Bekir Bozdağ, AİHM kararlarını unuttu
'Kanuna aykırı bir davranış konusunda adım atmamı kimse bekleyemez'
'Kanuna aykırı bir davranış konusunda adım atmamı kimse bekleyemez' diyen Bekir Bozdağ, AİHM kararlarını unuttu
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 'Kozan Adalet Sarayı Temel Atma Töreni'nde konuşmuş, Bozdağ, ''Buradan net söylüyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Adalet Bakanıyım. Kanunlara uymak ve mevzuata uygun davranmak benim birincil ve asli görevimdir. Değil 81 baro, herkes imza atsa benden kanuna aykırı bir davranış konusunda adım atmamı kimse bekleyemez'' ifadelerini kullanmıştı.
AİHM KARARLARINI UNUTTU
Bozdağ'ın sözleri Türkiye tarafından uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını akıllara getirdi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir tarafı olan Türkiye, Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Mahkemesi’nin yetkisini kabul ediyor, idarenin kararlarına uymayı taaddüt ediyor.
Ayrıca Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin son fıkrasına göre de bu kararların bağlayıcılığı var.
Bu fıkra temel hak ve özgürlükler söz konusunda, uluslararası sözleşmelerin daha öncelikli kabul edileceğini söylüyor.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Ancak bu yükümlülüklere rağmen AİHM'nin kararları Türkiye'de uygulanmıyor hatta bizzat AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından reddediliyor.
AİHM'in Selahattin Demirtaş kararının siyasi olduğu yorumunu yapan Erdoğan, "AİHM bu kararı iç hukuk yolları tükenmeden alarak istisnai bir uygulama yapmıştır" demiş, "Esasen AİHM bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez" ifadelerini kullanan Erdoğan, son olarak Osman Kavala kararı nedeniyle "Bizim mahkeme kararlarımızı tanımayanı biz de tanımayız" sözlerini sarf etmişti. |
OSMAN KAVALA KARARI UYGULANMADI
Peki AİHM'nin iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararlar neydi?
Gezi Davası kapsamında tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında AİHM, 10 Aralık 2019'da aldığı kararda, Osman Kavala'nın tutuklanması ve tutuklu yargılanmasının onu susturmak ve diğer insan hakları savunucularının cesaretini kırmak amaçlı olduğunu belirtmiş, Türkiye hükümetinden Kavala'nın bir an önce serbest kalması için gerekli önlemleri alması çağrısında bulunmuştu.
Kararın uygulanmamasının ardından AİHM, Türkiye'nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46. Maddesinin birinci fıkrasını ihlal ettiğine hükmetmişti.
DEMİRTAŞ SALIVERİLMESİNE KARAR VERİLDİ AMA...
2020 yılının son günlerde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş hakkında ifade, özgürlük ve güvenlik, serbest seçim haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve derhal serbest bırakılmasına karar vermişti.
Demirtaş hakkında verilen kararda, ''Tutukluluğu süresince yerel mahkemeler tarafından, dava öncesi tutuklu kalması için gerekli olan makul şüpheyi sağlayacak hiçbir vaka ya da bilgi sunulamamıştır. Tutukluluğa konu olan suçları işlediğine dair makul bir şüphe de dolayısıyla yoktur. Aynı gözlemler sonucu, Demirtaş'ın seçilme ve parlamentoda olma hakkının da ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır'' ifadeleri kullanılmıştı.
GERÇEK GÜNDEM