Bakü’den Paşinyan’ın Karabağ’daki Ermeniler için garanti talebine kırmızı ışık

Ermeniler için garanti talebine kırmızı ışık

Bakü’den Paşinyan’ın Karabağ’daki Ermeniler için garanti talebine kırmızı ışık




Bakü’den Paşinyan’ın Karabağ’daki Ermeniler için garanti talebine kırmızı ışık

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, barış görüşmeleri öncesinde Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da yaşayan 120 bin Ermeni’ye güvenlik garantisi talebini reddettiklerini açıkladı.

Bayramov, bölgedeki Ermeniler’in yeterince korunduğunu söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan Dışışleri Bakanları, önümüzdeki hafta Washington’da biraraya gelecek.

Dağlık Karabağ, uluslararası alanda Azerbaycan’ın toprağı olarak tanınıyor.

Bölge, Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasından bu yana Kafkaslar’daki iki komşunun çatışmasına neden oldu.

Yoğun çatışmalar sonrası Rusya’nın aracılık ettiği ateşkesin ardından Azerbaycan, 2020’de Dağlık Karabağ’da etnik Ermeniler’in kontrölündeki bölgelerin yönetimini ele geçirdi.

Bölgedeki Azeri kontrölünden beri, iki taraf, sınırlar üzerinde anlaşacakları ve ilişkileri canlandırabilecekleri bir barış anlaşması üzerine çalışıyor.

Bazı haberlere göre, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçen ay, Ermenistan’ın Karabağ’ı Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanıdığını söylemişti. Öte yandan, Paşinyan, Bakü’den bölgedeki etnik Ermeni nüfus için garanti istemişti.

Ancak Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Reuters haber ajansına verdiği bir röportajda, böylesi bir garantinin gereksiz olduğunu ifade etti. Bayramov, ayrıca bu talebin Azerbaycan’ın içişlerine müdahale anlamına geldiğini söyledi.

Bayramov, “Ermenistan’ın böyle bir önşartını ya da bahanelerini birden fazla sebepten ötürü kabul etmiyoruz” dedi.

Bayramov, "Öncelikle bu bir iç mesele, egemenlik meselesi. Azerbaycan anayasası ve Azerbaycan'ın taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, bu nüfusun haklarını garanti altına almak için gerekli tüm koşulları sağlamakta" dedi.

Bayramov, etnik Ermeniler’in ülkedeki diğer etnik ve dini azınlıklar gibi Azeri toplumuna ve devlet yapısına entegre olmaları halinde kendi dillerinde eğitim alabileceklerini ve kültürlerini koruyabileceklerini söyledi.

İlerleme

Bayramov, Ermenistan ile barış görüşmelerinde “biraz ilerleme” kaydedildiğini ve Bakü’nün anlaşmaya istekli olduğunu söyledi.

Öte yandan Bayramov, gelecek hafta Washington’da gerçekleşecek barış görüşmeleri öncesi iki taraf arasındaki farklılıkların ne kadar derin olduğunu gösteren açıklamalarda bulundu.

Paşinyan’ın açıklamaları için Bayramov, “İlk defa bir Ermeni başbakanının bunu halka açık bir şekilde ifade ettiğini düşünüyoruz. Başbakan’ın, Azerbaycan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıdığını söylemesi neden iki buçuk sene sürdü?” sorusunu yöneltti.

Ukrayna İyileştirme Konferansı’na katılmak için Londra’ya giden Bayramov, Azerbaycan topraklarında binlerce Ermeni askerinin varlığının devam ettiğini söyledi.

Bölgede barış gücü bulunan Moskova, Washington ve Brüksel, komşu iki ülke arasında kalıcı barışı sağlamak için ayrı şekilde çalışıyor.

Bakü, bölgedeki etnik Ermeni hükümetinin sonlandırılması, askeri yapıların dağıtılması ve halkın Azeri pasaportlarını kabul etmesi için bastırırken Paşinyan, ülkesinde bölgedeki Ermeniler’in haklarını koruması için baskı görüyor.

Çevre aktivisti olduklarını söyleyen Azeriler’in aylar süren yol kapatma eylemi sonrası, Bakü’nün Laçın Koridoru’na kontrol noktası kurması iki ülke arası gerilimi artırdı.

Bakü, kontrol noktasını Karabağ yönüne askeri malzeme sokulmasını ve bölgeden yasadışı mayınlı malzeme kaçakçılığını önlemek için kurduğunu söylüyor. Bakü, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Karabağ’daki halkın hayatını zorlaştıran bir abluka uyguladığı yönündeki iddialarını reddediyor.

Şubat’a kadar Karabağ’daki ayrılıkçı hükümette bakanlık yapmış milyarder bankacı Ruben Vardanyan, dün Bakü’yü mal ve enerji ablukası uygulayarak Karabağ’ı “etnik olarak temizlemeye çalışmakla” suçladı. Bakü bu iddiaları reddediyor.

Bayramov barış anlaşmasının, Ermenistan’ın bazı adımlar atmaya hazır olmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Bayramov, “Sadece açıklama yapmakla kalmayıp bazı somut adımlar atma iradesi olursa, yıl sonundan önce bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bayramov anlaşma için, “Ancak bu koşullar oluşmamışsa, daha geç olabilir” ifadesini kullandı.

VOA