Almanya Vizesi Alan Depremzedelerin Sayısı Artıyor

Vize uygulaması genişletilsin çağrısı

Almanya Vizesi Alan Depremzedelerin Sayısı Artıyor


Almanya Vizesi Alan Depremzedelerin Sayısı Artıyor

BERLİN - Türkiye'de meydana gelen ve binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan 6 Şubat depremlerinin ardından Alman hükümeti, depremzedelerin "hızlı bir şekilde" üç aylık vize almasının sağlanacağını ve ülkedeki akrabalarının yanına gelebileceğini bildirmişti.

Şubat ayı ortasında yürürlüğe giren uygulamadan şimdiye kadar 2658 afetzedenin yararlandığı açıklandı.

Geçen hafta Cuma gününe kadar olan verileri açıklayan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye’nin yanı sıra Suriye’de de etkili olan depremler sonrasında bölgeden toplam 2658 kişiye vize verildiğini açıkladı.

Vize alanların 2300 ile büyük bölümünü Türk vatandaşlarının oluşturduğu belirtilirken, bunlardan yaklaşık 1400’ünün Almanya’ya geldiği de belirlendi.

Depremden sonra, 22 Şubat’ta bölgeyi ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock depremzedeler için vize başvurusu sürecinin olabildiğince "pragmatik" şekilde yürütülmesinin hedeflendiğini belirterek, Almanya’daki yakınından davetiye alanların çok kısa bir süre içinde ülkeye gelebileceklerini ifade etmişti.

Depremzedelerin Almanya’ya gelebilmesi için en önemli şart, "birinci ya da ikinci derece yakınlarının onları ülkeye davet etmesi" olarak açıklanmıştı.

Türkiye'den depremzede yakınını Almanya'ya davet eden kişilerin öncelikle yeterli miktarda aylık gelirinin ya da banka hesabında gelecek her bir bireye göre değişecek miktarda parasının bulunması gerekiyor.

Almanya'ya gelen depremzedeler için, davet eden kişi tarafından 90 günlük sağlık sigortası primi de yaptırılması zorunlu tutuluyor. Davet eden kişi, gelen yakınlarının Almanya'da kaldıkları süre boyunca bütün masraflarını üstleneceğini taahhüt ediyor. Türkiye'den vizeye başvuranların ise deprem bölgesinde yaşadıklarını ve Almanya'da birinci-ikinci derece akrabalarının olduğunu ispatlaması gerekiyor.

Vize uygulaması genişletilsin çağrısı

Almanya’nın Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerindeki eleman sayısını arttırdığını, ayrıca başvurular için deprem bölgesinde kiralanan otobüslerle mobil vize başvurusu uygulamasına geçildiğini ve günde ortalama 150 vize verilebildiğini belirten Alman dışişleri yetkilileri, depremzedelere vize kolaylığının şu ana kadar başarı ile yürüdüğünü savunarak, olumlu bir bilanço çıkartıyor.

Ancak Almanya Türk Toplumu (TGD) gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve çatı örgütü, Berlin’in Türkiye ve Suriye’deki depremlerden etkilenenlere sağladığı vize kolaylaştırma sürecinin yeterli olmadığı görüşünde.

Nitekim Alman haber ajansı DPA’ya bir açıklama yapan TGD Başkanı Gökay Sofuoğlu, kolay vizenin ancak Almanya’da birinci derece akrabaları bulunanlar için geçerli olmasının "anlaşılabilir olmadığını" söyledi.

Sofuoğlu, uygulamanın birinci derece akrabaların yanı sıra Almanya’da yaşayan ve istenen şartları yerine getirenlerin diğer yakınları ve arkadaşları için de geçerli olması gerektiğini ifade etti.

"Verilen 3 aylık vize, esasında normal bir 90 günlük turist vizesi"

Eleştirilen bir diğer nokta ise vizelerin sadece 31 Temmuz’a kadar geçerli olması. Sofuoğlu, "Bu insanlar burada kalıcı olmak istemiyor, yalnızca bu felaketin zorluklarından bir süreliğine de olsa uzaklaşarak nefes almak istiyor" diyerek, bu sürenin uzatılmasını isterken, Almanya Göç Komisyonu Başkanı avukat Memet Kılıç ise 90 günlük vize süresinin şu andaki uygulamaya göre uzatılmadığını belirtiyor.

Kılıç, "Verilen 3 aylık vize, esasında normal bir 90 günlük turist vizesi. O yüzden geçerli kanun turist vizesi uzatılmaz diyor. Eğer uygulama değişmezse, gelen depremzedeler bu sürenin sonunda Almanya’dan gitmek zorunda kalacaklar. Almanya bu tarihe kadar, yazın ortasına gelindiğinde Türkiye’nin çadır sorununu halledeceğinden yola çıkıyor olabilir. Şu an için, sadece seyahat edemeyecek durumda olan ve bunu belgeleyenlerin bu sürenin sonunda Almanya’da kalması mümkün olabilecek. Diğerleri şu an için bu 90 günlük süre uzatılır diye bir umuda kapılmasınlar" diye konuştu.

Bu arada, hem Alman yetkililer hem de Türk örgütlerinin temsilcileri vize uygulaması ile ilgili öncelikli olarak resmi internet sayfalarından bilgi alınmasını tavsiye ediyor.

Söz konusu sayfalarda bilgilerin Türkçe olarak da derlendiği ifade edilirken, güncellenen uygulamaların da bu sitelerden takip edilebileceği belirtiliyor.

Almanya’ya gelmek isteyen depremzedelerin bilgi alabileceği internet siteleri:

https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/05-VisaEinreise
https://www.auswaertiges-amt.de
https://www.germany-visa.org/immigration-residence-permit/german-residence-permit/
https://www.berlin.de/einwanderung/einreise/verpflichtungserklaerung/artikel.1301692.tr.php

Cem Dalaman / voa