Almanya’da Irkçı Eylemler Rekor Seviyede

569 İslamofobik suç

Almanya’da Irkçı Eylemler Rekor Seviyede


Almanya’da Irkçı Eylemler Rekor Seviyede

BERLİN - Almanya’nın en önemli toplumsal problemlerinden biri sonu gelmeyen ırkçılık. Ülkede ırkçı saldırılar, gösteri ve yürüyüşler adeta günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Nitekim her 24 dakikada bir ırkçı bir saldırı gerçekleşiyor ya da suç işleniyor.

Alman hükümetinin konuyla ilgili son verilerine göre, geçen yıl aşırı sağcı, ırkçı, Yahudi düşmanı ve İslamofobik en az 23 bin 83 saldırı ve suç kayıtlara geçti.

2020'de 23 bin 604'e yükselerek rekora ulaşan aşırı sağcıların işlediği suç sayısı, 2021'de 21 bin 964 olarak belirlenmişti. 2022 ile sayıların kesinleşmesi sonrasında, geride kalan yılın yeni bir rekor olarak kayıtlara geçebileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, söz konusu sayıların sadece polis kayıtlarına geçenler olduğunu ifade ederek, günlük yaşamda karşılaşılan ırkçı, dışlayıcı ve hakaret düzeyinde söylemlerin ve saldırıların çok daha fazla olduğunu, birçok insanın Alman makamlarına güvenmediği için başvuru yapmadığını öne sürüyor.

569 İslamofobik suç

Nitekim Alman hükümetin Göç, Uyum ve Irkçılıkla Mücadele Sorumlusu Reem Alabali-Radovan'ın bir raporuna göre, Almanya’da yaşayan göçmenlerin yüzde 90’ı ülkede ırkçılık olduğunu söylerken, göçmenlerin yüzde 58’i ırkçılığa ve dışlanmaya bizzat maruz kaldığını belirtiyor.

Hükümetin raprounda, aşırı sağcıların 2022’de 1138 şiddet eylemi gerçekleştirdiği belirlenmiş. Camilere ve Müslümanlara karşı işlenen İslamofobik suç sayısı ise en az 569. Müslümanlara yönelik saldırılar kapsamında hakaret ve taciz gibi suçlar işlenirken, camilere de "mala zarar verilmesi" ve "duvarlara yazı yazılması" şeklinde saldırılar yaşanırken, olaylarda yaralanan kişilerin sayısı ise 25 olarak belirlendi.

Geçen yıl yayınlanan başka bir raporda, Ocak 2014-Haziran 2021 arasında Almanya'da 768 cami saldırısı kaydedildiğini ortaya çıkarmıştı. Saldırıların yaklaşık yarısının aşırı sağcılar tarafından gerçekleştirildiği bildirilen raporda, Almanya’da terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK ve yan örgütlerinin de saldırıların diğer bölümünde aktif rol oynadığı kaydedilmişti.

Uzmanlar İslamofobik saldırılar konusunda da çoğu kişinin şikayette bulunmaması nedeniyle birçok suçun kayda geçmediğini ve gerçek sayıların daha yüksek olabileceğini belirtiyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser geçen Aralık ayında yaptığı bir konuşmada, Almanya‘da her gün ırkçılık olaylarının yaşandığını, ancak Müslümanların iki kat daha fazla ırkçılığa ve dışlanmaya maruz kaldıklarını söylemiş ve koalisyon hükümetinin ırkçılık ve İslamofobi ile mücadele için önlemler alacağını bildirilmişti.

Avrupa’daki en büyük Müslüman göçmen nüfusa sahip Almanya'da resmi rakamlara göre yaklaşık 5,5 milyon Müslüman yaşıyor.

Bu arada Alman hükümetinin güncel verilerine göre, 2022’de Yahudi düşmanı toplam 2 bin 639 suç işlendi. Bunların 88'i antisemitik şiddet eylemi olarak kayıtlara geçerken, olaylarda toplam 31 kişi yaralandı. Hükümetin verilerine göre 2022'de mülteci yurtlarına yönelik 121, doğrudan sığınmacılara ya da mültecilere yönelik 1248 saldırı gerçekleşti.

Avusturya’da 1479 ırkçı vaka

Almanya’nın komşusu Avusturya'da ise, 2022'de 1479 ırkçı saldırı ve söylem kayıtlara geçti.

Ülkede 20 yılı aşkın süredir ırkçı saldırıları kayıt altına alan sivil toplum kuruluşu Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA) tarafından duyurulan sayılara göre, internet 999 ile ırkçı saldırıların kendine en çok yer bulduğu mecra oldu.

Irkçı saldırıların en çok yapıldığı ikinci yer ise 167 vakayla kamuya açık alanlar oldu. Ülkede geçen yıl, eğlence ve hizmet sektöründe 134, kamu kurum ve kuruluşlarında 85 ırkçı saldırı yaşandı. Güvenlik birimleri 59 ırkçı tutumla dikkati çekerken, yazılı ve görsel basın ile siyasette 35 ırkçı ve nefret içerikli söylem ve eylem tespit edildi.

Cem Dalaman / VOA