Almanya’da 3 yılda vatandaşlık almayı ve çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa

Çifte vatandaşlığa yeşil ışık

Almanya’da 3 yılda vatandaşlık almayı ve çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa


Almanya’da 3 yılda vatandaşlık almayı ve çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa 

Almanya’da başta Türkiye kökenliler olmak üzere göçmenlerin uzun yıllardır beklediği çifte vatandaşlığı kolaylaştıran düzenleme konusunda hükümetin uzlaşmasından sonra çifte vatandaşlık yolu açıldı.

2021’de iktidara gelen Olaf Scholz'un başbakan olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in oluşturduğu koalisyon hükümetinin en önemli hedeflerin biri olarak ilan ettiği yeni uygulama, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırmayı ve çifte vatandaşlığın önündeki engeli kaldırmayı hedefliyor.

Yeni yasanın en önemli özelliklerinden biri, halen sekiz yıl olan vatandaşlığa kabul için bekleme süresinin beş yıla inecek olması. Almanya'ya uyum konusunda iktisadi ve sosyal bakımdan büyük başarı kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa kabul başvuruları için de bekleme süresinin üç yıl olması yeterli olacak.

İsteyen kendi vatandaşlığından çıkmadan çifte vatandaş olma hakkına kavuşulabilecek. Ebeveynlerden birinin beş yıldır yasal olarak ikamet etmesi halinde, ülkede dünyaya gelen çocukları otomatik olarak Alman vatandaşlığını kazanacak. Bu kişiler, ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak “çifte vatandaşlık” hakkına da sahip olacak.

Yeni yasanın bir diğer özelliği ise ilk kuşak Türkler'e yönelik bir jest olarak yorumlanıyor. Buna göre 67 yaş üzeri göçmen kökenlilerin Alman vatandaşı olmaları için yazılı Almanca sınavı vermeleri gerekmeyecek, sadece sözlü görüşme yeterli sayılacak ve ayrıca geldikleri ülkenin vatandaşlığından çıkması şart koşulmayacak. Öte yandan sabıkalı olanların, terör suçu işleyenlerin ya da Almanya’nın anayasasına aykırı yaşam tarzları olduğu saptananların, örneğin anti-semitist ve ırkçı olanların vatandaşlığa geçmelerine izin verilmeyecek.

Çifte vatandaşlığa yeşil ışık

Yasanın içerdiği ve Türk vatandaşları bakımından getireceği en önemli değişikliklerin başında çifte vatandaşlık hakkı yer alıyor. Alman vatandaşlık yasası, şimdiye kadar Avrupa Birliği ve İsviçre vatandaşları ile pek çok ülke vatandaşına çifte vatandaşlık imkanı tanıyor, ama ülkede en büyük göçmen grubu konumundaki Türk vatandaşlarına bu hakkı vermiyordu.

Daha önce Türkler, önce kendi vatandaşlığından çıkıyor, Alman vatandaşı olduktan sonra Türk vatandaşı olarak mavi kart almak için tekrar müracaat ediyorlardı.

Almanya‘nın, mevcut yasalar nedeniyle Avrupa'da çifte vatandaşlığın en az olduğu ülkelerden biri olması ve Türk vatandaşlarını doğrudan bu konuda dışlaması, Türkler'i temsil eden örgütler tarafından yıllardır eleştiriliyordu.

Yeni düzenlemeyle, Türk vatandaşları kendi vatandaşlıklarından feragat etmeden Alman vatandaşlığını da alabilecek. Almanya'da 3 milyondan fazla Türkiye kökenli insan yaşıyor. Almanya Türk Toplumu’na göre yeni uygulamanın Türk toplumuna mensup bir milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor. Uygulama bundan sonraki aşamada Federal Parlamento ve ardından Eyaletler Meclisi'nin onayına sunulacak ve muhtemelen önümüzdeki Temmuz ayında yasallaşacak.

Cem Dalaman / VOA