Atina-Ankara arasında gerilimli basın toplantısı
Çavuşoğlu'ndan sert tepki
Atina-Ankara arasında gerilimli basın toplantısı
Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları arasındaki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında tansiyon yükseldi. Çavuşoğlu ve Dendias egemenlik hakları konusunda karşılıklı suçlamalarda bulundu.
Yunanistan'dan Türkiye'ye 2 yıl sonra gerçekleşen ilk bakan ziyareti dostça başladı, gergin sona erdi.
Ankara’yı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs sorunu ve göç konularının masada olduğu görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısı sorunların çözümüne yönelik ılımlı mesajlarla başladı.
Dendias’ın Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini dile getirmesinin ardından tansiyon yükseldi.
Dendias, "Türkiye eğer bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse o zaman yaptırımlar gündeme gelecektir. Biz inanıyoruz ki komşu ülkeler olarak her iki taraf ve biz Türkiye'den çok fazla şey kazanabiliriz. Ancak buna karar verecek olan biz değiliz" dedi.
Çavuşoğlu'ndan sert tepki
Bu açıklamaya sert tepki gösteren Çavuşoğlu, "Ben Yunanistan’ı itham edici bir konuşma yapmadım. Ama siz basının önünde ülkemi ve milletimi itham ederseniz bunun da cevabını vermek durumundayız. Türkiye kimsenin egemenlik hakkını ihlal etmedi. Gerginliği sürdürürseniz biz de sürdürürüz" diye konuştu.
Yeniden söz alan Dendias sözlerine, "Tahmin ettiğim gibi sen ve çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kralcısınız" diye başladı. Dendias, "Siz bunları ilk defa duymuyorsunuz ki, daha önce de Türkiye'nin egemenlik haklarımızı ihlal ettiğini söyledik. Benim bugün Ankara'da bunları söylememem mi gerekiyordu. Yunanistan'ın görüşleri gayet açık. Türkiye hem Ege'de hem Doğu Akdeniz'de uluslararası deniz hukukuna aykırı davranıyor" dedi.
Konuk bakana yeniden yanıt veren Çavuşoğlu, "Burada ikili şekilde konuları çözebiliriz. Yaşanan süreçte medet umduğunuz AB ülkelerinin bu konuda bir fayda sağlayamayacağını da görmüş olduk. Görüşmeye devam mı edeceğiz, böyle kavga mı edeceğiz? Bizim arzumuz komşu ülke olarak tüm bu meseleleri diyaloglarla çözmek" diye konuştu.
Son söz hakkını alan Dendias, Çavuşoğlu'nun konuşmasının farklı bölümlerinde AB'den "üçüncü taraflar" diye söz etmesine yanıt vererek, "Avrupa Komisyonu üçüncü taraf değil. Biz Yunanistan olarak onun bir parçasıyız. Biz bu komisyonda, burada yer alan ülkelerle aynı değerleri, aynı ortak geleceği paylaşıyoruz" dedi.
Toplantı olumlu havada başladı
Basın toplantısının başlangıcında ise iki ülke arasındaki sorunların çözümü için daha ılımlı mesajlar öne çıktı. "Ege'de görüş ayrılıklarımız var" diyen Çavuşoğlu, "Bunları geçmişte istikşafi görüşmelerde ele alıyorduk. Bunların yeniden başlatılması önemli" dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de kendi belirlediği ve Birleşmiş Milletler'e kaydettirdiği kıta sahanlığı içinde faaliyetlerini sürdürdüğünün altını çizerek, yine Türkiye'nin bugüne kadar Türkiye'yi dışlayan ve Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayan adımlara karşı ne yapabileceğini gösterdiğini vurguladı.
Türkiye'nin hakça paylaşım ve uluslararası hukuk konularını dile getirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Türkiye kendi haklarını ve Kıbrıs Türk halklarının haklarını korumaya muktedirdir" diye konuştu.
Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin her boyutunu değerlendirdiklerini belirterek, ticari ve ekonomik işbirliğine vurgu yaptı. Çavuşoğlu, Türk tır şoförlerinin Yunanistan sınır kapısında yaşadığı vize sorunlarını da aktarma şansı bulduklarını ifade etti.
"20 aydır süren olumsuz havayı dağıtabiliriz"
Dendias da, "Türkiye ile pozitif bir gündem oluşturmak istiyoruz" mesajını verdi. İki ülke arasında siyasi görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşıladığını belirten Dendias, Çavuşoğlu'yla iki ülke arasındaki iş birliğini çeşitli alanlarda geliştirmek hususunda mutabık kaldıklarını söyledi.
İki ülke arasında ekonomi alanında bazı somut iş birliği önerilerinin incelenmesi açısından, Yunanistan Ekonomiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis'in de bugünkü temaslarda yer almasının önemine işaret eden Dendias, "Aramızdaki ekonomik iş birliğini geliştirerek Türk-Yunan ilişkilerindeki mevcut havayı iyi yönde değiştirebiliriz. Son 20 aydır devam eden bu olumsuz havayı ortadan kaldırabiliriz diye düşünüyoruz" dedi.
Deutsche Welle Türkçe