Ayvazoğlu, son kitabı “Tevfik”i anlattı.

“Ben yazarım. Her kesimden insanın biyografisini yazabilirim.”

Ayvazoğlu, son kitabı “Tevfik”i anlattı.




Üsküdar Belediyesi, kültür sanat etkinlikleri kapsamında edebiyatçı, şair, yazar ve gazeteci Beşir Ayvazoğlu’nu okurlarıyla bir araya getirdi. Türkiye’de biyografi kitaplarının akla ilk gelen yazarlarından Ayvazoğlu, son kitabı “Tevfik”i anlattı.

Üsküdar Belediyesi, araştırmaya dayalı kitapları ve akıcı diliyle toplumun her kesimi tarafından takdir gören yazar Beşir Ayvazoğlu’nu İstanbullularla buluşturdu. Servet-i Fünun döneminin ölümsüz şairi Tevfik Fikret’i anlattığı son kitabı “Tevfik”i okurlarıyla paylaşan Ayvazoğlu, derin tarih bilgisiyle kendisine bir kez daha hayran bıraktı.

İstanbullular’ın Üsküdar’da kültür sanatla buluşma noktası olan Nevmekan Bağlarbaşı’nda gerçekleştirilen “Tevfik Fikret Biyografisi Üzerine” söyleşisinde, Tevfik Fikret’in hayatının dönüm noktalarına değinen Ayvazoğlu, kitabı 3 senede tamamladığını dile getirdi. Geçmişte olsa kitabı 6 senede tamamlayabileceğini dile getiren Yazar, dijital çağın nimetlerinden yazarken yararlandığının altını çizdi.

“Ben yazarım. Her kesimden insanın biyografisini yazabilirim.”

Bugüne kadar Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Mehmet Akif Ersoy gibi isimlerin biyografilerini de kaleme alan Yazar, kendisine sıklıkla neden Tevfik Fikret’i yazdığının sorulduğunu söyledi. Ayvazoğlu soranlara şu yanıtı verdiğini dile getirdi: “Fikret, Servet-i Fünun dönemine damga vurmuş bir şair, çok kıymetli bir fikir adamıdır. Ben her kesimden insanın biyografisini yazabilirim. Ben yazarım, araştırmacıyım” dedi. Tarihi şahsiyetlerin dost veya düşman bellemeyi hiç doğru bulmadığını, tarihe ismini yazdıran isimlerin hayatlarının herkes tarafından bilinmesi gerektiğini vurgulayan Ayvazoğlu, kitaplarıyla okumayı seven herkese seslendiğini söyledi.

Bütün kitaplarının aslında birbirinin içinden doğduğunu, bu nedenle de aslında sanki hepsini tek bir kitapmış gibi gördüğünü dile getiren Yazar, yazdığı tüm biyografilerde detaya inmeyi sevdiğini söyledi. Ayvazoğlu söyleşide “Yazdığım isimlerin yemek sofralarına, nasıl çalıştıklarına, özel hayatlarına kadar inmezsem ortaya biyografilerini çıkaramam. Okuyucu merak eder, kitapta cevap arar. Biyografide okuyucuya bunu vermezseniz, okuyucu mutlu olmaz” dedi. Biyografi yazmanın dedektiflik gibi olduğunu dile getiren Beşir Ayvazoğlu sözlerine şöyle devam etti: “En ufak bir detay bile başka kapılar açıyor, yeni hikayeler doğuruyor. Zor, heyecanlı ve çok keyifli bir iş biyografi yazmak.”

Kitaplarını imzaladı

Şu anda 1776 sayfalık bir kitap okuduğu, kalın kitapları okumayı çok sevdiğini belirten Beşir Ayvazoğlu: “Gençler kalın kitap görünce okumaktan korkuyorlar. Okumayı seven insan korkmaz, kitap başlayınca biter. O an sıkılsan, sonra aline alır tekrar okur sevecek bir şey bulursun” dedi. Söyleşinin sonunda Üsküdar Belediyesi’ne düzenlediği organizasyondan ötürü teşekkür eden Yazar, Tevfik kitabını okuyucuları için imzaladı.