AYM’den Can Atalay için hak ihlali kararı: Gözler İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde

TİP Genel Başkanı Baş, “Can Atalay’a özgürlük” için üç haftadır yürüyor

AYM’den Can Atalay için hak ihlali kararı: Gözler İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde


AYM’den Can Atalay için hak ihlali kararı: Gözler İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi davasından Silivri cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkında “seçilme” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Türkiye’nin en yüksek yargı organı, Atalay’ın bireysel başvurusunda 5'e karşı 9 oyla lehte karar verirken, bir üye toplantıya katılmadı.

14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nin Hatay milletvekili seçilen Can Atalay, 25 Nisan 2022’den bu yana tutuklu bulunuyor.

Avukat Deniz Özen: “Gecikmiş bir karar, Can Atalay’ın tahliye edilmesini bekliyoruz”

Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, Anayasa Mahkemesi'nin gecikmeli de olsa hukuk çerçevesinde bir karar verdiğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Özen, “Aslında bu karar 6 ay önce Yargıtay tarafından verilmeliydi. Ancak o dönem yapılması gereken yapılmadığı için, hukuk işletilmediği için buraya kadar geldik. Birçok gereksiz ve haksız tartışma yaşandı. Anayasa Mahkemesi, seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinde tutulmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu durumun bir istisnası olmadığını da gösterdi. Şimdi kararın ilk derece mahkemeye gönderilmesini bekliyoruz. O karar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşır ulaşmaz Can Atalay’ın tahliye edilmesi gerekir, bunun yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi.

Adalet Bakanı’ndan Can Atalay yorumu: “Karar yeni, gerekçeli kararı okumamız lazım”

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun verdiği karar bugün Ankara’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soruldu.

AK Parti Meclis grubu öncesi soruları yanıtlayan Yılmaz Tunç, “Karar daha yeni. Henüz gerekçeli karar açıklanmadı. Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir. Anayasa Mahkemesi'nin eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır” dedi.

Adalet Bakanı, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi’nin 29 Eylül’de Gezi davasına ilişkin verdiği nihai karardan sonra yaptığı açıklamada, Anayasa’nın 84'üncü maddesi uyarınca Atalay hakkında kesin hükmün Meclis’te okunması halinde milletvekilliğinin düşeceğini söylemişti.

Avukat Yiğit Acar: “Adalet Bakanı AYM karar usullerine hakim değil"

Daha önce benzer bir AYM başvurusunu CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu için yapan avukat Yiğit Acar ise, AYM’nin “gerekçeli kararı” olmadığını hatırlattı ve normal şartlarda Can Atalay’ın derhal bugün tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Acar, şunları dile getirdi:

“Adalet Bakanı’nın sözlerinden AYM karar usullerine hakim olmadığını anlıyoruz. AYM kısa karar ya da gerekçeli karar olmaksızın tek karar verir. Bu kararları internet sitesinde ve Resmi Gazete’de yayınlar. Ancak bunların yayımı, imla hatalarının düzeltilmesi gibi sebeplerle zaman almaktadır. Peki şimdi AYM ne yapacak? Başvuran tutuklu olduğu için ihlali hızlıca ortadan kaldırmak için yerel mahkemeye yazı gönderecek. Bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ‘2023/53898 sayılı başvuruyla ihlal kararı verilmiştir, kararı yetire getir’ diye üst yazı gönderir. Bu üst yazıda ihlal ve ihlalin sonuçlarının kaldırılması istenir. Yerel mahkeme de AYM’nin tabi olduğu 6216 sayılı kanun gereğince gecikmeksizin ihlali ortadan kaldıracak şekilde karar verir. Dolayısıyla Can Atalay gün bitmeden bugün tahliye edilmeli, hukuken olması gereken budur. Bunun dışındaki bir durum AYM kararlarının gereğince uygulanmadığını, sürüncemede bırakıldığını ortaya koyacaktır."

TİP Genel Başkanı Baş, “Can Atalay’a özgürlük” için üç haftadır yürüyor

Can Atalay’ın serbest bırakılması için 1 Ekim’de Hatay’dan Ankara’ya yürüyüş başlatan TİP Genel Başkanı Erkan Baş da dün yaptığı açıklamada, AYM’nin hak ihlali kararı vermesinin kaçınılmaz olduğunu söylemişti.

Erkan Baş, “AYM’nin vereceği bu karar yalnızca hukuki açıdan değil, Cumhuriyet tarihi açısından da önemli. Mesele, 100 yılın ardından ortada bir cumhuriyet, cumhuriyetin kurumları, adalet ve yargı mekanizmaları hala hayatta mı değil mi meselesi” demişti.

TİP Genel Başkanı’nın yürüyüşü 29 Ekim’de Ankara’da son bulacak.

Hilmi Hacaloğlu / VOA