Almanya’da Seçmen Sayısı 1,5 Milyon

Almanya’daki Türkler’in çoğunluğu geçmişte AK Parti’yi seçti

Almanya’da Seçmen Sayısı 1,5 Milyon


Almanya’da Seçmen Sayısı 1,5 Milyon

14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için yurtdışında oy verme heyecanı 27 Nisan’da başlayacak. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyondan fazla seçmen gümrük kapılarında, bulundukları ülkelerdeki başkonsolosluklarda veya oy kullanma merkezlerinde 9 Mayıs’a kadar oy verebilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise oy verme işlemi 20 Mayıs’ta başlayacak, 24 Mayıs’ta son bulacak. Bu durumda da gümrük kapılarındaki sandıklar 28 Mayıs’a kadar oy işlemi için açık kalacak. Seçim sürecinde gümrüklerde 24 saat boyunca oy kullanılabilecek.

1,5 milyona yakın seçmenin bulunduğu Almanya’da oy verme işleminin 13 başkonsolosluk bölgesinde yapılması bekleniyor. Yaklaşan seçim süreciyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Türk vatandaşlarının yoğun olduğu ancak başkonsoloslukların bulunmadığı 13 farklı bölgede de birer sandık açmak için girişimlerin devam ettiğini, Alman makamlarının izin vermesi durumunda toplam 26 sandık bölgesinde oy kullanılabileceğini duyurdu.

Seçmenler, başkonsolosluklarda ve diğer merkezlerde iki oy pusulası ile kabine girerek, tercihlerini yapacak. Pusulalardan birinde Cumhurbaşkanlığı seçimi adayları yer alırken, diğerinde ise milletvekili seçimi için partilerin isimleri ve amblemleri bulunacak. Tercih yapıldıktan sonra, her iki pusula tek bir zarfa konarak, seçim sandıklarına atılacak.

Yurt dışındaki diğer sandıklarda da olduğu gibi, Almanya’da kullanılan oylar, seçim sürecinin sona ermesinin hemen sonrasında ve oy sayımı yapılmadan, mühürlü çuvallarla THY'ye ait uçaklarla Ankara'ya gönderilecek. Tüm oy torbaları, burada Türkiye genelindeki oy kullanma işlemi sona erene kadar muhafaza edilecek ve 14 Mayıs‘ta (ve cumhurbaşkanlığının ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs’ta) Türkiye’de oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.

Almanya’daki Türkler’in çoğunluğu geçmişte AK Parti’yi seçti

Türkiye’de yapılan seçimlere yurtdışında yaşayan seçmenlerin oylarının 2014 sonrasında eklenmesiyle birlikte, özellikle en çok seçmenin bulunduğu Almanya'daki Türkler’in siyasi tercihi çok önem taşımaya başladı. Hem siyasetçiler hem de siyaset uzmanları, başta Almanya olmak üzere yurtdışından gelecek oyların cumhurbaşkanlığı seçiminde ve milletvekili sayısında dengeleri değiştirebilecek derecede rol oynadığını savunuyor.

Yurtdışında 24 Haziran 2018'de yapılan seçimlerde kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 44 bin 837 olarak belirlendi, ancak bunlardan 1 milyon 525 bin 279'u oyunu kullandı. Katılım yüzde 50 olarak tespit edilirken, bu oran Almanya’da yüzde 45,7 olarak belirlendi. Çok sayıda gözlemci katılımın bu kez daha da yükselmesinin beklendiğini ifade ediyor.

Geçmişte Türkiye Araştırmaları Merkezi (CATS) ve Türk–Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) gibi kurumlar tarafından yapılan araştırmaların sonucuna göre, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının önemli bir kısmı, Almanya seçimlerinde ağırlıklı olarak sosyal demokrat ve sol partileri tercih etmelerine rağmen, Türkiye seçimlerinde oylarını AK Parti’den yana kullanıyor.

AK Parti’nin 1 Kasım 2015 seçimlerinde Almanya’da aldığı oy oranı yüzde 59,7 olmuştu. HDP’nin 15,9 oyla iktidar partisini izlediği sonuçlara göre, CHP yüzde 14,7 ile üçüncü sırada yer bulabilmişti. 2018 seçimlerinde ise AK Parti yüzde 55,7 alırken, CHP yüzde 15,6, HDP de yüzde 14,8’le en çok oy alan 3 parti olmuştu. 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 64,8 oy alırken, Muharrem İnce yüzde 21,9, Selahattin Demirtaş ise yüzde 10 oranında destek bulabildi.

Almanya’dan 7 milletvekili adayı parti listelerinde yer buldu

14 Mayıs seçimleri için partilerin hazırladığı listelere Almanya'dan da isimler girdi. En çok aday AK Parti listelerinde yer aldı.

Halihazırda İstanbul Milletvekili ve Yurtdışı Türkler Alt Komisyonu Başkanı olan Zafer Sırakaya, yeniden İstanbul 2. Bölge 7. sıradan aday gösterildi. Sırakaya milletvekili seçilmeden önce AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UİD) başkanlığını yapmıştı. AK Parti Almanya temsilcisi Meryem Göka, Konya'ya 4. sıra adayı oldu. Daha önce Milli Görüş Almanya (IGMG) Genel Sekreteri olan Oğuz Üçüncü, AK Parti İstanbul 3. Bölge 7. sıra adayı gösterildi. Uzun yıllar IGMG Genel Başkanlığı’nı yürüten Ali Yüksel, Yeniden Refah Partisi'nden Konya'da liste başı adayı olarak göze çarptı. Almanya’da bulunduğu sürede Milli Görüş çizgisinde yer alan DEVA Partisi Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, İstanbul 3. Bölge 6. Sıra adayı oldu. Almanya Aleviler Birliği Federasyonu’nun (AABF) eski başkanı Turgut Öker, HDP’nn İstanbul 1. Bölge 4. Sıra adayı olarak gösterildi. MHP ise, Cemal Çetin'i yeniden İstanbul 2. Bölge’de 2. sıradan aday gösterdi. CHP başta olmak üzere diğer partilerin Almanya’dan aday göstermemesi dikkat çekti.