Ankara Barosu’nda seçim heyecanı: Başkanlık için üç aday yarışıyor

SEÇİMLERDE ÜÇ GRUP YARIŞACAK

Ankara Barosu’nda seçim heyecanı: Başkanlık için üç aday yarışıyor




Ankara Barosu’nda seçim heyecanı: Başkanlık için üç aday yarışıyor

Ankara Barosu'nun 67'nci Olağan Genel Kurulu bu hafta sonu yapılıyor. Kongrenin ilk gününde başkan adayları konuşma yaptı.

ANKARA - Yeni başkanını seçmek üzere bu hafta sonu genel kurula giden Ankara Barosu'nda seçim heyecanı yaşanıyor. Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde iki gün sürecek olan 67. Olağan Genel Kurul’unda üç aday yarışacak.

SEÇİMLERDE ÜÇ GRUP YARIŞACAK

Mevcut baro başkanı Mehmet Eren Turan’ın yeniden aday olmadığı seçimlerde, Avukat Hakları Grubu’ndan (AHG) Hakan Gönenç, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan (ÖÇAV) Linda Sevinç Hocaoğulları ve Demokratik Sol Avukatlar Grubu’ndan (DSA) Mustafa Köroğlu, Ankara Barosu’nun yeni yönetimi için 22 bin üyenin oylarına talip.

İLK GÜN ADAYLAR KONUŞACAK, İKİNCİ GÜN SEÇİM YAPILACAK

İstanbul Barosu'nun ardından en büyük ikinci baro unvanına sahip Ankara Barosu'nun, 22 bin 62 üyesi bulunuyor. Genel Kurul'un bugün açılabilmesi için üye sayısının 10'da 1'i kadar üyenin hazır bulunması gerekiyor.

Yeterli sayıya ulaşılmasıyla başlayan genel kurulun ilk gününde Ankara Barosu Yönetim Kurulu’nun faaliyet, hesap ve denetim raporları ile bilanço uygulamaları görüşüldü. Ardından adaylar kürsüye çıkarak kendilerini tanıttı. Genel Kurul'un ikinci gününde ise başkanlık seçimi yapılacak.

ÇHD DAVASINA ÇAĞRI STANTI KURULDU

Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde iki gün sürecek genel kurul kapsamında başkan adayları, yağmur altında sabahın erken saatlerinden itibaren kendilerini ve yönetimlerini tanıtan stantlar kurdu, alana gelen avukatlara vaatlerinin yer aldığı broşürleri dağıttı. 

Ayrıca alanda Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD üyesi avukat Barkın Timtik ile avukat Oya Aslan’ın tutuklu yargılandığı davanın 7 Kasım’daki duruşması için çağrı yapıldı, stant açıldı.

'ANKARA BAROSU’NUN BİR KARAR VERMESİ GEREKİYOR'

Ankara Barosu Olağan Genel Kurulu’nda başkan adayları konuşma yaptı.

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu’nun başkan adayı Linda Sevinç Hocaoğulları, avukatlığın ve Ankara Barosu’nun krizde olduğunu söyledi.

İşçi avukatların sorunlarına çözüm üretilmemesi, laikliğin savunulmaması, parçalı adliye problemine dair bir adım atılmaması başta olmak üzere birçok soruna dikkat çeken Hocaoğulları şöyle konuştu:

"Baro artık yönetilemiyor. Bu krizin ardında değiştirme iradesi var. Biz sadece basitçe yönetime talip değiliz, baroyu yeniden inşa etmeye talibiz. Ankara, OHAL’den bu yana işkencenin başkentidir. Ankara Barosu uzun süredir bu sorunlara karşı hareketsiz kaldı. İşkence raporunu yayınlamadı. Bugün kadınlar İran’da özgürlük mücadelesi veriyoruz derken, Ankara Barosu laiklik mücadelesinin etrafından dolanıyor. Biz tavizsiz bir mücadelenin verilmesi gerekiyor diye düşünüyoruz. Ankara Barosu’nun artık bir karar vermesi gerekiyor."

'SANSÜR YASASININ AMACI ÖZGÜRLÜKLERİ YOK ETMEK'

DSA’nın başkan adayı Mustafa Köroğlu ise konuşmasını Meclis’te görüşmeleri süren kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" üzerinden yaptı.

Söz konusu düzenlemenin amacını 'özgürlükleri yok etmek' olarak niteleyen Köroğlu, "Hukukun öngörülebilirliği ilkesine tamamen aykırı, failin belirsizleştiği, yoruma açık bir yasa tasarısı bu. Bu yeni düzlemde her bireyin sözünün kesilmesinin ve duyulmasının engellenmek istendiği açık. Bu düzenleme sadece basına değil, düşünce özgürlüğüne de atılan bir kurşun. İktidar kendi yarattığı çamuru böyle temizleme derdinde. Çünkü güç gizliliğin arkasına saklanmayı sever" dedi.

'ANKARA BAROSU’NUN YENİ HİKAYEYE İHTİYACI VAR'

"Ankara Barosu seçim sürecinde de makamlara, koltuklara değil, insanlara ve ruhlarına inanıyorum" diyen Köroğlu, şunları söyledi:

"Hiçbir kimsenin ve kurumun arkasına sığınmamalıyız, sadece planlarımızı anlatmalıyız. Avukatlar yoksa barolar yok. Barolar da her zaman iktidarların saldırısına maruz kalmıştır. Barolar iktidar ve toplumsal saldırılara karşı uyanık olmalıdır. Ankara Barosu’nun yeni bir hikayeye ihtiyacı var. Ankara Barosu’nu yeniden inşa edeceğiz, baronun kurumsal yapısını yeniden ele alacağız. Kimden gelirse gelsin haksızlığa karşı duracağız. Asla meslek örgütüme ihanet etmedim, popülizm yapmadım. Hadi başlayalım."

‘AVUKAT HAKLARI GRUBU, ANKARA BAROSU’NUN UMUDUDUR’

Avukat Hakları Grubu’nun adayı Hakan Gönenç ise başkan seçilmesi durumunda öncelikle yapacakları projeleri açıkladı.

Göreve geldiği ilk yönetim kurulu toplantısında ilk gündem maddesinin tek adliye konusu olacağını ifade eden Gönenç, "13 Ekim Perşembe, bu konudaki resmi başvuru dilekçemizi Adalet Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına sunacağız. Bu dilekçede 1 aylık süre olacak. Bu sürede bize net bir dönüş gelmezse baro başkanı olarak siz meslektaşlarımın desteği ile eylem yapacağız. Bu konu ya çözülecek ya çözülecek iradesini ortaya koyacağız" dedi.

Baronun bağımsız denetim şirketi tarafından denetleneceğini söyleyen Gönenç, "Önümüze gelen işkence raporlarını açıklayacağız. Bundan böyle baromuz bağımsız denetim şirketi tarafından denetlenecektir. Bunun sözünü veriyorum. Aidatların ödenmesi için meslektaşlarımızı tehdit etmeyeceğiz. Genç meslektaşlarım mali açıdan çok zor durumda. Onların aidat ve mesleki sorumluluk sigorta primlerinin bir banka tarafından ödenmesi için bankalarla görüşmeler yapacağız. Avukat Hakları Grubu Ankara Barosu’nun umududur. Bize bu şansı vermenizi bekliyorum" ifadelerini kullandı.

DUVAR