Ankara'da Blinken - Fidan görüşmesi: 'Türkiye Gazze'de derhal ateşkes istedi'
İlişkiler halihazırda gergin
Ankara'da Blinken - Fidan görüşmesi: 'Türkiye Gazze'de derhal ateşkes istedi'
Orta Doğu ülkelerini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de savaşın devam ettiği bir dönemde Washington'un "stratejik ama zor müttefiklerinden" Türkiye ile Orta Doğu'daki gelişmeleri görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Blinken, Dışişşleri Bakanı Hakan Fidan ile 2,5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklar Ankara'nın görüşmede Blinken'a Gazze'de "derhal bir ateşkes" çağrısı yapılması talebinde bulunduğunu söyledi.
Görüşme sonrası ortak açıklama yapılmadı ancak Dışişleri Bakanı Blinken, havaalanında görüşmeyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hakan Fidan ile 'çok iyi, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini' söyleyen Blinken, Gazze krizi ile birlikte NATO'nun genişlemesi de dahil iki ülkeyi ilgilendiren birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.
Blinken, Gazze'de çatışmaların diğer bölgelere yayılmaması ve insani krizin daha da kötüleşmesinin önüne geçmek ve bölgede sürdürülebilir kalıcı bir barışın sağlanması konularını ele aldıklarını belirtti.
AFP'ye konuşan Türk Dışişleri Bakanlığından bir kaynak, Hakan Fidan'ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'den Gazze Şeridi'nde "derhal" bir ateşkes talebinde bulunduğunu söyledi.
Görüşmede Fidan'ın Amerikalı mevkidaşına "İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef alması ve insanları yerinden etmesine son verilmesini" istediği ve ateşkes ilan edilmesini istediği bildirildi.
Blinken'ın konuşmalarından öne çıkan ifadeleri:
- "Bölgede insani krize ilişkin olumlu gelişmeler görülüyor. Orta Doğu turu boyunca olumlu görüşmeler gerçekleştirildi. Her aktörün olumlu katkı yapabileceği bir süreç."
- "Hamas tarafından tutulan ve aralarında Amerikalıların da olduğu rehineler konusuna da odaklanmış durumdayız."
- "Orta Doğu turu boyunca tüm ülkelerde gördüğüm, herkes ABD'nin bu krizde ilerleme sağlanması için diplomatik olarak öncü bir rol oynamasını bekliyor."
- "Gazze'de sivil kayıplar konusundaki derin endişeyi anlıyoruz. Bu endişeyi biz de paylaşıyoruz. Bu konuda her gün uğraş veriyoruz. Sivil ölümlerin olmaması için İsrail ile sürekli irtibat halindeyiz."
- "Daha fazla insani yardımın ulaşması konusunda yine uğraş veriyoruz."
- "Sadece Gazze değil Batı Şeria'yı da takip ediyoruz. Orada aşırılık yanlısı grupların şiddet eylemleri konusunda endişemizi açıkça ilettik. İsrail hükümeti bu konuda bazı taahhütlerde bulundu, biz de yakından izliyoruz."
Blinken'ı Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı.
Blinken, İsrail'in Hamas'a hava saldırıları ve kara operasyonuyla karşılık verdiği günden bu yana ilk kez Türkiye'yi ziyaret etti.
Antony Blinken'ın Türk mevkidaşı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmede ağırlıklı olarak Gazze'deki durum ele alındı.
Dışişleri Bakanlığında baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından açıklama yapılmadı. Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrılan Blinken, havaalanında gazetecilere konuştu.
İlişkiler halihazırda gergin
Washington, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını bekliyor.
Diğer yandan ABD, Rusya yaptırımlarını delmekle suçladığı ve aralarında Türkiye'nin de olduğu şirketlere ve kişilere yönelik yaptırımlarını sertleştirmeye başladı.
Ankara ayrıca, Türk hava kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla modernize edilmesi için Başkan Joe Biden tarafından desteklenen silah anlaşmasının ertelenmesinden de memnun değil.
Bunun dışında Türkiye, uzun zamandır ABD'nin Suriye'de Kürt güçlerine verdiği destek konusunda da öfkeli.
Blinken bir yandan İsrail'in Gazze'deki tutumunu desteklerken diğer yandan da Washington'un sivillere yardım ulaştırılması konusunda kararlı ve samimi olduğunu göstermeye çalışıyor.
Gazze'de Hamas kontrolündeki sağlık kurumlarına göre İsrail'in yıkıcı bombardımanında yarısı çocuk olmak üzere en az 9 bin 770 kişi öldü.
Savaşın, hem NATO üyesi olan hem de Orta Doğu'da gelişmelere yakın duran Türkiye ile Washington arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
EURO NEWS