Avrupa Birliği: Mülteci krizinden sonra Türkiye ile ilişkiler yeniden inşa edilmeli
Türkiye ile güven ilişkilerini yeniden inşa etmek istediğini söyledi.
Mart ayında Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen sığınmacılara artık engel olmayacağını duyurması üzerine başlayan gerginlik devam ediyor
Şubat ayında Ankara artık Suriye'deki savaştan kaçan mültecileri Türkiye'de tutmak için çaba göstermeyeceğini açıklamış, bu açıklamanın ardından mart ayında binlerce mülteci aynı zamanda AB sınırı da sayılan Yunanistan sınırına yığılmış ve sınır bölgesinde çeşitli gerilimler yaşanmıştı.
2016 yılında Türkiye ile AB, milyarlarca euroluk destek karşılığında Türkiye'nin mültecileri sınırları içerisinde tutması için anlaşmıştı. Ancak Ankara bu paranın bir kısmının teslim edilmediğine dair eleştirilerde bulunuyor.
Orta Doğu, Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden yaklaşık 35 bin 000 mülteci Yunanistan'a geçmeye çalışmış, Yunanistan buna engel olmak için biber gazı ve tazyikli su kullanmıştı.
Brüksel ve Atina Ankara'yı mültecileri daha fazla para ve Suriye savaşında destek istemek için "şantaj malzemesi" haline getirmekle suçluyor.
Borrell, dün mart ayında sığınmacı akınının yaşandığı Türkiye-Yunanistan sınırını ziyaret etmişti. Borrell’e, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias eşlik etmişti. Borrell, burada yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını korumakta kararlı olduğumuz çok nettir" dedi. Krizi çözmenin hem Türkiye hem de AB ve Yunanistan çıkarına olacağını da vurgulayan Borrell, "Yunanistan'ın egemenliğini güçlü bir şekilde destekliyoruz" diye konuştu.
Reuters, Independent Türkçe