Ayasofya kararı ile ilgili bugün Türkiye'de kim ne dedi?
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: İbadetle kalınmasın bir mektep, bir medrese olsun
Erdoğan, video konferans yoluyla katıldığı Botan Çayı Beğendik Köprüsü'nün açılış töreninde konuştu.
Erdoğan açıklamasında, "Milletimiz birkaç gün sonra 4. yıl dönümüne ulaşacağımız 15 Temmuz gecesi, önüne konan bedel canı da olsa mücadeleden geri durmayacağını, hakkını arayacağını ve alacağını göstermiştir. Ayasofya'nın yeniden camiye döndürülmesi meselesi de işte bu kararlılığın bir sonucudur" şeklinde konuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: İbadetle kalınmasın bir mektep, bir medrese olsun
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin, "Aslına rücu ettirilmiş olmasının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. İnşallah cemaati bol olsun. Ziyaretçisi bol olsun. İçinde sadece ibadet etmekle kalınmasın ve bir mektep, bir medrese olsun" dedi.
Erbaş, Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Karaman'a yaptığı ziyaretin ardından gazetecilere Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ayasofya'nın ibadete açılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Erbaş, "Bizim gençliğimiz 'Zincirler kırılacak. Ayasofya açılacak' sloganlarını söyleyerek geçti. Sadece Türkiye için değil tüm İslam dünyası için büyük bir anlamı olan, sembolik bir anlamı olan camidir Ayasofya. 86 yıllık bir hasretten sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük bir gayreti ile bütün İslam dünyasına, sadece İslam dünyasına değil, bütün insanlık için önemli bir değerdir, önemli bir mabettir" diye konuştu.
Fahrettin Altun: Dini özgürlükler için bir zafer
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, cumartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ayasofya'nın ibadete açılma kararına ilişkin, "Ayasofya'nın eski haline getirilmesi dini özgürlük için bir zafer" ifadelerini kullandı.
Altun açıklamasında, "Bu karar dünyanın dört bir yanından Müslümanların, çok fazla tarihi ve anlamı olan Ayasofya'da ibadet etmelerini sağlayacak. Ayasofya'nın kapıları dünyanın her yerinden ziyaretçilere açık kalacak. Tüm dini mezheplerden insanlar, tıpkı Sultanahmet Camii de dahil olmak üzere diğer camileri ziyaret edebildikleri gibi ziyaret etmeye davetli" ifadelerine yer verdi.
Türkiye'nin tarihindeki diğer sembollerin yanında Van'daki Akdamar Klisesi'ni ve Edirne'deki Büyük Sinagog'u da onardığını belirten Altun, "Kültürel mirasımızı korumaya devam edeceğiz" dedi.
Bahçeli: Fetih sürecimiz yeni bir safhaya geçmiştir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Belediye Başkanları Toplantısı'nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Vakıf malı olan Ayasofya'nın, vakfiyesine muvafık şekilde cami olarak kullanılması milletimizin uzun yıllardır hasreti ve beklentisidir" ifadelerini kullandı.
"567 yıldır devam edegelen fetih sürecimiz yeni bir safhaya geçmiştir" diyen Bahçeli, "Eşsiz bir mimarlık ve sanat abidesi olan Ayasofya'nın ibadete açılması inanç haklarımızın mecburi bir gereğidir. Aksi bir iddia ve ileri sürülecek ifade hükümsüz ve temelsizdir. Ayasofya'nın, vakfeden kutlu ecdadımızın emaneti doğrultusunda kesintisiz cami olarak kullanılması bağlılık ve vefayla yerine getirilmesi şart olan tarihi bir sorumluluktur" açıklaması yaptı.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, açıklamasına şöyle devam etti:
"Ayasofya Camisi'nin Müslüman gönüllerle buluşması İslami ve tarihi bir sorumluluk olmanın yanında egemen devlet müktesebatımızın, bağımsızlık prensibimizin bihakkın gerek ve şartıdır. Türkiye onun bunun dayatmalarıyla tarihi gerçeklerine sırt çevirmeyecektir. Kudüs'te menfur senaryoları tedavüle sokanların Ayasofya özelinde bize ikaz dolu mesajlar vermesi nafile bir çabadır. ABD yönetiminin 'Hayal kırıklığı' yorumu cibilliyetsiz ve ciddiyetsiz bir ithamdır."
Babacan: Ayasofya'nın ibadete açılmasının hayırlı olmasını diliyorum
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Ayasofya'nın ibadete açılması konusunda, "Yöneticilerin içerideki ve dışarıdaki yansımalarını, sonuçlarını hesap ederek bu kararı aldıklarını ümit ediyorum. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Ayasofya'nın ibadete açılmasının hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
İstanbul Valisi Yerlikaya: Kavuşuyoruz
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camisi'nin ibadete açılması kararı dolayısıyla yaptığı paylaşımda, "Tarih: 24 Temmuz Cuma. Vakit: Cuma Namazı. Camii: Ayasofya Camii. Kavuşuyoruz." ifadelerini kullandı.
Vali Yerlikaya'nın paylaşımında yer alan videoda, Ayasofya'nın görselleri eşliğinde Türkiye'nin önemli şairlerinin Ayasofya için yazılmış şiirlerinin bazı bölümleri seslendiriliyor.
Video, "Şiir Şehir İstanbul, en güzel mısrasına yeniden kavuşuyor" ifadelerinin ardından, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararın görseli ile birlikte ezan sesi ve "hayırlı olsun" ifadeleriyle son buluyor.
Muharrem İnce
Eski CHP Milletvekili Muharrem İnce, gündemdeki Ayasofya tartışmalarına ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Ayasofya’nın ibadete açılmasında başka ülkelerin tavrı egemenlik hakkımıza saldırıdır, bu kabul edilemez. RTE’nin Atatürk’ü ihanetle suçlaması ise Türkiye’nin Milli Mücadele tarihine ve kuruluşuna saldırıdır. Oradan ihanet çıkmaz. İhanet arıyorsa kendi FETÖ tarihine baksın" ifadelerini kullandı.
İnce, yaptığı bir diğer paylaşımda, "'Davet gelirse giderim sözünü' yoğun katılım olur, pandemi koşullarına özel önlemler alınır düşüncesiyle söyledim. Bir önlem alınmayacaksa sorun yok. Namaza çağrının ezan olduğunu 'Tayyip Erdoğan’a dokunmak ibadettir'diyenlerden öğrenecek halimiz yok" ifadelerine yer verdi.
İnce, önceki gün yaptığı paylaşımda, "Ayasofya Türkiye sınırları içindedir ve İbadete açılması kararı Türkiye’nin egemenlik hakkıdır. Buna Rusya, ABD, Yunanistan veya başka bir ülke, kuruluş karar veremez" açıklaması yapmıştı.
EURO NEWS