Ankara'dan NATO'ya 'yetiştiremiyoruz uyarısı
ÜYELİĞE İLİŞKİN OYLAMA ERTELENMİŞTİ
Ankara'dan NATO'ya 'yetiştiremiyoruz uyarısı
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği hakkında çalışmalar sürüyor. Finlandiya'nın yapılan anlaşmalar sonucunda nisan ayında NATO'nun 31 üyesi olmasıyla birlikte gözler Türkiye ile İsveç'in atacağı son adımlara çevrildi. Türkiye'nin NATO'ya, İsveç'in üyelik onayının önümüzdeki hafta yapılacak NATO dışişleri bakanları toplantısına yetişmeyeceğini söylediği bildirildi.
Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaş sonrası NATO üyesi olmayan bazı Avrupa ülkeleri güvenlik kaygısıyla birliğe katılmak istedi. Finlandiya ve İsveç bu ülkeler arasında yer alarak NATO'ya katılma talebinde bulundu.
Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye, PKK ve YPG'ye destek verdikleri gerekçesiyle iki ülkenin birliğe katılımına itiraz etti. Karşılıklı atılan adımlarla Finlandiya'nın üyeliği nisanda yapılan anlaşmayla kabul edildi. Şimdi ise gözler İsveç'in NATO üyeliğinde.
ÜYELİĞE İLİŞKİN OYLAMA ERTELENMİŞTİ
Geçtiğimiz hafta, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin oylamayı konu üzerinde daha fazla müzakere yapılabilmesi amacıyla ertelemişti.
Reuters'a konuşan iki kaynak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki oylamanın NATO toplantısında katılım töreni yapılmasına izin verecek sürede tamamlanmayacağını vurguladı.
SALI YA DA ÇARŞAMBA DEVAM EDECEK
Kaynaklardan biri, komisyonun konuyla ilgili tartışmaya muhtemelen salı veya çarşamba günü devam edeceğini söyledi.
NATO dışişleri bakanları 28-29 Kasım'da Brüksel'de bir araya gelecek. Batı savunma bloğundaki bazı kişiler bu toplantının İsveç'in katılımını kutlamasını umuyordu.
NE OLMUŞTU?
Hem İsveç hem de Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl mayıs ayında NATO'ya katılma talebinde bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o dönemde İskandinav ülkelerinin Türkiye'nin terörist olarak kabul ettiği kişileri korumasına ve savunma sanayi ambargolarına itiraz etmişti. Türkiye Nisan ayında Finlandiya'nın teklifini kabul etmiş ancak İsveç'i bekletmişti.
Türkiye, İsveç'ten, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın yerel üyelerini dizginlemek için daha fazla adım atmasını talep etti.
Buna yanıt olarak Stockholm, terör örgütüne üyeliği yasadışı hale getiren ve aynı zamanda Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldıran bir terörle mücadele yasa tasarısı sundu. İsveç geçen yıl imzalanan mutabakatın kendi payına düşen kısmını onayladığını söylüyor.
Onaylanması için tasarının günler veya haftalar sonra gerçekleşebilecek meclis genel kurulu oylamasına sunulmadan önce dışişleri komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. Daha sonra Erdoğan'nın imzalaması ile de yasa yürürlüğe girecek.
NATO üyesi Macaristan da İsveç'in üyeliğini onaylamadı fakat İsveç'in üyeliğinin önündeki en büyük engel olarak Türkiye görülüyor.
KARAR