Almanya'da salgın önlemleri 19 Nisan'a dek sürecek

Merkel Almanya'daki salgın önlemlerinin 19 Nisan'akadar süreceğini duyurdu.

Almanya'da salgın önlemleri 19 Nisan'a dek sürecek


Almanya Başbakanı Merkel AB'nin koronavirüs nedeniyle tarihinin en büyük krizi ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Merkel Almanya'daki salgın önlemlerinin 19 Nisan'akadar süreceğini duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, karantidan çıktıktan sonra düzenlediği ilk basın toplantısında koronavirüs nedeniyle alınan önlemler ve son durum hakkında bilgi verdi.

Almanya Başbakanı, öncelikle Çin’den bütün dünyaya yayılan pandemiden dersler çıkardıkları ve bunun sonucu olarak Almanya’nın ihtiyacı olan tıbbi koruyucu giysilerin bir bölümünü kendisinin üretmesi gerektiğini düşündüklerini duyurdu. Bunun için üretim yerinin Almanya olabileceğini belirten Merkel, aynı zamanda Avrupa’daki diğer ülkelerle de bu konuda müzakere edileceğini vurgulayarak, Avrupa çapında çözüm önerilerine açık oldukları sinyalini verdi. Merkel, "Her halükarda bunu yapacak yetenekte olmalıyız" diye konuştu.

Merkel, tıbbi maske ihtiyacının karşılanması konusuna da değinerek bu konuda epey ilerleme kaydedildiğini ancak hedeflenen rakama henüz ulaşılamadığını söyledi. Almanya Başbakanı Merkel, hastanelerin, hekimlerin, yaşlıların kaldığı bakımevlerinin ve engellilerin kaldığı yurtların ihtiyacı olan maskelerin gerektiği kadar dağıtımının yapılabilmesi için canla başla çalıştıklarını da vurguladı. SARS-CoV-2 salgınının bütün dünyada hızla yayılması ve çok sayıda can kaybına neden olması üzerine son haftalarda dünya piyasasında tıbbi koruyucu malzemeler konusunda ülkeler arasında sık sık sorunlar yaşandığı görülmüş, bazı ülkelerin ısmarladıkları malzemelerin başka ülkeler tarafından daha yüksek fiyatla satın alındığı ortaya çıkmştı.

Merkel: AB için varoluş sınavı

Almanya Başbakanı Merkel, yaptığı basın toplantısında koronavirüs pandemisinin karşı karşıya kalınan en büyük tarihi krizlerden biri olduğunu söyledi. Merkel, içinde bulunulan salgın için Avrupa Birliği'nin karşı karşıya olduğu "en büyük varoluş sınavı" ifadesini kullandı. Pandeminin bütün ülkeleri aynı biçimde vuran "simetrik bir şok" olduğunu söyleyen Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa’nın bu krizden güçlenerek çıkmasının hem Almanya’nın hem de diğer Birlik üyesi ülkelerin yararına olacağını da belirtti. Merkel, Almanya’nın durumunun iyi olmasının Avrupa’nın durumunun iyi olmasına bağlı olduğunun da altını çizdi ve Avrupa Birliği‘ni koronavirüse karşı birlikte savunmaya davet etti.

Önlemler kademeli olarak kaldırılacak

Almanya’da koronavirüs salgınıyla mücadelede alınan tedbirler ve sokağa çıkma kısıtlamalarının ne zaman sona ereceğine dair bilgi de veren Almanya Başbakanı Merkel, tedbirlerin konusunda insan sağlığının kendileri için herşeyden önce geldiğini vurguladı. Kimilerinin önlemlere hızla son verilmesi ve normal hayata bir an önce geri dönüş talep ettiğini, bunu anlayışla karşıladığını, çünkü mevcut uygulamanın şimdiye kadar benzeri görülmemiş temel kısıtlamalar içerdiğini söyleyen Merkel, diğer yandan tedbirlerin erken sonlandırılması halinde can kayıpları yaşanabileceğine işaret etti.

Kısıtlamalardan kademeli bir çıkış olacağını belirten Merkel, kesin bir tarih vermemekle birlikte Almanya’daki pek çok eyalette Paskalya tatili bitişi olan 19 Nisan’a kadar sokağa çıkma kısıtlamalarının kesinlikle devam edeceğini duyurdu. Merkel, alınan önlemlere ve kısıtlamalara halkın büyük kısmının uyduğunu, bu sayede virüsün yayılma hızının zayıflatıldığını ancak bu gelişmeyle birlikte başka parametrelerin ortaya çıktığını belirtti. Merkel bu nedenle vatandaşlardan sabırlı olmalarını talep etti. Başbakan Merkel, hekimler, virologlar, sosyologlar, psikologlar gibi uzmanlarla devamlı görüşüldüğünü ve onların tavsiyeleri doğrultusunda yol haritası çizmeye çalıştıklarını kaydetti.

Merkel: Almanya üzerine düşeni yapacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel, her ülkenin kendi özel koşullarına göre ulusal bazda önemler aldığını, ancak bunun küresel bir pandemi olduğunu, sağlık alanındaki zor durum atlatıldıktan sonra ekonominin canlandırılması için yeni paketlerin hayata geçirilmesi gerektiğini de söyledi. Merkel, önceliğin AB çapında krizde olan ülkelere maddi destek ve ekonomileri canlandırma programları olduğunu belirtti ve Almanya’nın da bu konuda üzerine düşeni yapacağını kaydetti.

Deutsche Welle Türkçe