Azerbaycan'da Gazeteci Aslanov'a 16 Yıl Hapis Cezası
Gulmira Aslanov, “Hükümet adına tanıklık yapan 18 kişi eşimin casusluk yaptığına dair hiçbir kanıt sunamadı”
Azerbaycan'da Gazeteci Aslanov'a 16 Yıl Hapis Cezası
Xeberman isimli internet haber sitesinin kurucusu ve yöneticisi olan Polad Aslanov, vatan hainliği suçlamasıyla yargılandığı mahkeme tarafından suçlu bulundu. Xeberman internet sitesi ulusal ve uluslararası rüşvet iddialarıyla ilgili yaptığı haberlerle biliniyor.
Gulmira Aslanov, mahkemenin kararını temyize götüreceklerini ve tüm yargı sürecinin kurmaca olduğunu iddia etti.
Amerika’nın Sesi’ne davayla ilgili açıklamada bulunan Gulmira Aslanov, “Soruşturma 17 aydır devam ediyor ancak Polad Aslanov’un davasıyla ilgili tek bir gerekçe dahi üretemediler” dedi.
Aslanov, 2019 yılının Haziran ayında eşi ve kızıyla birlikte bir yakınlarının İran’daki düğününe giderken İran sınırında gözaltına alınmıştı.
Eşi ve kızı serbest bırakılan Aslanov tutuklandı ve Azerbaycan’ın güvenlik ve savunma kapasitesi hakkındaki bilgileri yabancı ülkelere vermekle suçlandı.
Gulmira Aslanov, “Hükümet adına tanıklık yapan 18 kişi eşimin casusluk yaptığına dair hiçbir kanıt sunamadı” dedi.
Açlık grevi
Avrupa Gazeteciler Güvenliği Platformu açıklamasına göre Aslanov, tutuklanmasının ardından Ağustos ayında açlık grevi başlattı. Polad Aslanov, kendisinin hükümetle ilgili yaptığı yolsuzluk haberleri nedeniyle tutuklandığına inanıyor.
Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Azerbaycanlı yetkililerden Aslanov’un serbest bırakılmasını istedi.
CPJ’in Aralık 2019 ‘da yayınladığı rapora göre Azerbaycan’da en 6 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle tutuklu bulunuyor.
ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Misyonu siyasi danışmanı da Aslanov ve muhalefet partilerinin üyeleri dahil olmak üzere Azerbaycan'daki tutuklamaları rahatsız edici olarak nitelendirdi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı siyasi danışmanı Elisabeth Rosenstock-Siller, Ekim ayında Viyana’da yaptığı açıklamada, Azerbaycan hükümetinin “Aralarında Fuad Gahramanli ve Polad Aslanov’un da bulunduğu insan haklarını ve özgürlük haklarını kullanan herkesi serbest bırakması çağrısı yapıyoruz” dedi.
Sorunlu tutuklamalar
Hükümet kontrolunda olmayan medya kuruluşlarındaki gazetecilerin sık sık tutuklanmaları ve medyaya yönelik baskılar Azerbaycan’daki basın özgürlüğü tartışmalarını arttırıyor.
Azerbaycan’da neredeyse tüm büyük basın yayın kuruluşları hükümetin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ülke dışından yayın yapmak durumunda kalıyor. Azerbaycan, 2009 yılından bu yana Amerika’nın Sesi, Radio Free Europe/Radio Liberty ve BBC’nin ülkede radyo ve TV yayınları yapmasına izin vermiyor.
Azerbaycan dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 168. sırada yer alıyor.
VOA