Almanya'da Leopard Krizi
Leopard, hükümet krizine yol açtı
Almanya'da Leopard Krizi
BERLİN —
BERLİN - Almanya'daki Ramstein ABD hava kuvvetleri üssünde geçen hafta yapılan "Ukrayna Temas Grubu"nun toplantısında, Almanya’nın Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya verilmesi konusunda bir karar almayı reddetmesinin yankıları sürüyor.
ABD ve diğer müttefiklerde hayal kırıklığı yaratan toplantı sonrasında, Polonya’nın envanterindeki Leopard tanklarını Almanya'nın onayı olmadan da Ukrayna'ya gönderebileceğini açıklamasının ardından, Berlin’de yapılan yorumlarda tank konusunda frene basan ismin Başbakan Olaf Scholz olduğu dillendirilirken, koalisyon hükümeti içinde konuyla ilgili gerilim oluştuğu da belirtiliyor.
Yeşiller Partisi’nden Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Leopard tankı sevk etmek istemesi halinde buna karşı çıkmayacaklarını söyledi.
Baerbock, bir Fransız televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Şu anda bu soru sorulmadı ancak sorulsaydı buna engel olmazdık" dedi. Bu açıklamanın Başbakan Olaf Scholz’un onayını alıp almadığı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.
Başbakan Scholz, dün Paris’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile basın toplantısında yöneltilen bir soru üzerine, tavrında bir değişiklik olmayacağı sinyalini vererek, "Geçmişte yaptığımız gibi, bu konuyu da tüm dostlarımız ve müttefiklerimizle her zaman yakın bir şekilde tartışarak karara bağlayacağız" dedi. Scholz geçen hafta Davos’ta yaptığı konuşmada da, "Ukraynalılar bizim desteğimize güvenebilirler, ancak Rusya ile NATO arasında bir savaştan kaçınmak istediğimiz de açık" demişti.
Berlin’e uluslararası baskı artıyor
Öte yandan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Leopard tanklarının Ukrayna’ya tedariki için Almanya'dan resmen izin isteyeceklerini duyurdu.
Talebin ne zaman yapılacağı konusuna açıklık getirmeyen Morawiecki, ülkesinin liderliğinde tankları göndermeye hazır ülkelerden oluşan bir koalisyon kurulacağını söyledi.
Polonya Başbakanı, Almanya'nın Ukrayna'ya teslimat için izin vermemesi halinde Varşova'nın kendi kararını vereceğini söyledi. Ukrayna’ya komşu Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya’nın Dışişleri Bakanları ortak bir mesaj yayınlayarak, "Almanya’ya, Avrupa’nın en güçlü ülkesi olarak daha özel bir sorumluluk düşmektedir. Biz Letonya, Estonya ve Litvanya Dışişleri Bakanları olarak Almanya’nın Ukrayna’ya derhal Leopard tankları göndermesini istiyoruz" şeklinde bir açıklama yaptılar.
Leopard, hükümet krizine yol açtı
Olaf Scholz’un konuyla ilgili çekimser tutumu Almanya’da da tepkilere neden oluyor.
Koalisyon ortağı liberal FDP’li Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Starck-Zimmermann, "Başbakan Scholz’un bu bağlamdaki iletişimi bir felaket. Ukrayna’da öldüren, ırza geçen, insanları kaçıran, tecavüz ve işkence eden Rus askerleri var. Ukrayna’da yaşananlara seyirci kalamayız" derken, muhalefetteki Hristiyan Birlik CDU/CSU Meclis Grubu Parlamento Sekreteri Thorsten Frei, "Eğer hükümet bu tür temel konularda anlaşamıyorsa, nihayet tutarlı davranmalı ve farklı koşullar altında yeni bir başlangıç aramalıdır. Biz sorumluluk almaya hazırız" diyerek, Scholz’un SPD’si ile koalisyonda olan Yeşiller ve FDP’ye hükümetten ayrılmalarını önerdi.
CDU'nun dış politika sözcüsü Norbert Röttgen, "FDP ve Yeşiller, kendi inançlarına rağmen bu başarısızlığın sorumluluğunu paylaşmaya hazır olup olmadıklarını kendilerine sormalıdırlar" derken, CDU’nun önemli isimlerinden Alexander Throm, "Başbakan bocalıyor ve Almanya'yı dünyaya rezil ediyor. Koalisyon ortakları bu tiyatroyu bir an önce sona erdirmeli" şeklindeki açıklama yaptı.
VOA