Azerbaycan'da 7 Şubat'ta yapılacak seçimlerle ilgili neler biliniyor?

Aliyev’in bu seçimde karşısında rakip var mı?

Azerbaycan'da 7 Şubat'ta yapılacak seçimlerle ilgili neler biliniyor?


Azerbaycan'da 7 Şubat'ta yapılacak seçimlerle ilgili neler biliniyor?

Dağlık Karabağ’ın tamamen geri alınmasının ardından bu zaferi sandığa yansıtmak isteyen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, erken seçime gidilmesini kararlaştırmıştı.

Azerbaycan'da seçmenler cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak üzere yarın sandık başına gidecek.

Azerbaycan, 2020'de 44 günlük bir savaşın ardından Dağlık Karabağ’da işgal altındaki toprakların önemli bir kısmı geri aldı. Bakü, işgal altındaki toprakların tamamını ise geçen yıl eylül ayında sınırlarına kattı.

Dağlık Karabağ’ın tamamen geri alınmasının ardından bu zaferi sandığa yansıtmak isteyen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, erken seçime gidilmesini kararlaştırdı.

Aliyev’in yarınki seçimle birlikte 5. kez üst üste yine yarışı kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Babasından sonra cumhurbaşkanlığı koltuğunu devralan ve Batı tarafından “otokrat” olarak değerlendirilen 62 yaşındaki Aliyev, 20 yıldır aralıksız ülkeyi yönetiyor.

Azerbaycan’dan başkanlık süresi 2016 yılında kabul edilen anayasa reformuyla beş yıldan yedi yıla çıkarıldı.

AGİT Azerbaycan'daki seçim koşullarından hiç bir zaman tatmin olmadı

Yarınki seçimin ardından Aliyev, ülke yönetiminde ikinci yedi yıllık dönemine başlayacak.

2018 yılındaki yarışta Aliyev oyların yüzde 86’sını alırken, AGİT, "gerçek rekabetin" bulunmadığı ve "kısıtlayıcı bir siyasi ortamda" gerçekleştiği gerekçesiyle seçim koşullarına ciddi eleştiriler yöneltmişti.

Aliyev, geçen yıl aralık ayında yayınladığı kararnameyle 2025 yılında düzenlemesi öngörülen seçimin bu yıl 7 Şubat’ta yapılmasına karar verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri neden öne alındı?

Dağlık Karabağ'da savaşın kazanılmasındaki önemli rolünü sürekli ön plana çıkaran Aliyev için bu erken seçimler dışarıdan bakıldığında onun halk desteğini pekiştirme arzusu olarak algılanabilir.

Dağlık Karabağ’da zafer kazanılması da Aliyev’in popülaritesinin artırmasına önemli ölçüde katkı sağladı.

Dağlık Karabağ'daki savaş, son derece marjinalleştirilmiş bir avuç barış yanlısı aktivist dışında, rejimi eleştirenler arasında bile pek fazla muhalefetle karşılanmadı.

Ancak Azerbaycan'daki siyasi gelişmeler göz önüne alındığında, bu popülerliğin bağımsız olarak değerlendirilmesi veya tahmin edilmesi oldukça zor görünüyor.

Aliyev'in Ermenistan politikası değişir mi?

Aliyev, Ermenistan'a karşı tehdit içeren açıklamalarda bulunma yönünde istikrarlı bir politika izledi. Aliyev’in yeniden seçilmesi halinde Ermenistan’a yönelik sert politikasını sürdürmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Aliyev toplumsal sorunları gündeme getiren çok az sayıdaki bağımsız gazeteci ve aktiviste yönelik aşırı baskısını sürdürürken, bu kişileri Dağlık Karabağ zaferine gölge düşürmekle suçlamayı da ihmal etmedi.

Aliyev’in bu seçimde karşısında rakip var mı?

Azerbaycan, güçlü bir muhalefet ve basın özgürlüğü olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor. 

Bu durum son dönemde örneğin Azerbaycan televizyonunda yapılan ve özellikle sosyal medyada halkın alay ettiği tartışma programlarında da açıkça görülüyor.

Toplam 7 adayın katılacağı seçimin güvenilirliği konusunda ciddi endişelen sürerken, oylama sonucunun kesin olduğu ve Aliyev'in yeniden seçileceği herkes tarafından biliniyor.

İşgalden kurtarılan bölgelerde de sandıkların kurulduğu Azerbaycan'da, 30 yıl aradan sonra ilk kez tüm ülke topraklarında seçim yapılacak.

6 bin 300'den fazla sandıkta yaklaşık 6,5 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimde, yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları için 37 ülkede 49 sandık kuruldu.

Seçimde Yeni Azerbaycan Partisince (YAP) aday gösterilen Cumhurbaşkanı Aliyev'in yanı sıra Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarışacak.

EURO NEWS