Basketbola kadın eli değdi: Begüm Yücel Türk tarihine adını yazdırdı
Basketbola kadın eli değdi
Basketbola kadın eli değdi: Begüm Yücel Türk tarihine adını yazdırdı
Hüseyin Yücel'in Beşiktaş Kulübü’nde göreve başlamasının ardından Bahçeşehir Koleji'nde boşalan başkanlık koltuğuna Begüm Yücel oturdu. Basketbol Süper Ligi tarihinde ilk kadın başkan olan Yücel, tüm kadınlara iyi bir örnek oluşturmak istediğini ifade ederken kulüp olarak hedeflerinin, FIBA Europe Cup’ı bir kez daha Türkiye’ye getirmek olduğunu belirtti.
OĞULCAN ÇOKSAYAR
Beşiktaş başkanlık seçimlerinde mutlu sona ulaşan Hasan Arat'ın, ikinci başkan olarak Hüseyin Yücel'in ismini açıklamasıyla beraber Bahçeşehir Koleji'nde boşalan başkanlık koltuğuna Begüm Yücel oturdu. Basketbol Süper Ligi tarihinde ilk kadın başkan olan Begüm Yücel, kadınların yalnızca spor değil, sosyal hayat ve iş hayatının her alanında aktif rol almasından yana olduğunu söyledi. Sözü fazla uzatmadan Bahçeşehir Koleji ile büyük hedefleri olan Başkan Begüm Yücel’in, yeni macerasına ilişkin beklentileri, kulüp için planladığı gelecek ve sezona dair düşüncelerini aktardığı bölümle sizi baş başa bırakalım…
- Basketbol Süper Ligi tarihinde başkanlık görevine layık görülen ilk kadın olmak nasıl bir duygu?
Bahçeşehir Koleji bizim için bir aile kulübü diyebilirim. Her zaman işin içinde ve her daim destekçi konumundaydım ama yeni görevimle beraber sorumluluklarım arttı. Kadınların her zaman profesyonel spor kulüplerinde bu tip yönetici görevlerinde daha fazla yer alması gerektiğini düşünenlerdenim. Göreve geldiğim için mutluyum ama üzerinde fazla düşünmeden işimi layığıyla yerine getirebilmek için çalışmalara hemen başladım. Umarım iyi bir örnek teşkil ederim.
Begüm Yücel
- Daha önce Sayın Berna Gözbaşı Kayserispor'un başkanı olarak Trendyol Süper Lig'de bir kadın başkan figürü olmuş ve oldukça başarılı bir grafik çizmişti. Kendisi ataerkil ortamın zorluğundan da sıkça söz etmişti. Erkek basketbolunun zirvesinde başkanlık yapacak olmanın getirdiği bir zorluk ya da bir baskı karşılaştınız mı?
Henüz böyle bir baskıyla karşılaştığımı söyleyemem ama bu vakalar yalnızca sporda değil, sosyal hayat ve iş hayatının her alanında, her pozisyonunda yaşanabiliyor, yaşıyoruz. Önemli olan, çalışmalarımızın getirilerini somut bir şekilde ortaya koymamız. Umarım bir gün “kadın yönetici”, “kadın başkan” gibi tabirleri kullanmayı da hayatımızdan çıkarmayı başarırız.
- Türk sporunda kadın figürü sizce nasıl konumlandırılıyor? Kadınların sporda hem sahada hem de yönetim alanında daha aktif rol alabilmesi için neler yapılmalı?
Özellikle voleybolun ülkedeki yükselişiyle beraber kadın sporcular da erkek sporcular gibi medyada ilgi görmeye, örnek figürler olmaya başladı. Basketbol, futbol ve atletizm gibi alanlarda da bir yükselişten bahsedebiliriz. Öncelikle kadınların spordan anlamadığı düşüncesi değişmeli, spor medyasında da muhabir ve program moderatörü dışındaki pozisyonlarda da daha fazla donanımlı kadın gazeteciler görmeliyiz. Yalnızca yönetim kadrolarını değiştirerek bu bakış açısı çözülemez, toplu bir değişime ihtiyaç var.
- Daha önce Türkiye'ye FIBA Europe Cup zaferi tattıran bir kulübün başkanı olarak Avrupa bazlı hedeflerinizden biraz bahseder misiniz?
Söylediğiniz gibi 2021-2022 sezonunda bu kupayı müzemize götürmüştük. Bu sezona da aynı hedefle başladık, sezonun ilk maçı dışında kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. Hedefimiz değişmedi, umarım adım adım ilerleyerek FIBA Europe Cup’ı bir kez daha ülkemize getireceğiz. FIBA Europe Cup’ı kazanarak bu başarıyı elde eden ilk kadın başkan olmayı da istiyorum. Bu sezon başarımızı tekrar edebilmek için aynı azimi sergilemeye devam ediyoruz. Önümüzdeki sezon EuroCup’ta final oynamak gibi bir hayalimiz de var.
- Bu sezon özelinde takımın durumunu nasıl değerlendirirsiniz? Sezon sonunda Bahçeşehir Koleji'ni nerede görüyorsunuz?
Sezona sakatlıkların da etkisiyle tam olarak istediğimiz gibi giremesek de potansiyelimizi sahada yavaş yavaş göstermeye başladığımızı düşünüyorum. Kadromuzda birçok değerli oyuncu var ve oynadığımız her maça kazanmak için çıkacak güçteyiz. Sezon sonunda umarım FIBA Europe Cup’ı kazanırız. Ligde işler çok daha farklı işliyor, 8-9 takım sezon boyunca birbirine çok yakın galibiyet sayılarıyla play-off yapmaya çalışıyor. Küçük detaylar çok şey değiştirebiliyor. Hedefimiz her sezon düzenli olarak play-off yapan ve daha fazlası için sonuna kadar mücadele eden bir takım kültürü yaratmak.
- Daha önce yaptığınız işlerde eğitimde fırsat eşitliğini gözeten bir iş insanı olduğunuzu görüyoruz. Altyapı ve akademilerinizde yer alan oyuncular için de bir eğitim paketi hazırlığınız bulunuyor mu?
Biz bir kolej takımıyız ve altyapılara büyük önem veriyoruz. Bu açıdan bir kültür oluşturmak istiyoruz. Kolej kültürü olan veya oluşturmak isteyen kulüplere de öncülük etmek istiyoruz. Başkanlık görevine yeni gelsem de yıllardır hem basketbol takımı hem de eğitim kurumlarımızın işleyişlerinde bizzat görev alıyorum. Hem bireysel hem de SEY Vakfı olarak gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarına burslar sağlayarak eğitimde ve sporda fırsat eşitliği sağlamayı amaçlıyoruz. Takımın başkanı olarak bu konudaki hassasiyetim ve icraatlarım her geçen gün artarak devam edecektir.
KARAR