Aşıda emniyet marjına dikkat!

Prof. Dr. Haydar Sur: “Birkaç aylık gecikme sorun oluşturmaz”

Aşıda emniyet marjına dikkat!




Aşıda emniyet marjına dikkat!

Prof. Dr. Haydar Sur: “Birkaç aylık gecikme sorun oluşturmaz”

Biontech aşısının son kullanma tarihinin 4 ay uzatılmasına ilişkin tartışmaları değerlendiren Prof. Dr. Haydar Sur, ilaçlarda olduğu gibi, aşılarda da son kullanma tarihinin emniyet marjı gözetilerek oluşturulduğunu söyledi. Aşılarda son kullanma tarihinin birkaç ay geçmesinin bir sorun oluşturmayacağını kaydeden Prof. Dr. Haydar Sur, aşının yaptırılmasında bir sakınca olmadığını söyledi. Prof. Dr. Haydar Sur, ortalama ömrü iki yıl olan bir aşının, son kullanma tarihi üzerinden bir yıl geçmişse kullanılamayacağını da vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Biontech aşısının son kullanma tarihinin 4 ay uzatılmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Son kullanma tarihi, bir miktar öne çekilerek yazılır

Aşı üretiminde son kullanma tarihlerinin emniyet marjı gözetilerek oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Haydar Sur, “Aşı üretiminde teknik bir ilke vardır. Aşınızı toplam ne kadar süre dayanacak şekilde ürettiyseniz son kullanma tarihine de en az yüzde 20’si kadar kısa bir tarih yazarsınız. Bu aşı üretim fabrikalarının genel yaklaşımıdır. Örneğin ben bu aşıyı üç yıl boyunca dayanacak şekilde ürettim. Aşının ömrünü oraya 2.5 yıl olarak yazıyorum. Biraz daha öne çekerek opsiyonlu yazılır. Çünkü son kullanma tarihi gününden bir hafta geçmiş, 15 gün geçmiş deyip kullanacak kişiler olabilir. İnsanlar ihtiyaç duyduklarında bunu kullanabilirler. Ülkeler, firmalar toplu satın alma yapan yerlere bu durumu bildirirler.” diye konuştu.

Birkaç aylık sürenin sakıncası olmaz

Su ve yoğurt gibi gıda maddelerinin dahi son kullanma tarihinden birkaç gün sonra tüketilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Haydar Sur, “Buna emniyet marjı denir. Bu emniyet marjını kullanacaklardır. Aşının yaptırılmasında bir sakınca yoktur. Böyle bir aşıyı yaptırır mısınız derseniz. Ben evet yaptırırım. Ancak son kullanma tarihi bir yıl geçen bir aşı olamaz. Ortalama ömrü iki yıl olan bir aşı, son kullanma tarihi üzerinden bir yıl geçmişse kullanılamaz.” diye konuştu.

Etkisi azalmış olsa bile fayda sağlayacaktır

Biontech aşısını üreten Pfizer firmasının şu anda üretimini durdurduğun ifade eden Prof. Dr. Haydar Sur, “O mikrop için yeni bir iyileştirme yapıyor. Ve ondan sonra yeni nesil Biontech aşısını piyasaya sürecek. Dolayısıyla bu boşlukta insanları da hiç aşılamamak yerine bu aşılama fayda sağlar, bu birincisi. İkincisi, aşı hiçbir fayda sağlamadı, zararı olur mu? Hayır olmaz. En fazla suyu aşılamış gibi olur. Etkisi azalmış olsa bile mutlaka bir faydası olacaktır.” dedi.

Prof. Dr. Haydar Sur, söz konusu aşının son kullanma tarihinin ne zaman olduğunu bilmediğini belirterek son kullanma tarihi üzerinden 5-6 ay geçmiş bile olsa çok ağır bir yan etkisinin olmayacağını söyledi.

İlaçlar da en az 6 ay daha uzun süre dayanacak şekilde üretilir

Son kullanma tarihinin sadece aşılar için değil, ilaçlar için de geçerli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haydar Sur, “Bu sadece aşılarda böyle değil, ilaçlarda da böyledir. Son kullanma tarihine baktığınızda en az 6 ay daha uzun süre dayanacak şekilde üretilir. Bir emniyet marjı konuluyor. Bu sağlığı korumanın bir taktiği, stratejisidir.” diye konuştu.