Azerbaycan Dağlık Karabağ'da operasyon başlattı
Ermenistan'dan Rusya'ya çağrı
Azerbaycan Dağlık Karabağ'da operasyon başlattı
Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da anayasal düzeni sağlamak ve Ermeni askeri oluşumlar olarak nitelediği unsurları bertaraf etmek amacıyla “terörle mücadele faaliyetleri” başlattı. Azerbaycan'ın bu adımı, bölgede yeni bir savaşın patlak verebileceğinin habercisi olabilir.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı yazılı açıklamasında, 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü bildiri hükümlerine aykırı olarak, Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin bölgesel barışa ciddi bir tehdit oluşturduğunu yineledi.
Savunma Bakanlığı, "Üçlü bildirinin hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çıkarılması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla antiterör operasyonu başlatılmıştır" dedi.
Bakanlık internet sitesinde bir başka açıklamada da, ‘’Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yerel terörle mücadele tedbirleri sırasında sivil nüfus ve sivil altyapı tesisleri hedef alınmıyor. Ordumuzun cephaneliğinde bulunan yüksek hassasiyetli silahların kullanılmasıyla yalnızca meşru askeri hedefler imha edilmektedir’’ ifadelerini kullandı.
Bugün sosyal medyada paylaşılan ancak doğrulanamayan görüntüler, Karabağ'ın başkenti Hankendi'de topçu ateşi sesleri yükseldiğini gösterdi.
''5 ölü 80 yaralı''
Dağlık Karabağ bölgesindeki yetkililer Facebook üzerinden yaptıkları açıklamada Azerbaycan'ın askeri operasyonları sonucunda beş kişinin öldüğünü ve 80 kişinin yaralandığını duyurdu.
Karabağ bilgi merkezi, yaralılardan 15'inin sivil olduğunu söyledi.
Moskova da, Rus barış gücü askerlerinin, bölgenin en tehlikeli yerlerinden yaklaşık 500 sivili tahliye ettiğini ve yaralılara tıbbi yardım sağladığını açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, tahliye edilen 469 kişiden 185'inin çocuk olduğunu kaydetti.
Uluslararası arenada Azerbaycan'ın parçası olarak kabul edilen Dağlık Karabağ'ın nüfusunun çoğunluğunu etnik Ermeniler oluşturuyor. Bölge, 1990'ların başındaki savaş sonrasında Bakü'nün kontrolünden çıkmıştı.
Azerbaycan, 2020'de patlak veren savaşta Karabağ ve etrafındaki toprakları ele geçirmiş, ancak bölgeyi anavatanları olarak kabul eden etnik Ermeni yetkililer, kendi dillerinde ismi Stepanakert olan başkent Hankendi dahil Karabağ'ın bir kısmında kontrolü ellerinde tutmuştu.
Aliyev'in danışmanından kararlılık mesajı
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Azerbaycan güçlerinin Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçleriyle temas hattını birkaç yerde kırdığını ve stratejik hedeflerini gerçekleştirmeye kararlı olduklarını söyledi.
Hacıyev, Bakü'nün Karabağ Ermenileri ile ancak beyaz bayrak çekip silahsızlandıkları zaman konuşmaya hazır olacağını, Azerbaycan'ın komşu Ermenistan'da hiçbir askeri hedefi olmadığını söyledi.
Ermenistan’dan yalanlama
Karabağ'da silahlı kuvvetlerinin, askeri personelinin ya da teçhizatının bulunmadığını kaydeden Ermenistan ise Savunma Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Azerbaycan'la olan sınırında durumun sabit olduğunu belirtti.
Bakanlık, ‘’Daha önce olduğu gibi, şimdi de Azerbaycan resmi makamları ve kitle iletişim araçları, Dağlık Karabağ'da Ermenistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri birimleri, askeri teçhizat ve personel varmış gibi yanlış ifadeler yaymaya devam ediyor. Ermenistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, Ermenistan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ'da bir ordusu olmadığını defalarca ifade etti’’ dedi.
Türkiye bilgilendirildi
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Rus Barış Birlik Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine alınan tedbirler hakkında bilgi verildiğini de açıkladı.
Azerbaycan ayrıca Savunma Bakanı Albay General Zakir Hasanov ile Türk Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’ın telefonda görüştüğünü bildirdi.
Açıklamada, ‘’Albay General Z. Hasanov, meslektaşına Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yerel terörle mücadele tedbirleri hakkında bilgi verdi. Sayın Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi’’ denildi.
Ermenistan'dan Rusya'ya çağrı
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da Karabağ'daki Rus barış gücüne, Bakü'nün yerel halka yönelik “tam kapsamlı saldırganlığını” durdurması ve duruma müdahale etmesi çağrısı yaptı.
Rusya himayesinde varılan ve Rus barış gücü birliklerinin uyguladığı ateşkes anlaşması hala kırılgan. Bölgede sıklıkla topçu ateşi açılıyor ve taraflar birbirini suçluyor.
Ermenistan, Moskova'yı Ukrayna'daki savaşa odaklandığı için Ermenistan'ın güvenliğini garanti altına alamamakla suçluyor.
Rusya’dan diplomasi mesajı
Rusya ise Dağlık Karabağ'da sükunet çağrısında bulundu ve hem Bakü hem de Erivan'ın çatışmayı çözmek için görüşmelere oturması gerektiğini söyledi.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada "Gerilimin keskin bir şekilde tırmanmasından ve çatışmaların başlamasından endişe duyuyoruz" dedi.
"Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen askeri operasyonun arka planına karşın, bizim için ilk şey Karabağ'daki sivil nüfusun güvenliğini sağlamaktır" diyen Peskov, Rus ordusunun hem Bakü hem de Azerbaycan ile temas halinde olduğunu ve Moskova'nın görüşmeleri teşvik ettiğini söyledi.
"Ordumuz çözüm sürecini siyasi ve diplomatik yola döndürmek için çalışıyor" diyen Peskov, görüşmelerin temelinin Rusya'nın arabuluculuğunda yapılan ve Azerbaycan'ın önemli kazanımlar elde ettiği 2020 savaşını sona erdiren ateşkes anlaşması olduğunu söyledi.
Rus sözcü, "Herkesi bu anlaşmanın hükümlerine uymaya çağırıyoruz" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da, Rusya'nın şiddetin tırmanmasından kaygı duyduğunu, bölgede bulunan Rus barış gücünün misyonuna devam edeceğini söyledi.
Yapılan açıklamada, dört İçişleri Bakanlığı personelinin, içlerinde bulundukları kamyonun bir tünel inşaatı yakınında mayına çarparak patlaması sonucu öldüğü, bir başka olaydaysa yine bir kamyonun mayın nedeniyle havaya uçtuğu ve içindeki iki kişinin öldüğü kaydedildi.
Bölgede şiddet, iki rota üzerinden eşzamanlı olarak Dağlık Karabağ'a gıda ve ilaç nakliyatı yapılmasından bir gün sonra tırmandı. Dün Karabağ'a gıda ve ilaç tedariki yapılmasının, Azerbaycan ve Ermenistan arasında giderek artan gerginliği giderebileceği düşünülmüştü.
Bakü, son birkaç güne kadar Ermenistan'ı Karabağ'a bağlayan tek karayolu olan Laçın Koridoru'na sıkı kısıtlamalar uyguluyor, koridorun silah kaçakçılığı için kullanıldığı gerekçesiyle bölgeye yardım ulaşmasına izin vermiyordu.
Ermenistan, Bakü'nün insanlık felaketine yol açtığını kaydettiği hamlelerinin yasadışı olduğunu belirtti, Azerbaycan ise suçlamaları reddetti.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın diplomatik tutumunun, sahada bir tür askeri hamleye hazırlandığına işaret ettiği kaydedilmişti.
Reuters haber ajansından yararlanılmıştır
voa