Almanya'da 'Erdoğan'ın kalesi' Essen: Türklerin seçime ilgisi yoğun
Erdoğan hala oy oranını nasıl koruyabiliyor?
Almanya'da 'Erdoğan'ın kalesi' Essen: Türklerin seçime ilgisi yoğun
Essen, 1,5 milyon Türk seçmenin yaşadığı Almanya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en fazla oy veren kentlerin başında geliyor. Erdoğan, bu kentte ilk turda yüzde 75 oranında oy aldı.
Yurt dışında 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimleri için 20 Mayıs'ta başlayan oy verme işlemi 24 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Salı günü saat 16.00 itibarıyla oy verenlerin sayısı 1 milyon 615 bin 962'ye ulaştı.
Yurt dışında seçmen kütüğüne kayıtlı en fazla Türk vatandaşının bulunduğu ülke Almanya. Burada başta Berlin, Münih ve Köln olmak üzere birçok yerde sandık merkezleri kuruldu; bu yerlerden biri de Türk asıllı vatandaşların yoğun olduğu Essen.
Almanya’da 19 yıldır yaşayan Esra Köse isimli 45 yaşındaki kadın, “Erdoğan’a oy attım çünkü o seçilmeyi hak ediyor.” diyerek bu sanayi kentteki bir çok Türk seçmen gibi AK Parti liderine yönelik olumlu duygularını dile getirdi.
İlk turda Almanya genelinde Erdoğan’a oy verenlerin oranı yüzde 65 olarak kayıtlara geçerken, AKP lideri Türkiye’de yüzde 49,5 oranında oy aldı.
Söyledikleri kızı tarafından Almancaya çevrilen Köse, Erdoğan’ın özellikle depremzedelere önemli yardımda bulunduğu görüşünü dile getirirken, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Bugünkü koşullarda ondan daha iyisini görmüyorum” dedi.
Almanya'nın en önemli demir ve kömür merkezi olarak bilinen Essen, Türk göçmen işçilerin Almanya’ya 1960’lı yıllarda göç ettiğinde en fazla rağbet ettikleri kentlerin başında geliyordu.
Duisbourg Üniversitesi’nde Türkiye üzerine araştırmalar yapan Yunus Ulusoy, “Çoğu zaman kırsal kesimden gelen, şehirli burjuvalara oranla daha muhafazakar olan Türk göçmen işçiler, değerlerini, dine bağlılıklarını çocuklarına aktardı.” diyerek yeni nesil Türklerin de bir önceki kuşağın izinden gittiği görüşünü dile getirdi.
Almanya’da iç mimar olarak çalışan, bu kentte büyüyen ve boynunda Türk bayrağının sembolü ay yıldızlı kolye takan 53 yaşındaki Nevin Toy-Ünkel, yıllar önce Konya’dan kömür madenlerinde çalışmak üzere buraya gelen babası gibi Erdoğan’a oy veren seçmenler arasında yer alıyor.
"Cami imamları sandık başında"
Dortmund Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışan Öykü Yener-Roderburg ise kongre merkezinde oy sandıklarının bulunduğu bölgede AK Parti seçim kampanyası müziklerinin, “yasak olmasına” rağmen çalınmasına dikkat çekerek, "İlk turda, muhalefet partilerine karşı Erdoğan taraftarlarını sindirme girişimlerini gördük.” diyerek buradaki seçim atmosferini özetledi.
Öykü Yener-Roderburg, her bir seçim sandığında görev yapan 5 kişiden ikisinin genelde devlet adına görevli olan ve bir kısmının bu ülkedeki camilerde imamlık yapmak üzere gelen DİTİP üyeleri, diğer üçüncü ve dördüncü kişilerin AK Parti ve MHP üyeleri olduğunu belirterek, CHP temsilcilerinin burada ciddi psikolojik baskı altında olduğu görüşünü dile getirdi.
Yener-Roderburg, muhalif seçmenlere bu sandıklarda hakaret bile edildiğinin gözlendiğini belirtti.
"Devletin parasıyla AK Parti seçmenini sandık başına ücretsiz otobüslerle götürüyorlar"
Essen yakınlarındaki Bielefeld kasabasında yaşayan ve CHP’yi destekleyen 52 yaşındaki Cemalettin Özer ise cami imamlarının her cuma günü cemaate AK Parti lehine propaganda yaptığını söyledi.
Özer, AKP seçmeninin buralarda sandığa gelmesi için devletin gönderdiği paralarla ücretsiz otobüsler kiralandığını bildirdi.
CHP adına kendi çalışmaları hakkında bilgi veren Özer, “Her şeyi gönüllülük esasına göre yapıyoruz ve kendi arabalarımızla insanları bazen evlerinden 70 km uzakta sandık başına götürmeye çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.
"Almanya'da CHP seçmeninin önemli bir bölümü Türk vatandaşlığından çıktı"
Almanya’da yaşayan Türk sosyal demokrat seçmenin önemli bir kısmının Alman vatandaşı olabilmek için Türk vatandaşlığından çıktığını belirten Özer, Almanya’da çifte vatandaşlık yasasının hala kabul edilmemesinden şikayetçi oldu.
Özer, AK Parti seçmeninin önemli bir kısmının Türk vatandaşlığından çıkmadığı için bu ülkede ciddi bir oy potansiyeli olduğunu savundu.
Cemalettin Özer, bununla birlikte muhalefetin Almanya’da ikinci turda daha fazla seferber olduğunu ve ilk turda oy atmayan çok sayıda genç seçmenin daha fazla oranda sandık başına gittiği görüşünü dile getirdi.
Erdoğan hala oy oranını nasıl koruyabiliyor?
20 yılı aşkın süredir iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan mülteci sorunu ve derinleşen ekonomik sorunlara rağmen popülaritesini koruyor.
Washington'daki Orta Doğu Enstitüsü'nde analist olan Gönül Tol, bu durum için "Kriz dönemlerinde insanlar genellikle liderin etrafında toplanır. Seçmenler muhalefetin işleri düzeltebileceğine yeterince inanmıyor." diyor.
AP'ye konuşan Tol, Kılıçdaroğlu'nun partisinin çehresini değiştirdiğini ancak Türkiye'deki gündemi Erdoğan'ın kontrol ettiğini belirtiyor. Muhafazalar kesimde özellikle kadınlar arasında bir korku faktörüne dikkat çeken Tol, "Muhalefet iktidara gelirse daha durumda olacaklarına inanıyorlar" görüşünü dile getirdi.
EURO NEWS