Avrupa Konseyi AİHM'nin uygulanmayan Kavala ve Demirtaş kararları için yaptırımları görüşüyor
22 Eylül Cuma günü Avrupa Konseyi internet sitesinde yayımlanacak.
Avrupa Konseyi AİHM'nin uygulanmayan Kavala ve Demirtaş kararları için yaptırımları görüşüyor
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) karar ve hükümlerinin uygulanmasını denetlemek üzere üç ayda bir bir araya gelen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin,19-21 Eylül arasında Strasbourg'da sürecek olan üç günlük toplantısı başladı.
Toplantı neden önemli?
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 5-7 Haziran'daki toplantısında AİHM'in Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki derhal serbest bırakılma kararlarının eylüle kadar uygulanmaması halinde Türkiye için üyelikten ihraç da dahil bütün seçenekleri gözden geçireceği uyarısında bulunmuştu.
Konseyden Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre ayrıntılı inceleme için önerilen vakalar Türkiye dışında Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Moldova Cumhuriyeti, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Ukrayna ve Birleşik Krallık'ı ilgilendiriyor.
Bakanlar Komitesi'nin aldığı kararlar 22 Eylül Cuma günü Avrupa Konseyi internet sitesinde yayımlanacak.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46. maddesi uyarınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ilgili devletler için bağlayıcı.
Bakanlar Komitesi, ulusal makamlar, başvuru sahipleri, sivil toplum kuruluşları, Ulusal İnsan Hakları Kurumları (NHRI) ve diğer ilgili taraflarca sağlanan bilgilere dayanarak kararların uygulanmasını denetliyor.
Rusya Federasyonu, 16 Mart 2022'de Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasının ardından, 16 Eylül 2022'den bu yana Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Yüksek Sözleşmeci Tarafı olmaktan çıktı.
23 Mart 2022 tarihli kararında belirtildiği üzere, Bakanlar Komitesi ilgili kararların ve dostane yerleşimlerin uygulanmasını denetlemeye devam edecek ve Rusya Federasyonu'nun bunları uygulaması gerekiyor.
Strasbourg - BİA Haber Merkezi