daha kötü çalışma koşullarına yol açacağı belirtilirken, sektörde çalışan kadınların çoğunun mesleki bir alternatifi olmadığı da öne sürüldü. Açıklamada, yürürlükteki uygulamanın seks işçilerini büyük ölçüde koruduğu bildirildi.
Yeşiller Partisi de, fuhuşun serbest kalmasını isterken, yasağın binlerce kadını işsiz ve güvencesiz bırakacağını açıkladı.
Almanya’da fuhuş 2002’den bu yana serbest
Fuhuş, Almanya’da 2002 yılında yasal hale getirilmiş, seks işçilerinin işsizlik ve sağlık sigortası sahibi olmasını mümkün kılacak yasalar kabul edilmişti.
Genelevlerine yasal işletme statüsü veren yasa, seks karşılığında para kazananları diğer mesleklerin statüsüne getirdi. Ancak yıllardır yasanın amacına ulaşamadığı, tersine sektörde çalışan sayısının kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına neden olduğu ve para karşılığında seks yapanların sayısının 100 binden en az 400 bine çıktığı tahmin ediliyor.
Bu konuda diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha liberal olan uygulama nedeniyle, hayat kadınlarının çalıştığı onlarca genelevler açıldığı, sektörün yıllık cirosunun ise en az 16 milyar Euro olduğu belirtiliyor.
Genelevlerde çalışan kadınların tahminlere göre en az yüzde 60’ı Doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri vatandaşları. Çoğu Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’dan kadınların insan tacirleri tarafından çeşitli vaatlerle kandırılıp, turist vizesiyle veya ülkeye kaçak yollarla sokulduğu, fuhuş yapmaya zorlandığı ve tehdit edilerek çalıştırıldığı belirtiliyor.