Anksiyete (Kaygı) Nedir? Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nedir?
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Belirtileri Nedir?
Anksiyete (Kaygı), tüm insanlar için gerekli olan ve aslında yararlı bir duygudur. Hiç bir şeyden kaygı duymayan birini düşünebilir misiniz? Hiç bir tehlikeyi önemsemeyen ve önlem almayan bir insan. Kötü olurdu değil mi?
Genel olarak anksiyete (kaygı) nedir sorusuna cevap olarak, kişinin tehdit edici ve korku verici olaylara karşı ruhsal ve bedensel tepkisidir yanıtını verebiliriz.. Hayatımızın her noktasında stres ve kaygı hakimdir. İş yerinde, okulda, seminerde ve benzeri bir çok alanda kaygılı olduğumuz zamanlar olabilir. Kaygı duyma durumu kötü olmamakla beraber bazen faydalıdırda. Kaygı duyduğumuz konuya daha çok yoğunlaşır hata ve yanlış yapmayı en az noktaya indirebiliriz.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir? Anksiyete (Kaygı) Nedir ?
Anksiyete’nin tanımını yaparken, bazı durumlarda kaygı duymamızın normal olduğunu söylemiştik. Tüm canlıların savunma mekanizması olarak stres ve kaygı silahı olduğunu söylersek yanlış bir tanım yapmış olmayız. Fakat kaygı yaratan durumun ortadan kalkması ile beraber kaygıda ortadan kalkar. Ortada kaygılanacak bir durum olmadığı halde kaygı durumu oluşuyor, kaygı duyulacak bir durumun geçmesi ile kaygı oranı hiç azalmıyor, rahatlama sağlanmıyorsa ve bu durumlar sürekli tekrarlanıyorsa sizde de Anksiyete (kaygı) Bozukluğu olabilir.
Anksiyete (kaygı) bozukluğu olan kişilerde kaygılanma hali çok güçlüdür ve hiç geçmeyecekmiş gibi bir his vermektedir. Yoğun bir panik duygusu oluşan Anksiyete (kaygı) bozukluğu yaşayan insanlarda tedirginlik, nefes almada zorluk, baş ağırıları, ellerde terleme, kalp atışlarında hızlanma, mide krampları ve benzeri fiziksel belirtiler görülebilir. Yaygın Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunda, kaygı durumu süreklilik gösterir ve uzun zaman ortada somut bir şey olmamasına rağmen devam etmektedir. Anksiyete (kaygı) Bozukluğu teşhisi konulabilmesi için şikayetlerin en az 6 ay sürmesi uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Çünkü yaşanılan ve devamlılık gösteren her kaygı durumu Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu hastalığı demek değildir.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu olanlar nasıl düşünürler? Bu ve bu düşüncelerden nasıl kurtulurum başlıklı Dr. İbrahim Bilgen tarafından hazırlanan videoyu izlemek için tıklayınız.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Belirtileri Nedir?
-
Aşırı sinirli ve çok gergin duygu durumu,
-
Kas gerginlikleri, baş ağırıları, kulunç ağırıları,
-
Uyku Bozuklukları (Uykuya dalmakta zorluk, çok uyuma, sık sık uyanma),
-
Çabuk yorgunluk, unutkanlık
-
Dikkat ve konsantrasyon sorunları,
-
Kendini zayıf ve güçsüz hissetmek,
-
Kaygı kontrolünün kaybolması,
-
Sürekli kötü birşey olacakmış gibi veya kötü durumların hiç geçmeyecekmiş gibi hissedilmesi,
-
Dışarıdan belirgin mutsuzluk, Umutsuzluk ve tedirginlik halleri.
Yukarıda saydığım belirtilerden bir kaçı veya daha fazlası sizde var ise ve bu durum 6 aydan az olmamak ile beraber sürüyorsa lütfen uzman bir hekime başvurunuz.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedenleri Nedir?
Anksiyete (kaygı) bozukluğunun neden kaynaklandığı hakkında bir çok araştırma yapılmış fakat net bir sonuç elde edilememiştir. Farklı durumlarda ortaya çıkabilen bu rahatsızlıkta yaşanılan travmatik olaylar ile birlikte genetik yatkınlığın anskiyete (kaygı) bozukluklarına neden olduğunu gözlemlenmiştir.
Bazı durumlarda Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu rahatsızlığından altında tıbbı nedenler yatabilir. Bunlar;
Kalp hastalıkları
-
Diyabet
-
Tiroid problemleri, hipertiroid
-
Solunum yolu problemleri, astım
-
Madde bağımlığı ya da yoksunluk
-
Kronik ağrılar
-
Huzursuz bacak sendromları
-
Uyku hastalıkları
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğuna Neden Olabilecek Risk Faktörleri
-
Kadın olmak bile kaygı bozukluğuna bir etkendir. Bu kadının güçsüz olduğundan değil üzerinde baskı ve stresin çok olmasından dolayıdır. Yapılan araştırmalara göre erkeklere göre kadınların psikolojik ve ruhsal rahatsızlıklara yakalanma oranları yüksektir.
-
Ekonomik durum. Geçim derdi, borçlar, krediler, masraflar vb. faktörler bir yerden sonra sorunlar yol açabilir.
-
Çocukluk yaşlarında başlayan ve devam eden stresli yaşam, aile baskısı, çevre baskısı gibi nedenler Anksiyete (kaygı) bozukluğu risk faktörlerindendir.
-
Genel olarak aile geçmişinde psikolojik problemlerin bulunması.
-
Boşanma, dul kalma.
-
İş değiştirme
-
Sevdiğiniz birini kaybetme (Anne, baba, kardeş, eş, akraba, arkadaş)
-
Kan bağı olan aile bireylerinde Anksiyete (kaygı) bozukluğu teşhisi olması
-
Uzun süre bir bölgede ikamet ettikten sonra başka bir bölgeye taşınma. (Elinde olmayan sebepler, atama vb.)
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Tedavisi
Anksiyete tedavi edilir mi? Anksiyete (kaygı) bozukluğu ilaçsız tedavi edilir mi? Anksiyete tedavisi ne kadar sürer? Anksiyete tedavisi ömür boyu sürer mi?
Anksiyete (Kaygı) bozukluğu tedavi edilebilir ve başarılı sonuç alma oranı yüksek bir rahatsızlıktır. Sık olarak ilaç tedavisi ve psikotrapi uygulanmaktadır. Bilişsel davranışçı terapiye cevap veren bu rahatsızlığın tedavisinde düşünce kalıplarını değiştirme, olayları yorumlama tekniklerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, farklı davranış alışkanlıklarının edinilmesi sağlanır.
Tedavinin nasıl olacağını doktorunuz anksiyete bozukluğunuzun seviyesine göre yapacaktır. Anksiyete bozukluğu ömür boyu sürmez. Çünkü kimse bir ömrü kaygı içerisinde yaşamak istemez. Yüzde yüz tedavisi olan anksiyete ile birlikte bazı durumlarda depresyonda görülebilir ve depresyonunda tedavisi vardır. Tedavi sürecine doğru uyulduğu ve gerekli iyileşme tekniklerini öğrenip, kaygı bozukluğuna neden olabileceği faktörlerden uzak durmak önemlidir.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu tedavisi için öncelikle uzman bir doktora görünmek gerekmektedir. Tedavinin sadece hastanın bireysel çabaları, çevresinin yardımı ile yararlı olabileceği gibi rahatsızlığın hangi aşamada olduğuda iyileşme durumunu etkilemektedir. O nedenle size en iyi desteği doktorunuz verecektir.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu ile İlgili Rahatlatıcı İpuçlar
Fakat doktora başvurmadan önce şunu unutmayınız kaygı zararlı bir duygu durumu değildir. Kaygının yararlı olabileceği durumlarda vardır çünkü kaygı tehlikeye karşı insanı korumak için vardır. Fakat kaygının fazlası zarardır. Kaygılarımız bizi değerlerimizden uzaklaştırıyor ve mutsuz bir hayat sürmemize neden oluyorsa işte o zaman bunun tedavi edilmesi gerekmektedir. Kaygılanma durumlarınızda kendinize söyleyecebileceğiniz bir kaç şey hakkında bilgi paylaşmak isterim.
Kaygı yaratacak bir düşünce aklınıza geldiğinde, elinize bir kağıt alın ve kalemle ortadan ikiye doğru bir çizgi çizin. Sağ tarafa o an kaygılandığınız durumları yazın. Sol tarafa ise kaygı duyduğunuz durumu giderecek mantıklık nedenler yazın.
Örneğin; sol tarafa ailemi kaybetmekten, işsiz kalmaktan, ölmekten, kanser olmaktan korkuyorum vb. şeyler yazdığını varsayalım.
Bunlara karşılık sağ tarafa yazabileceğiniz mantıklı nedenlerde şöyle olmalıdır.
Ailemi Kaybetmekten: Şu anda ailem hayatta ve hepsi sağlıklı ve benim elimden şu anda ailemin yanında olmaktan onları sevmekten başka birşey gelmiyor. O zaman kaygılanmam yersiz ve gereksiz.
İşsiz kalmaktan korkuyorum : Neden durduk yere işsiz kalayım, işimi seviyorum ve işimin gerekliliklerini karşılıyorum. İşimde pek iyi değilsemde kendimi geliştirebililirim ve daha iyi yerlere gelebilirim. O zaman neden kaygı duyuyorum ki.
Ölmekten Korkuyorum: Şu anda yaşıyorum, nefes alabiliyorum ve hayattayım. Nefes alıyorum, sevdiklerimle iletişim kuruyorum. Daha önümde yaşayacağım nice güzellikler varken neden ölümü düşünüp kaygılanıyorum. Şu anda zaten istediğim kadar bu durumu düşüneyim, hiç birşeyi değiştiremeyeceğime göre kaygılanmam yersiz.
Kanser Olmaktan (Hasta olmaktan) Korkuyorum: Kimse zaten durduk yere böyle kötü bir hastalığın pençesine düşmek istemez. Fakat şu anda belirgin bir rahatsızlığım yok ve herşey normal. Şuanda kaygılanarak hiç bir şey yapamam. Eğer böyle bir kötü durumla karşılaşırsam o zaman bunu uzun uzun düşünebilirim fakat şu anda kaygılanmam çok gereksiz.
Bu yazdıklarımı sizde kendi kaygı durumlarınıza göre değiştirebilir ve kaygı duyduğunuz durumu çürütecek mantıklı karşılıklar verebilirsiniz. Bu çalışmayı her kaygı halinde tekrarlamanızı öneriyorum.
Kaygı halinde olduğunuz zamanlarda, kaygılanma oranınızın yüksek olduğu zamanlarda negatif düşüncelere sahip insanlarla iletişim kurmamaya özen gösterin. Tam aksine pozitif düşünceli, sizi güldürebilecek kişiler ile iletişim kurmanız kaygı duygusunu azaltabilir.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu olanlar kişiler herşeyden kaygı duyacabileceği için sizde bu rahatsızlığa sahipseniz internette her gördüğünüze inanmayın. Bazı web sitelerinde yazan yanlış bilgiler ile boş yere kaygılanabilirsiniz. Kendinize hiç bir zaman bir web sitesinde yazan bilgiler ile teşhis koymayın, genel olarak bu makalede dahil tüm makaleler bilgi verme amaçlı yazılmıştır ve her bir bireyin yaşadığı duygu durumları ve hastalıkları birbirinden farklıdır.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Tedavi Edilir mi?
Evet. Anksiyete Bozukluğu doğru tedavi yöntemi ile yüzde yüz tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.
Anksiyete hastalığı nasıl geçer?
Anksiyete bozukluğu ilaç tedavisi yada psikoeğitim ile tedavi edilir. Bazı durumlar iki yöntemde uygulanır.
Anksiyete nasıl anlaşılır?
Makalemizde belirtmiş olduğumuz Anksiyete (kaygı) Bozukluğu belirtilerinden birden fazlası sizde var ise ve 6 aydan kısa bir süre olmamakla beraber etkiler devam ediyorsa uzman bir hekime görünmeniz gerekebilir. Doğru tanıyı doktorunuz koyacaktır.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunda doktora ne zaman gidilir?
Şikayetleriniz altı aylık bir süre içerisinde devam ediyorsa doktora gidilmesi gerekmektedir.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunda hangi ilaçları kullanmam gerekiyor?
Hiç bir psikolojik rahatsızlıkta hekim dışı ilaç önerisi almayınız. Ruhsal rahatsızlıklarda yanlış ilaç kullanımı basitçe iyileşebileceğiniz bir rahatsızlığı yıllarca pençesine düşeceğiniz sıkıntılara çevirebilirsiniz. O nedenle size rahatsızlığınız ile ilgili ilaç öneren kimseye itibar etmeyiniz.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu ömür boyu sürer mi?
Doğru tanı ve tedavi yöntemleri uygulandığı sürece psikolojik rahatsızlıklar 1 yıl içerisinde düzelmeye başlar. Rahatsızlığınız durumuna göre tedaviniz kısa bir süredede tamamlanabilirken 1 yılda sürebilir. Yine bu konudada en iyi bilgiyi size kendiniz ve doktorunuz verebilir.
Son olarak sizlere bir kitaptan bahsetmek isterim. İlk basım tarihi 1980 olan Davit D. Burns tarafından bilişsel terapi kitap olan “İYİ Hissetmek” kitabı size gerçek bir yol gösterici ve tedavinize yardımcı dost olabilir. Bilişsel terapinin gücünün anlatıldığı kitapta, yaşanılan ruhsal bunalımlar ve sıkıntılar ile nasıl baş edilebilceği hakkında teknikler öğretilmektedir. Kitabın benim en son bildiğim 35. Basımı yayımlanmıştı. Kendimde okuduğum için kitabı size gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.
Eğer anksiyete (kaygı) bozukluğu rahatsızlığınız var ise tedavinizi aksatmadan başlatmanızı öneriyorum. Bu makalede sizlere bilgi vermeyi amaçlamış olup hiç bir teknik tedavi yerine geçmemektedir. En iyi tedavi yöntemini doktorunuzdan alabileceğinizi tekrar belirtmek isterim. Fakat ben doktora gitmem, doktorlar para tuzağı kendim yenerim diye ısrar ediyorsanızda size önerdiğimi kitaptan bilişsel terapi tekniklerini öğrenip uygulayabilirsiniz.
Sağlıklı, umutlu, mutlu, huzurlu günler dilerim…
KAYNAK: http://www.merabu.com/saglik/psikoloji/anksiyete-kaygi-nedir-anksiyete-bozuklugu-belirtileri-nedir/