"Anoreksiya, Hayatı Tehlikeye Sokabilen Bir Hastalık Olabilir"
"Psikiyatri Uzmanına Danışmalısınız: Sporla Kilo Kaybetmeye Çalışanlar"
"Anoreksiya, Hayatı Tehlikeye Sokabilen Bir Hastalık Olabilir"
MEDİCENTERTV.COM / İSTANBUL
Uzmanlara göre, kilo kaybı gibi görünen bazı diyet yöntemleri, Anoreksiya Nevroza'ya dönüşebilir. Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, Anoreksiya Nevroza'nın zayıflamanın başlangıçta yavaş olduğu ancak daha sonra hızla arttığı bir durum olduğunu vurgulayarak, "Başlangıçta diyet gibi gözükebilir ancak sonuçları oldukça tatsız olabilir." uyarısında bulundu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, özellikle genç kadınlar arasında sıkça görülen anoreksiya hastalığı hakkında bilgi verdi.
"Psikiyatri Uzmanına Danışmalısınız: Sporla Kilo Kaybetmeye Çalışanlar"
Prof. Dr. Erkmen, günümüzde birçok kişinin "daha zayıf olmalıyım" düşüncesine sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, spor salonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte birçok kişinin spor yaparak kilo verme yoluna gittiğini ve bu durumda olanların bir psikiyatri uzmanına danışmaları gerektiğini söyledi.
Basit İşler Zorlaşıyor: Erken Müdahale Şart
Prof. Dr. Erkmen, hastalığın ilk aşamalarında bile basit işlerin giderek zorlaştığını vurgulayarak, "Bir fidanı büyümeden eğebilirsiniz, aynı şekilde bir sağlık sorunu erken müdahale ile kontrol altına alınabilir. Anoreksiya gibi durumlarda vakit kaybetmemek önemli." dedi.
"Zayıflama Algısı Ciddi Sonuçlara Yol Açabilir"
Anoreksiya hastalarının, diyet gibi gözüken ancak aslında çok daha ciddi sonuçları olan bir sürece girdiklerini belirten Prof. Dr. Erkmen, "Anoreksiya, yalnızca kilo kaybı değil, aynı zamanda psikolojik bir sorundur. Hastalar, vücutlarını güzel bulmadıkları için kalça ve göğüs gibi kadınsı özelliklerini reddedebilirler. Bu, bir zayıflama programının ötesinde psikolojik bir durumdur ve tedavi gerektirir." şeklinde konuştu.
"Erken Tedavi Hayati Öneme Sahip"
Anoreksiya Nevroza'ya dikkat çeken Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, hastalığın zayıflama sürecinin yavaş başladığını ancak giderek hızlandığını belirtti. Tedavinin başarısı için hastanın erken dönemde hastalığı kabul etmesi ve tedavi için uzman bir yardım alması gerektiğinin altını çizdi.