Başkanlığa bakan dayanmıyor

YÜZDE 36’LIK ENFLASYON BİLE KOLTUĞU KORUMAYA YETMEDİ

Başkanlığa bakan dayanmıyor


Başkanlığa bakan dayanmıyor

Yönetimde istikrar vaadiyle geçilen ‘Türk tipi başkanlık’ sisteminde beklentinin tam aksine hep ‘değişim rüzgarı’ esti. Adalet Bakanı Gül’ün istifasıyla birlikte 3.5 yıl önce kurulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ndeki 16 bakandan yedisi görevlerinden ayrılmış oldu. Aynı süreçte ekonomi yönetimi üç Maliye Bakanı, dört MB ve beş TÜİK Başkanı gördü.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, görevinden istifa etti. ‘Af talebi’ kabul edilen Gül’ün yerine getirilen Bekir Bozdağ üçüncü kez Adalet Bakanı oldu. İçişleri Bakanı Soylu ile ‘hukuk arkadan gelsin’, ‘yargıya parmak sallama’ gibi tartışmalar yaşayan Gül’ün, İmamoğlu’nun MOBESE görüntülerinin yayınlanması üzerine yaptığı “FETÖ yöntemleri” açıklamasının ardından görevinden ayrılması dikkat çekti. Yeni atamaya ilişkin “Bozdağ adalet bakanlığını iyi yaptıysa niye gitti, kötü yaptıysa niye geldi?” yorumları yapıldı. TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer de enflasyonun açıklanmasına beş gün kala görevden alındı.

ANAG’a göre yüzde 80’i bulan enflasyonu yüzde 36 olarak belirleyen ancak bu oranın dahi iktidarda rahatsızlık yarattığı kulislere yansıyan Dinçer “Yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum” sözleriyle gündeme gelmişti. 2020’ye ait ölüm istatistiklerini açıklamayan Dinçer’in yerine BDDK Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya atandı. Görev süresi beş yıl olan TÜİK başkanlığı bir yılda üç, altı yılda altıncı kez el değiştirdi. TÜİK eski başkanı Aydemir “İktidar kurumları kasten zayıflatıyor çünkü güçlü kurumlar politika üretir, talimat almaz” dedi. Muhalefet “Başkanlığa ne bakan ne yönetici dayanıyor” eleştirisi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’nın gece yarısı kararnameleriyle Adalet Bakanı, TÜİK Başkanı ve Adli Tıp Kurumu Başkanı değişti. Son olarak İBB Başkanı İmamoğlu’nun tartışma yaratan MOBESE görüntülerinin sızdırılması konusunda “FETÖ yöntemi” diyen Abdülhamit Gül’ün yerine Bekir Bozdağ üçüncü kez Adalet Bakanlığı’na getirildi. ‘İstikrar yönetimi’ denilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde son 6 yılda TÜİK’te de 6 başkan değişikliği yaşandı. Muhalefet yaşananlara “Otoriter ittifak karanlıktan ülkeye zarar vermeye devam ediyor” tepkisi gösterdi.

Ayrıca eski Bakan Gül’ün hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakeretten soruşturma açılan gazeteci Sedef Kabaş hakkındaki “Edepten nasipsiz, çirkin sözleri lanetliyorum. Haset ve nefretten doğan bu hadsiz ve hukuksuz ifadeler, milletin vicdanında ve adalet önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır” paylaşımı da büyük tepki çekmişti. Bu paylaşımın ardından Kabaş’ın tutuklanması ise ayrı bir tartışma konusu yaratmıştı.

30karar-01.jpg

BOZDAĞ ÜÇÜNCÜ KEZ ADALET BAKANI: Daha önce Adalet Bakanlığı görevine iki kez getirilen Bekir Bozdağ TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyordu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 10 Temmuz 2018’de belirlenen ilk kabinesinde bulunan 16 bakandan şimdiye kadar 7 bakan ayrıldı. Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı görevine getirilmesinin ardından ‘Andımız’ nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaşadığı polemik yeniden gündeme geldi. Bozdağ o dönem Danıştay kararını “Türkiye, hukuk devletidir. Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir” diye eleştirmişti. Bahçeli ise Danıştay’ın verdiği kararı desteklerken “Andımızdan rahatsız olmaya, Andımızı hırpalamaya ve yaftalamaya hiç kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullanmıştı.

NEYİ İYİ YAPTIN Kİ TEKRAR GÖREVDESİN: Bozdağ’ın üçüncü kez Adalet Bakanlığı’na getirilmesine muhalefetten tepğki geldi. CHP Genel Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Twitter’dan yaptığı değerlendirmede “Gece kararnamesiyle Adalet Bakanı Gül görevinden alınıp yerine Bekir Bozdağ atandı. Daha önce neyi iyi yaptın ki şimdi tekrar görevdesin? Adaletsizliğin mimarlarısınız hepiniz…” dedi.

TÜİK’TE 6 YILDA 6 BAŞKAN: Adalet Bakanlığı dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer’i de görevinden aldı. Enflasyon rakamlarını düşük göstermek ve CHP genel Başkanı Kılıçdaroğlu’Nu kuruma almaması nedeniyle mıhalefetin sert tepki gösterdiği Dinçer’in yerine 1981 doğumlu olan Erhan Çetinkaya atandı.

Çetinkaya 20 Aralık 2019’da BDDK Başkan Yardımcısı olarak atanmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararında şu ifadeler yer aldı: “2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 38’inci maddesiyle 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 2, 3 ve 7’nci maddeleri gereğince, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı görevini yürütmek üzere görevlendirilen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in bu görevi sonlandırılmış ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığına Erhan Çetinkaya atanmıştır.”

Öte yandan, Erdoğan TÜİK’te açık bulunan başkan yardımcılığına da Doç. Dr. İbrahim Demir’i atadı. TÜİK Başkanlığı görevinden alınan Erdal Dinçer, sadece 11 ay görevde kaldı. Son bir yılda TÜİK’ten üç başkan gitti. Dinçer başkanlığında, salgın yılı olan 2020’ye ait ölüm istatistikleri açıklanmadı. Alternatif enflasyon hesabı yapan ENAG’a verilerin yayınlanmaması talebiyle dava açıldı.

ADLİ TIP’IN BAŞKANI DA GÖREVDEN ALINDI: Gece yarısı kararnameleriyle Adli Tıp Kurumu Başkanı da değişti. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na, aynı kurumda başkan yardımcılığı görevini 2015 yılından bu yana sürdüren Hızır Aslıyüksek atandı. Aslıyüksek, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti’nin üyesi. Buna göre; Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na Hızır Aslıyüksek atandı. Aslıyüksek, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nde öğretim üyesiyken, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde 4 Ağustos 2015 tarihli üçlü kararname ile Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti.

KARAR