Biden Ukrayna Kriziyle İlgili Konuşacak
“190 bine yakın askeri personel”
Biden Ukrayna Kriziyle İlgili Konuşacak
ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna krizine ilişkin açıklama yapması bekleniyor. Rus basını Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te patlama olduğunu bildirdi. Almanya’da Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Başkan Yardımcısı Kamala Harris Rusya’nın diplomasiye açık olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Almanya’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le ve üç Baltık ülkesinin liderleriyle görüştü. NATO içindeki birliğe işaret eden Kamala Harris, Amerika ve müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye karar vermesi halinde yaptırımlarla karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi.
“Biz diplomasiye açık olduğumuzu net bir şekilde ifade ettik. Bu noktada ciddi olduğunu göstermek için top artık Rusya’da” dedi.
“190 bine yakın askeri personel”
Washington Rusya’nın Ukrayna içinde ve yakınlarında 169 binle 190 bin arasında askeri personel yerleştirdiğini tahmin ediyor.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Münih Güvenlik Konferansı kapsamındaki temasları sırasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve diğer dünya liderleriyle biraraya gelmesi bekleniyor.
ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada diplomatik çözüm için kapının hala açık olduğunu ancak hissiyatının Rusya’nın önümüzdeki günlerde Ukrayna’yı işgal edeceği yönünde olduğunu söyledi.
Donetsk’te patlama
Rus haber ajansı TASS, Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların kontrolunda bulunan Donetsk bölgesinde bir patlama meydana geldiğini bildirdi.
Ayrılıkçı hükümetin yetkilileri, Donetsk merkezinde bir hükümet binası yakınlarında bir aracın infilak ettiğini belirtti. Rus Interfaks Haber Ajansı, patlamada yaralanan olmadığını aktardı.
“2015’ten bu yana en yoğun topçu ateşi”
Bölgedeki çatışmalarla ilgili doğrudan tecrübesi olan bir diplomatik kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki son olayların, bölgedeki 2015 yılındaki savaştan bu yana en yoğun topçu ateşi olduğunu belirtti.
Kaynağa göre; Cuma sabahı 600’e yakın, Perşembe günü de 100’den fazla patlama kaydedildi. Kaynak en az dört kez tank ateşi açıldığını söyledi.
Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılar Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerden sivillerin tahliye edileceğini açıklamıştı. Donetsk ve Luhansk bölgelerinde milyonlarca sivilin yaşadığı tahmin ediliyor ve bu kişilerin çoğuna Rus vatandaşlığının verildiği biliniyor.
Batı ülkeleri bölgede Perşembe günü başlayan tank ve top ateşinin ikinci günde yoğunlaştığı ve bu durumun Rusya’nın işgale zemin hazırlama çabasının bir parçası olduğu görüşünde.
Batı ülkeleri Avrupa’da 1990’larda yaşanan Yugoslavya ve Çeçen savaşlarından bu yana en büyük çatışmanın patlak vermesinden korkuyor.
Merkezi Viyana’da bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nezdindeki ABD temsilcisi Michael Carpenter, “Bu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en ciddi askeri seferberlik” dedi.
Ukrayna Rusya’nın düzmece bir saldırı planladığını ve bundan Ukrayna’yı sorumlu tutacağını söyledi.
Almanya’da Münih Güvenlik Konferansı’nda Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’le birlikte katıldığı oturumda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sınır bölgesinde son 24-48 saatte yaşanan gelişmelerin Rusya’nın provokasyon yaratma çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.
Blinken, Rus birliklerin çekilmediğini, aksine sınır bölgesine takviye güç gönderdiğini söyledi.
VOA