Biden, yapay zekanın risklerini azaltmak için "iddialı" bir kararnameye imza attı

Kararname neyi amaçlıyor?

Biden, yapay zekanın risklerini azaltmak için "iddialı" bir kararnameye imza attı


Biden, yapay zekanın risklerini azaltmak için "iddialı" bir kararnameye imza attı

"Normal bir hükümet hızında hareket edemeyiz." diyen Biden, personeline yapay zeka teknolojisinin hızına ayak uydurmaları talimatını verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, yapay zeka konusunda teknoloji şirketlerinin ihtiyaçlarını ulusal güvenlik ve tüketici hakları ile dengelemeyi amaçlayan "iddialı" bir kararname imzaladı.

Biden, imzalamadan önce yaptığı açıklamada yapay zekanın değişimi "baş döndürücü bir hızla" yönlendirdiğini ve tehlikelerin yanı sıra muazzam bir potansiyel taşıdığını söyledi.

"Yapay zeka her yerimizi sarmış durumda," diyen Biden, yanlış ellerde kullanılan yapay zekanın bilgisayar korsanlarının yazılımlardaki güvenlik açıklarından yararlanmasını kolaylaştırabileceği uyarısında bulundu. 

Biden, bu teknolojinin vaatlerini gerçekleştirmek ve risklerinden kaçınmak için yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Beyaz Saray personel şefi Jeff Zients da, Biden'ın kararnameyi formüle ederken kendisine "Normal bir hükümet hızında hareket edemeyiz. Teknolojinin kendisinden daha hızlı olmasa bile onun kadar hızlı hareket etmeliyiz." dediğini aktardı.

Kararnamede yer alan kılavuzun yürürlüğe girmesi ve uygulamaya geçmesi için 90 gün ile bir yıl arasında bir süre zarfın belirlendi.

Kararname, yarın İngiltere'de başlayacak olan Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi'nin öncesinde geldi ve bu konuda şimdiye kadar atılan en güçlü küresel adımı oluşturdu.

Kararname neyi amaçlıyor?

Biden'ın adımı teknoloji şirketleri tarafından halihazırda yapılmış olan gönüllü taahhütlerden yola çıkarak bazı zorunluluklar getiriyor.

ChatGPT gibi metin, görüntü ve ses üretebilen yeni yapay zeka araçlarının kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıkan aksaklıkların bir işareti olan kararname, teknoloji şirketlerin kamu güvenliğini tehlikeye atmadan kar edebilmeleri için yapay zekanın nasıl geliştirildiğini yönlendirmeyi amaçlıyor.

Kararnameye göre yapay zeka geliştirici şirketler Savunma Üretim Yasası uyarınca güvenlik testi sonuçlarını ve diğer bilgileri hükümetle paylaşması gerekecek. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü de, yapay zeka araçlarının halka açıklanmadan önce güvenli ve emniyetli olmasını sağlamak için standartlar oluşturacak.

Ticaret Bakanlığı, gerçek etkileşimler ile yazılım tarafından üretilenler arasında ayrım yapılmasına yardımcı olmak için yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin etiketlenmesi ve filigranlanması için kılavuz yayınlayacak. 

Kararname ayrıca gizlilik, medeni haklar, tüketici korumaları, bilimsel araştırma ve işçi hakları konularına da değiniyor.

Mevzuat ve küresel anlaşmalarla güçlendirilmesi gereken ön bir kılavuz niteliğindeki kararname, yapay zekanın aldatıcı ve zararlı olmaktan ziyade güvenilir ve yararlı olmasını sağlamayı amaçlayan ilk adım olarak niteleniyor.

EURO NEWS