Bayramda daha az sayıda kurban kesildi, daha az eve kurban eti girdi..
Dikkatler M. Şimşek üzerinde…
Bayramda daha az sayıda kurban kesildi, daha az eve kurban eti girdi.. Dikkatler M. Şimşek üzerinde…
Kurban bayramında hali vakti yerinde olanlar kurban keser, kesilen hayvanın bir bölümünü kesemeyecek durumda olanlara dağıtır. Bu sayede her evde hiç değilse bir süreliğine etli yemekler pişmesi sağlanmış olur…
En güzel ibadetlerden biridir kurban.
Bizim millet başka ibadetlerden de fazla kurban kesimi konusuna önem verir.
Acaba bu yıl geçen yıllara oranla kurban kesimi azaldı mı?
Saatlerdir bu soruya cevap arıyorum ama sağlıklı bir veri bulamıyorum.
Bayram öncesinde Türkiye ziraat odaları birliği (TZOB) başkanı Şemsi Bayraktar kurum olarak beklentilerini açıklamıştı. Ona göre, bu yıl kesilecek kurban sayısı yüzde 25 azalacaktı…
Azaldı mı?
Soruya cevap teşkil edecek bir veriye sahip değilim. Gözlemim Şemsi Bey’in beklentisinin doğru olabileceği yönünde. Kurban satış noktalarına daha az sayıda kurbanlık hayvan sevkiyatı yapıldı, o noktalardan geçerken son güne kadar satılamamış hayvanlar olduğunu gördüm.
Önemli bir kesim, dini vecibe için geçerli ‘hali vakti yerinde olmak’ kuralına uygunluktan artık uzak. Kesimlere yardımcı olmak üzere devreye giren marketlerde bile koyunların fiyatı 8 bin, büyükbaş hayvanlara katılım 10 bin TL üzerinde olarak ilan edilmekteydi.
Çoğu emeklinin aylık maaşının üzerinde bu rakamlar…
Ziyaretlerde ve topluca bulunulan ortamlarda en fazla konuşulan konu da ekonominin durumuydu bayramda. İnsanlar hayat pahalılığının etkilerini fazlasıyla hissediyorlar ve önümüzdeki günleri, seçim öncesinde verilen vaatlerin yerine gelmesine dönük umutları için bir tür sınav değerinde görüyorlar.
Merkez Bankası’nın başına ABD’den getirilen Hafize Gaye Erkan’ın adı henüz ezberlenmiş olmasa bile, Mehmet Şimşek her bayram sohbetinde adlı adınca anılmaktaydı.
İlk beklenti yerine gelmedi: Her bayramda emeklilere ödenen ikramiye 2 bin TL’de kaldı.
Şimdi gözler TÜİK tarafından bir-iki gün sonra açıklanacak enflasyon rakamında.
TÜİK’in her ay başında açıkladığı enflasyon rakamının çarşı-pazar gerçekleriyle fazla ilişkisi bulunmadığı herkesin ağzında. Açıklanan oranın nasıl elde edildiği de bir süredir gözlerden saklanıyor. Kendisinden önceki bakanın –Nureddin Nebati’nin- başlattığı, enflasyon hesabında hangi ürünlerin kaç TL olarak yer aldığı bilgisinin paylaşılmaması uygulamasını, yeni bakan –Mehmet Şimşek– de sürdürecek mi?
Merak edilen konu bu.
Şundan: Bu ayın enflasyon oranı maaşlara yapılması öngörülen zamları belirleyecek…
TÜİK geçen ayki gibi düşük oran ilan ederse, zam oranı düşük hesaplanacak…
İstanbul enflasyonu Ticaret Odası (İTO) tarafından TÜİK’ten önce açıklanır. Dün açıklanan İTO raporundaki oranlara bakalım:
‘‘İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’un haziran ayı enflasyonunu açıkladı. 2023 Haziran ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,46, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 4,32 oranında arttı.Yıllık bazda Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 55,19, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 64,27 arttı.’’
Geçen ay -mayıs 2023- İTO hesabı %56.05’ti, TÜİK ise aynı ay için %39.59 oranını açıklamıştı.
Maaşlar bir tarafa, Mehmet Şimşek’in sınanması açısından da önemli bu ayın TÜİK tarafından açıklanacak enflasyonu.
En düşük memur maaşı AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından seçim öncesi ilan edilmiş vaat istikametinde 22 bin TL olacaksa, Mehmet Şimşek’in döneminin ilk enflasyon oranına bağlı olarak belirlenecek temel emekli maaşı da şimdikinden hayli farklı olmak zorunda.
Hiç değilse beklenti bu yönde.
Olacak mı? Olacaksa ne kadar olacak?
Doğrusu ben de merak ediyorum.
Kurban bayramımızı kutlamış mıydı Mehmet Şimşek?
FEHMİ KORU