Başevirgen'den Pakdemirli'ye : Üreticinin Alın Teri Nerede

 “Manisa’nın Üzüm Gerçeği : 12,5 TL’den Satabilen Yok”

Başevirgen'den Pakdemirli'ye : Üreticinin Alın Teri Nerede


CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen Meclis Genel Kurulunda Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmelerinde, Manisalı üzüm, domates ve biber üreticilerinin sorunlarını bir kez daha dile getirdi.

 Çiftçilerin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarından yetersiz desteklemelere, ve tarımsal sigortalardan uğradıkları mağduriyetlere kadar yaşadıkları bütün sorunları gündeme taşıyan Başevirgen, Meclis kürsüsünden Tarım Bakanına da seslendi.

 “Manisa’nın Üzüm Gerçeği : 12,5 TL’den Satabilen Yok”

 Geçen sene kuru üzüm Manisa Ticaret Borsasında 12-13 TL’den alıcı bulurken, Tarım Bakanının 10 TL taban fiyat açıklamasının akabinde üzümün fiyatının 8 ila 8,5 TL arasına düştüğünü hatırlatan Bekir Başevirgen, bu sene de benzer bir tablonun yaşandığının altını çizdi.

 Meclis kürsüsünden, Salihli'de TMO adına alım yapan TARİŞ'in önüne traktörlerle üzüm getiren çiftçilerin oluşturduğu kuyrukları gösteren ve Manisalı Tarım Bakanına seslenen Başevirgen, “Sayın Bakan, üreticiler, TARİŞ önündeki bu kuyrukları üzümlerini 12,5 liradan satacakları umudu ile oluşturdu. Ancak TMO, geçen sene  yaptığı gibi bu sene de numara oyunları ve çeşitli bahanelerle üzümü daha düşük fiyattan aldı, hatta bazılarını hiç almadı. Örneğin TMO’ya 8,5 numara üzüm getiren üreticinin üzümüne 12 TL ödemesi gerekirken 8 numara üzümün fiyatı olan 11,5 TL ödeme yapıyor. Üretici ciddi zarar uğruyor. Manisa’da üzümünü 12,5 TL’den satabilen yok. Üreticinin sesini duyun!” İfadelerini kullandı.

 “Salça Olacaktı, Koyun Yemi Oldu”

 Konuşmasında, pandemi döneminde AKP Genel Başkanının  "Bir karış yer boş kalmasın." ve Tarım Bakanının da "Merak etmeyin, tarlada ürün kalmayacak, siz ekin, biz alacağız." Sözlerini de hatırlatan Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, bir başka mağdur üretici kesimi olan salçalık domates ve biber üreticilerini de unutmadı.

 Ülkenin her yerinde olduğu gibi Tarım Bakanının memleketi Manisa'da da üreticinin perişan hâlde olduğunu dile getiren Başevirgen, “Manisa'da salça fabrikaları, domates ve kırmızı biberi imzaladıkları sözleşmenin altında bir fiyatla almaya başlayınca üreticiler perişan oldu. Sezon öncesi, salça fabrikaları 50 ila 55 kuruşa anlaşan üreticiden fabrikaların 30-35 kuruşa alım yapması yüzünden domates ve kırmızı biber maalesef tarlada kaldı. Sayın Bakanın “Tarlada bırakmayacağız” dediği domates, biber tarlada kaldı, çürüdü. Turgutlu’da üreticiler salça yapılacağı umuduyla, bin bir emek vererek yetiştirdiği domatesleri, koyunlara yem yapmak zorunda kaldı. ” dedi.

 “ Bütün Borçlar Faizsiz Ertelensin”

 Çiftçinin bu zor şartlar altında para kazanamadığını ve pandemi nedeniyle ertelenen borçlarını bu aylarda ödemeye başlayacaklarını dile getiren Bekir Başevirgen, “Ürünü tarlada kalıp çürümeye bırakılan ve para kazanamayan çiftçilerin borçlarını ödeyebilmeleri mümkün değil. Bu nedenle bütün borçlar faizsiz olarak ertelenmelidir. Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar uzun vadeli olarak yapılandırılmalıdır. Bütün icra takip ve haciz işlemleri durdurulmalıdır. Ve en önemlisi, bir an önce üretimi teşvik eden yeni bir tarım politikası oluşturulmalıdır.” Dedi.