Avrupa, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya hangi yaptırımları getiriyor?

Rus oligarklarının Avrupa'daki hareketleri kısıtlanacak

Avrupa, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya hangi yaptırımları getiriyor?


Avrupa, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya hangi yaptırımları getiriyor?

Avrupa Komisyonu, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı. Bu kapsamda bazı Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, cumartesi akşamı yaptığı açıklamada Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve İngiltere ile birlikte "Rusya'nın savaş makinesini finanse etmesini engellemek" amacıyla ekonomik yaptırım kararları alındığını duyurdu.

Belirli Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılacağını belirten Leyen, bu yaptırımın Rus bankalarının dünya çapında faaliyetlerini durduracağını, Rusya'nın ihracat ve ithalatını etkin bir şekilde engelleyeceğini ifade etti.

Leyen ayrıca Rusya merkez bankasının yurt dışındaki varlıklarının kullanılmaz hale getirileceğini bildirdi.

Merkez bankasının sermaye piyasalarına erişimini kısıtlanmasını amaçlayan bu hamleyle Rusya'nın işlemlerinin dondurulacağı ve merkez bankasının varlıklarını tasfiye etmesinin imkansız hale getirileceği bildirildi.

Rus oligarklarının Avrupa'daki hareketleri kısıtlanacak

Diğer yaptırım serisi Rus oligarklarını hedef aldı. Rus oligarkların finansal varlıklarını Avrupa piyasalarında kullanmasını yasaklamak için çalışılacağını belirten Leyen, "Putin Ukrayna'yı yok etmek için bir yola girdi. Ancak bunu yaparak aslında kendi ülkesinin geleceğin geleceğini yok ediyor" şeklinde konuştu.

Rusya Ulusal SWIFT Derneği Rosswift'e göre, Rusya yaklaşık 300 banka ve kuruluşla Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra SWIFT'e sistemine üye sayısı en fazla olan 2. ülke.

Avrupa Birliği Rus bankacılık sektöründeki bankaların yüzde 70'inin bu yaptırımlardan etkileneceğini öngörüyor.

SWIFT nedir?

SWIFT yani "Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu" sınır ötesi ödemeleri hızlandıran ve böylece uluslararası ticareti kolaylaştıran bir mesajlaşma sistemi.

SWIFT sistemine bağlı bankalar sistem içindeki diğer bankalarla ödemeler için ilişki kurabiliyor. Mesajların güvenli olması sayesinde ödeme talimatları genellikle sorgulanmadan yerine getiriliyor.

SWIFT yasağının sonuçları ne olacak?

Rus bankaları SWIFT'ten çıkarıldığında bu ülkenin dünya finans piyasalarına erişimi kısıtlanacak.

Rus bankaları ödemeler için telefonlar, mesajlaşma uygulamaları ya da elektronik postalar gibi diğer kanallarla ödeme yapabilir. Bunlar Rus bankalarına yaptırım uygulamayan diğer ülke bankalarına ödeme yapma imkanı tanıyabilir ancak alternatiflerin daha az etkin ve güvenli olması sebebiyle işlem hacmi düşebilir ve maliyeti artabilir.

Rusya'ya getirilecek SWIFT yasağı diğer ülkeleri nasıl etkiler?

Eğer Rus bankaları SWIFT'ten çıkarılırsa ihracatçılar Rusya'ya mal göndermeyi daha riskli ve daha pahalı bulabilir.

Rusya imal ürünlerin en büyük alıcı pazarlarından biri. Dünya Bankası verilerine göre Hollanda ve Almanya Rusya'nın ikinci ve üçüncü en büyük ticaret ortakları. Ancak Rusya'nın her iki ülke için en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke listesinde bulunmadığına dikkat çekiliyor.

Bu yasak Rus ürünlerini satın alan yabancı alıcıları potansiyel olarak alternatif tedarikçi arayışına yöneltebilir. Ancak Rus doğal gazı ve petrolü söz konusu olduğunda yabancı alıcıların alternatif bulması güçleşebilir.

EURO NEWS