Babacan ekibini neden açıklamıyor?

'Bir parti koruma şemsiyesi olmadan adları açıklanacak isimlerin başına gelebilecekler tahmin etmek zor değil'

Babacan ekibini neden açıklamıyor?




Ali Babacan'la dün yayınlanan röportaja imza atan Ahmet Taşgetiren ve Yıldıray Oğur yaptıkları değerlendirmelerde Babacan'ın ekibini açıklamama konusundaki tutumuna dikkat çektiler. Taşgetiren 'eklenecek her ismin Babacan fotoğrafına yorum ekleyeceğini' söylerken Oğur, 'Bir parti koruma şemsiyesi olmadan adları açıklanacak isimlerin başına gelebilecekler tahmin etmek zor değil' dedi.

 

DUVAR – Yeni bir parti kurma çalışmasına başlayan eski bakan Ali Babacan’ın dün Karar gazetesinde yayınlanan söyleşisine imza atan Ahmet Taşgetiren ve Yıldıray Oğur bugün izlenimlerini aktardır. Taşgetiren’in ‘kendine göre bir liderlik kumaşı dokuduğunu’ söylerken ekibiyle ilgili bir açıklama yapmadığını belirtti. Oğur ise, “Partideki isimleri öğrenme konusunda röportaj öncesinden başladığımız ısrarlarımız ise sonuçsuz kaldı” diyerek bunu öğrenme konusundaki çabalarının sonuçsuz kaldığını yazdı.

Taşgetiren ve Oğur’un yazılarındaki konuyla ilgili bölümler şöyle:

Röportajı okudunuz. İki yeni siyasi oluşum var. Onlardan birisinin merkezinde ismi geçen insan Ali Babacan. Onunla iki saatlik bir görüşme. Yıldıray Oğur’la birlikte hemen her şeyi sorduğumuz söylenebilir. Karar’ın yaptığı, yiğidi öldür hakkını yeme türünden iyi bir gazetecilik örneği.

 

Evet, röportajı okudunuz ama eminim izlenimlerimizi de merak ediyorsunuzdur. Soru – cevaba yansıyanın ötesindeki notlar…

Taşgetiren: Bakalım nasıl bir ekiple karşılaşacağız

Bir mutfak çalışması yaptığı açık. Mutfak çalışmasının epeyce uzun sürdüğü de açık.

Bu arada yola birlikte çıkacağı “Ekip”i oluşturmak için temaslar kuruyor. Hareketin gördüğü ilgiden memnun. İnsanların katkıda bulunmak için kendilerini seçmesinin gerekçesinden memnun.

Farklı isimlerle ilgili değerlendirme söz konusu olduğunda yaralayıcı bir söz söylememeye itina ediyor, Ak Parti ile ilgili değerlendirmeleri bile “İsim-ler” üzerinden değil, davranışlar üzerinden yapmaya özen gösteriyor. Ahmet Davutoğlu ile farkları ifade ederken, -evet farkları ifade ediyor- kadim dostluğun altını çizmeyi ihmal etmiyor.

Abdullah Gül ile ilişkinin “güdümlü” bir ilişki olacağı düşüncesinin kimsenin aklına gelmemesi gerektiği çok rahat söylenebilir. Gül öyle bir rol üstlenir mi, sorusunun cevabı da ayrı. Ama, Babacan’ın öyle bir liderliğin Türkiye’nin sorunlarını çözme noktasında asla düşünülmemesi gerektiğini bilenlerden olduğu kanaatini edinmek için onunla bir süre görüşmek yeterli.

Babacan Ekip’e ilişkin bir açıklamada bulunmadı bize. Bu konudaki duyarlılıklarını dinledik ondan. Ama yine de isimlendirme çok önemli. Eski siyasetçiler, yeni isimler, bagajlar, bağlantılar… Hepsi hepsi “negatif yük” taşımadığı noktasında genel bir kanaatin odağındaki Babacan’ın fotoğrafına yorum ekleyecek. Bakalım nasıl bir Ekip ile karşılaşacağız?

 

Oğur: Bu korumacılık değil

Partideki isimleri öğrenme konusunda röportaj öncesinden başladığımız ısrarlarımız ise sonuçsuz kaldı. Bu isimleri şimdi açıklamayı hem siyaseten hem de stratejik olarak doğru bulmadığını söyledi.

Türkiye’nin demokrasi, hukuk ve medya şartlarında  bu anlaşılmayacak bir korumacılık değil. Bir parti koruma şemsiyesi olmadan adları açıklanacak isimlerin başına gelebilecekler tahmin etmek zor değil, bu muhtemel kadrolar için de pek teşvik edici olmazdı.

Zaten Babacan’ın bu ilk röportajını verebileceği ve “Partiyi 2020’den önce kuruyoruz” sözünü manşet yapabilecek medya organı sayısı da siyasete girdiği koşulları net biçimde gösteriyor.

 

GAZETE DUVAR