Bahçeli sinsi oyuna dikkat çekiyor: 57 hayır 43 evet… Ankara’da neler konuşuluyor

100 maddenin 57’sine Devlet Bahçeli şerh koydu.

Bahçeli sinsi oyuna dikkat çekiyor: 57 hayır 43 evet… Ankara’da neler konuşuluyor


Bahçeli sinsi oyuna dikkat çekiyor: 57 hayır 43 evet… Ankara’da neler konuşuluyor

AKP’de yeni anayasa çalışmaları Numan Kurtulmuş tarafından yürütülüyor. ABD anayasası gibi maddelerin kısa tutulduğu yeni anayasanın 100 maddeden olacağı öğrenildi. 100 maddenin 57’sine Devlet Bahçeli şerh koydu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayassa çalışmalarına bugün Meclis'te grubu bulunmayan partilerin genel başkanlarıyla görüşerek devam etti. Hüda-Par, DSP ve YRP genel başkanları ile görüşen Numan Kurtulmuş daha önce de CHP, MHP, İYİ Parti, DEM Parti ve Saadet Partisi yetkilileriyle görüşmüştü. Odatv’nin edindiği bilgilere AKP, yeni anayasa çalışmalarını ABD anayasası gibi kısa tutma konusunda hemfikir.

Bilindiği üzere ABD anayasası önsözü 7 madde ve 27 yasa değişikliğinden oluşuyor. Yetkiyi ulusal ve eyalet hükümetleri arasında bölerek federal bir sistem kuruyor.

BAHÇELİ: SİNSİLİK VAR

Ankara’da konuşulanlara göre AKP’nin üzerinde çalıştığı 100 maddelik yeni anayasa taslağına MHP lideri Devlet Bahçeli’den büyük oranda şerh geldi. Milli sözcüklerin de kaldırıldığı yeni anayasa çalışmasında Devlet Bahçeli 57 maddeye onay vermedi. Bahçeli sadece 43 maddeye olumlu yaklaştı.

Devlet Bahçeli’nin yakın çevresine “Bu maddelerin satır aralarında sinsilik var” diyerek eleştirilerde bulunduğu ifade edildi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin yeni anayasa önerisinde "Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Hak ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları ve Son Hükümler" şeklinde dört kısım ve 100 maddeden oluşuyordu.

Devletin genel esasları ilk beş maddede düzenlenen, "Devletin şekli ve nitelikleri" mevcut anayasadaki gibi aynen korunarak birinci maddede düzenleniyor, maddenin son fıkrasında "Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez" hükmü düzenleniyor.

Anayasa'nın ikinci kısmında "Temel Hak ve Ödevler" düzenlenirken birinci bölümde tüm haklara dair ortak rejimi belirleyen "Genel Hükümler" yer aldı. İkinci bölümde "Haklar ve Hürriyetler" başlığı ile temel hak ve hürriyetler "sınıflandırılmadan" en geniş şekilde güvenceye kavuşturulması hedefleniyor.
Anayasa'nın üçüncü kısmında, üç bölüm halinde "Cumhuriyetin Temel Organları", yasama, yürütme ve yargı başlıkları ile düzenleniyor. Yasama organı için "Milli birliği sağlama", yürütme için "kurumsallaşmış başkanlık sistemi", yargı için "bağımsız ve tarafsız yapılanma" anlayışı ön plana çıkarılıyor.

AKŞENER’İN ORTAYA ÇIKIŞI

Öte yandan 31 Mart yerel seçimlerinde alınan kötü sonuçların ardından genel başkanlıktan ayrılan Meral Akşener Özer Çiller'in cenazesinde görüntülendi.

Odatv’de Gamze İşler imzasıyla yayınlanan “Meral Akşener saçlarını neden sarıya boyadı... Sebebi siyasi... Sır telefondan sorulan soru” başlıklı haberde Akşener’in sarı saçlarına dikkat çekildi.

Haberde, “Akşener’in İYİ Parti defterini tamamen kapatması siyasetten çekildiği anlamına gelmiyor. Akşener’in iktidarla dirsek teması içerisinde olduğu birçok konuyu Akşener adına görüşenin eski Özel kalemi Esma Bekar olduğu Ankara’da konuşuluyor. Akşener’in yeni yol haritası ne İYİ Parti’ye dönmek ne de yeni bir parti kurmak. Şimdi iktidar kanadında “devlet yönetiminde yer alır mısın “ sorusu yerini yepyeni bir soruya bıraktı ve Akşener’e giden teklifte “ Yeni anayasa içerisinde yer alır mısınız”… oldu.” denildi.

Akşener’in eski özel kalemi Esma Bekar’ın sayılı birkaç ismi arayarak “Yeni Anayasa içerisinde olmak ister misin.” diye soru sorduğu ifade edildi.

İşte o haber:

SORULAR BAŞLADI

Devlet Bahçeli’nin yeni anayasadaki 53 maddeye itirazının ardından Ankara’da da kulisler hareketlendi.

Tüm bu gelişmelerin sonunda “Bahçeli’nin yeri Akşener’le mi doldurulacak” sorusu da sorulmaya başladı.

ABDULLAH GÜL DE AYNI FİKİRDEYDİ

AKP’nin kısa ve sade olarak hazırladığı yeni anayasa çalışmalarıyla 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de geçmişte yaptığı konuşmalarında sinyaller vermişti.

"FAZLA DETAYA GİRMEDEN..."

2011 yılında TBMM’nin yeni dönem açılışında konuşan Abdullah Gül yeni anayasayla ilgili ''Fazla detaya girmeyen, temel ilkeleri güçlü bir şekilde belirleyen, ancak, detayları kanunlara bırakan, esnek ve ilerlemeye izin veren bir nitelikte tanzim edilmelidir. Bu süreçte, en önemli ölçümüz, evrensel standartlar olmalıdır.” demişti.

Abdullah Gül, ''Yeni anayasa hiçbir özel fikrin, partinin, ideolojinin ve doktrinin mührünü taşımamalıdır.” İfadelerine de yer vermişti.

Odatv.com