Başkentliler seçim sonuçları hakkında ne düşünüyor?
“Canı yanan halk, bence farklı yöne yöneldi"
Başkentliler seçim sonuçları hakkında ne düşünüyor?
ANKARA —
Başkent Ankara’da seçim sonrasında sokağın ana gündemi ekonomik sorunlar olarak görülüyor ve özellikle emekli seçmenler, ağırlaşan yaşam koşullarına dikkat çekiyor.
VOA Türkçe’nin Ankara’nın merkezinde mikrofon uzattığı başkentlilerden pek çoğu, CHP’li Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) başkanlığını ve 25 ilçeden 16’sını da CHP’nin kazanmasından memnun görünüyor.
Farklı kaygılarla kamera önünde konuşmayı tercih etmese de seçmenlerin çoğu, Yavaş’ın yeniden ABB başkanlığını kazanmayı hak ettiği yönünde görüş aktarıyor. Sessiz kalmayı tercih eden veya “bir bakacağız” diyerek temkinli yaklaşan seçmenler de var.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Türkiye ittifakı” arayışına sandıkta büyük oranda karşılık veren Ankaralı seçmen, seçilen ilçe belediye başkanlarının yerlerinin garanti olmadığını ve beklenen hizmetleri yerine getirememeleri durumunda, gelecek seçimde onları da değiştirebileceği mesajı veriyor.
Başkent seçmeninin genel olarak, yaşam tarzını etkilemediği sürece milliyetçi adaylara karşı çıkmadığı görülüyor.
Emekliler değişimden mutlu
Oylarıyla, CHP’nin 47 yıl sonra sandıktan birinci parti çıkmasında etkili olduğu iddia edilen emekliler ise, ağır yaşam koşulları nedeniyle ülkede değişim yaşanmasının gerekliliğini dile getirirken, mevcut ekonomik tablodan AK Parti iktidarını suçluyor.
Bir emekli, “Yani hayat pahalı, insanlar yoksulluk, sefalet altında eziliyor. Vatandaş gereken dersi verdi. Ama bunlara karşı gerçekten çok öfkeliyiz. Devlet demeye bin şahit ister” diye konuştu.
Bir başka emekli “Hakkımızda hayırlısı buydu bu oldu. Ne diyeyim Ankara’da (Mansur Yavaş’ı) beğeniyorduk. İstanbul için şüpheliydim onun da (Ekrem İmamoğlu) alması çok güzel oldu. 73 yaşındayım daha düzgün yaşayayım. Ne bileyim, çocuklarıma, torunlarıma bir şeyler alabileyim. Alamıyorum. Ancak maaşımla kendimi idare ediyorum. Doğru dürüst, eskisi gibi güzel bir Ankaramız olsun, güzel bir memleketimiz olsun” dedi.
Bir diğer emekli, “O kadar mutluyum ki sevincimden akşam ağladım. Emekliyiz sonuçta. Emeklilerle dalga geçmeleri, ekonomi, okul, eğitim, kadın cinayetleri, çocuk tacizleri... Türkiye laiktir, laik kalacak” yorumunu paylaştı.
“Canı yanan halk, bence farklı yöne yöneldi"
Emekli bir başka seçmen de, yerel seçimler sonucunu “Çok güzel oldu diyorum. Başka ne diyeyim? Bu düzenden, bu dalga geçirmekten kurtulmak istiyoruz emekliyim ben. 10 bin 200 lira maaş alıyorum. Ne yapabilirim başka ki?” diye yorumladı.
Ev kadını olduğunu söyleyen bir seçmen ise tepkisini, “Her şeyden önce ekonomi. Düşünsenize, bir asgari ücretle sadece dört kere markete gidebiliyoruz. Çocuğunun ayağına bir ayakkabı alıyor, sırtına bir kıyafet alıyor, aldığı 17 bin lira yetişmiyor. Ekonomik kriz, her şey pahalı. Her gün gündem değişiyor. Her gün her şeye zam geliyor. Ama maaşlar yerinde sayıyor yeter” şeklinde aktardı.
Simitçilik yapan emekli bir seçmen ise, “Canı yanan halk, bence farklı yöne yöneldi. Ekonomik olarak, mülakatlar olarak, adam kayırma olarak bu birçok insanın başına geldi. Çocuğumuz üniversite mezunu, mülakatlardan geçemiyoruz. Emekli 10 bin lira maaş alıyor. Yukarıdaki zengin, alttaki fakir. Bunun çok etkisi oldu” yorumunu aktardı.
“Gerekirse sandıkta tekrar değiştiririz” mesajı verenler de vardı
Bir seçmen, “Vatandaşın tabii ki bir değişiklik yapması gerekiyordu. Çünkü yerel yönetimlerde üst üste birkaç dönem görev alındığında, maksadını aşan birçok şey oluyor. Bazı haksızlıklar, haksız ihaleler. Ve bir iki dönemden sonra insanlar artık o koltukta ebedi olduğunu falan düşünmeye başlıyor. O yüzden değişmesi gerekiyordu. Bu koltuk kimsenin babasının yeri değil. Vazifesini layıkıyla yapsın, yapamıyorsa eğer kadroları iyi değilse onları iyileştirmeye çalışsın. Yapabiliyorsa da devam etsin. Halk bunun cevabını sandıkta güzel bir şekilde verdi diye düşünüyorum” diye konuştu.
Çiçekçilik yapan bir seçmen de, “Biraz geç oldu ama seçim sonuçları olması gerektiği gibi oldu. Ankara istediği şeye kavuştu. Beni sandığa götüren, bana olmasa bile emekliye, ihtiyaç sahiplerinin hepsine Mansur Yavaş destekte bulundu. Yani yapılan her şey ortada olduğu zaman oy da ona göre verilir” dedi.
Gençler arasında milliyetçiliğe vurgu yapanlar da var
Öğrenci seçmenlerden biri “Sonuçlardan çok mutluyum. Dün akşam sokağa çıkıp halay bile çektik. Ülke bence normale döndü. Olması gereken şeyler oluyor. İnsanlar rahatladı. En azından insanlar kime güvenip güvenmeyeceğinin kararını verebildiği için ben çok mutluyum. Biraz hani maymun gözünü açtı artık bence. Çünkü bu bir vatani bir görev. Eğer ben oy kullanmazsam... Hani bir söz vardır. Sen yanmazsan ben yanmazsam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?” yorumunu yaptı.
Bir başka öğrenci seçmen ise, “Ben milliyetçi bir insanım. Benim için çok iyi bir sonuç doğurmadı açıkçası bu durum. İYİ Parti, Zafer Partisi ve MHP tek bir çatı altında buluşursa çok daha iyi olacağına inanıyorum. Atatürk’ün bize vermiş olduğu bu yetkiye dayanarak, demokratik bir ülkedeki bir genç olarak bu ikinci kez oy kullanışımdı” görüşünü paylaştı.
Mansur Yavaş’ı desteklediğini söyleyen bir başka öğrenci seçmen ise, “Oy vermemdeki sebeplerden biri öğrencilere sağladığı imkânlar. Aynı zamanda otobüs seferlerinin çoğalması da fark etti. Oy hakkımı kullanmak için biliyorsunuz 300 lira ceza da vardı. Özellikle Atatürk'ün kurduğu parti olduğu için de CHP’ye verdim” dedi.