Avrupa Birliği, Twitter'ın dezenformasyonla mücadele raporunu yetersiz buldu
Twitter'ın raporu diğerlerinin yarısı kadar
Avrupa Birliği, Twitter'ın dezenformasyonla mücadele raporunu yetersiz buldu
Avrupa Birliği, sosyal medya uygulaması Twitter'ı çevrimiçi dezenformasyonla mücadele konusundaki çalışmaları hakkında yetersiz rapor hazırlamakla eleştirdi.
Avrupa Komisyonu'nun değerler ve şeffaflıktan sorumlu başkan yardımcısı Vera Jourova yaptığı açıklamada, "Twitter raporunun diğerlerinin gerisinde kaldığını görmek beni hayal kırıklığına uğrattı" dedi ve AB'nin dezenformasyonla ilgili mücadele kurallarından kaynaklanan yükümlülüklerine daha ciddi bir şekilde bağlı kalmalarını beklediğini dile getirdi.
Rusya'nın dezenformasyon savaşına girdiğini belirten Jourava çevrimiçi platformlarını sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğinin altını çizdi.
AB, özellikle COVID-19 salgını ve Ukrayna'daki savaş sırasında Rus propagandası gibi çevrimiçi platformlarda gelişen sahte bilgiler konusunda endişe taşıyor.
AB Dezenformasyona İlişkin Uygulama Kuralları
Twitter, AB'nin 2022 yılında çıkardığı Dezenformasyona İlişkin Uygulama Kuralları'na imza atan şirketlerden biri. Yönetmelikte imzası bulunan diğer çevrimiçi platformlar arasında Google, TikTok, Microsoft ve Meta bünyesindeki Facebook ve Instagram bulunuyor.
Kurallar gereğince kurumların dezenformasyonla mücadele konusundaki çalışmalarını ölçmek için, sahte haber tedarikçilerinin reklam gelirlerinden yararlanmasını önleme çabalarını, etiketlenen veya reddedilen siyasi reklamların sayısını, sahte hesaplar gibi manipülatif davranış örneklerini ve doğruluk kontrolünün etkisine ilişkin bilgileri kapsayan bir kontrol listesi doldurmak zorunda.
Twitter'ın raporu diğerlerinin yarısı kadar
Twitter'ın temel raporunda dezenformasyonla mücadelede "her alanda gerçek ilerlemeler kaydettiğini" belirtildi. 79 sayfalık raporun Google, Meta, Microsoft ve TikTok tarafından sunulan raporların yarısına ancak denk geldiği ve yeterli ayrıntı içermediğine dikkat çekildi.
Avrupa Komisyonu'na göre Google, TikTok ve Microsoft'un yanı sıra Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta, "raporlamaya güçlü bir bağlılık" göstererek yanlış bilgiyle mücadele taahhütlerini nasıl hayata geçirdiklerine dair benzeri görülmemiş ayrıntılar sundu. Twitter'ın ise "çok az spesifik bilgi verdiği ve hedefe yönelik veri sunmadığı" ifade edildi.
Twitter'ın bu konuda yorumda bulunmadığı belirtildi. Tesla ve SpaceX'in sahibi milyarder iş insanı Elon Musk tarafından satın alınmasının ardından sosyal medya şirketinin basın ofisi kapatılmış ve iletişim ekibi işten çıkarılmıştı. Görevleri platformda dezenformasyonla mücadele olan diğer kişiler de ya işten çıkarıldı ya da istifa etti.
EURO NEWS