Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi

Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. 

Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi


Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi

Almanya'da Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki merkez sol koalisyon hükümeti tarafından Meclis'e sunulan tasarı, 234'e karşı 382 oyla kabul ederken oylamada 23 milletvekili çekimser kaldı. Böylece ülkede çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi.

Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. 

Yasa kapsamında Almanya vatandaşlığına geçişler kolaylaştırılacak ve çifte vatandaşlığın önündeki engel kaldırılacak.

Olaf Scholz ldierliğindeki merkez sol koalisyon hükümeti tarafından Meclis'e sunulan tasarı, 234'e karşı 382 oyla kabul edilirken oylamada 23 milletvekili çekimser kaldı.

Hükümet, bu adımın göçmenlerin entegrasyonunu kolaylaştıracağını, vasıflı işçilerin ülkeye çekilmesine de katkı sağlayacağını savunuyor. 

Ancak ana muhalefetteki merkez sağ bloğu, yasanın Alman vatandaşlığını 'ucuzlatacağını' savunarak girişimi sert şekilde eleştirdi. 

Hıristiyan Demokrat Partili milletvekili Alexander Throm milletvekillerine yaptığı hitabında, "Bu bir vatandaşlık modernizasyon tasarısı değil, vatandaşlığın değersizleştirilmesi tasarısıdır." sözleriyle hükümetin adımına tepki gösterdi. 

"Vatandaşlık yasasının modernizasyonu" başlıklı yasa çerçevesinde Alman vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indiriliyor.

Ayrıca vatandaşlığa geçmek isteyen kişinin "özel entegrasyon başarıları" durumunda bu süre 3 yıla düşürülüyor.

İlaveten Almanya'da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin beş yıldır Almanya'da yasal olarak ikamet etmesi halinde otomatik olarak vatandaş olacak.

Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan ve gençlerin 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya mecbur bırakan "opsiyon modeli" ise artık rafa kaldırılacak. 

Hükümet, nüfusun yüzde 14'ünün (84,4 milyonluk nüfusunun 12 milyonu) vatandaşlığının olmadığını, bunların 5,3 milyonunun da en az on yıldır Almanya'da yaşadığını belirtiyor. 

İstatistiklere göre Almanya'da vatandaşlığa kabul oranı, AB ortalamasının oldukça altında. 

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, reformun Almanya'yı, Fransa gibi Avrupalı komşularıyla aynı çizgiye getirdiğini söyledi ve daha fazla vasıflı işçi çekme ihtiyacına işaret etti. 

Fauer, oylama öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD ve Kanada gibi dünyanın dört bir yanından nitelikli insanlara Alman vatandaşlığına geçmenin de bir parçası olduğu bir teklif sunmalıyız" ifadesini kullandı. 

Yeni yasa, vatandaşlığa kabul edilecek kişilerin kendilerini ve yakınlarını finansal açıdan geçindirebilecek durumda olmalarını şart koşuyor. 

Antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı kapsamında ceza alanlar, Alman vatandaşlığına alınmayacak. Bu konuda vatandaşlık daireleri savcılıklarla daha yakından çalışacak.

Ayrıca çok eşli olanlar veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa alınmayacak.

EURO NEWS