Ankara'da 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı anma töreni ve basın açıklaması yapıldı

Kırım Tatarları anısına basın açıklaması düzenlendi.

Ankara'da 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı anma töreni ve basın açıklaması yapıldı


Ankara'da 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı anma töreni ve basın açıklaması yapıldı

Ankara Ukrayna Parkı'nda 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nda hayatını kaybeden Kırım Tatarları anısına basın açıklaması düzenlendi.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, 18 Mayıs 1944’te anavatanlarından koparılan Kırım Tatarlarının sürgün edilişinin 79. yıldönümünde Ankara’daki Ukrayna Parkı’nda basın açıklaması ve anma toplantısı düzenledi.

ANKARA'DA 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI ANMA TÖRENİ VE BASIN AÇIKLAMASI

Anma törenine; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Annely Kolk, Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Trzeciak, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, KTMM üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ile Kırım Tatar ve Ukrayna diasporasından çok sayıda isim katıldı.

Etkinlik sürgünde hayatını kaybeden Kırım Tatarları için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı, Ukrayna milli marşı ve Kırım Tatar milli marşı “Ant Etkenmen” ile başladı. Basın açıklaması ve anma töreninde, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı anısına mum yakıldı.

"UKRAYNA BU SÜRGÜNÜ BİR SOYKIRIM OLARAK TANIDI"

Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar, "Bugün burada bütün Kırım Tatar halkını yok etmeyi amaçlayan soykırımın kurbanlarını anıyoruz. Bilindiği üzere, Ukrayna bu sürgünü bir soykırım olarak tanıdı. Aynı zamanda, birçok dostumuz bunu insanlığa karşı bir suç olarak tanıdı. Biz şimdi bütün dünyayı bu suçu, soykırımı ve kurbanları unutmamaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"HALKIMIZIN MÜCADELESİ VE DİRENCİ DEVAM EDİYOR"

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, "Halkımızın dünyanın her tarafına dağılması, felaketler sonucu yaşanan bu durum maalesef hala devam ediyor. Yani bizim için sürgün bir nevi bitmedi. Kırım Tatar halkının tarihten silinmesi ve yok edilmesi için her şey yapıldı ve yapılıyor. Ama halkımızın mücadelesi ve direnci devam ediyor. Biz Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü kabul ediyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içerisinde özerkliğimizi talep ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"KIRIM MUTLAKA RUSLARIN ELİNDEN ALINACAK"

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, "Şimdi Ukrayna tarafından yapılan operasyonlar başarıya ulaşacak. Kırım mutlaka Rusların elinden alınacak ve Ukrayna ile beraber Kırım Tatar halkı tekrar inkişaf edecek" dedi.

"SAVAŞ SUÇLARININ, İŞLEYENLERİ İLE BİRLİKTE MUTLAKA YARGILANACAĞINI UMUT EDİYORUZ"

Anma töreninde sürgünün 79. yılı basın açıklamasını Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay yaptı. Kalkay, "18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı andığımız bu günde bir ülkenin yok edilmesine yönelik her türlü girişimi asla kabul etmiyor, bu kapsamda insanlığa karşı ve savaş suçlarının işleyenleri ile birlikte mutlaka yargılanacağını umut ediyoruz. 18 Mayıs 1944 sürgününü unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız!  Muhaceret, sürgün, işgal ve savaş şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Basın açıklamasından sonra Kırım Tatar çocukları ve katılımcılar, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nda hayatını kaybedenler anısına mum yaktı. 

*

QHA