Biden’ın yumuşak üslubu dikkat çekiyor: ABD uzlaşma peşinde mi?

KRİZİ TIRMANDIRMAKTAN KAÇINIYOR

Biden’ın yumuşak üslubu dikkat çekiyor: ABD uzlaşma peşinde mi?




Biden’ın yumuşak üslubu dikkat çekiyor: ABD uzlaşma peşinde mi?

Biden Ukrayna savaşına yönelik gittikçe daha dikkatli ve yapıcı bir üslup kullanmaya başladı. ABD Başkanı’nın müttefik ülkelerle birlikte Rusya ve Ukrayna arasında bir çözüm arayışına girdiği bildiriliyor

KARAR/ALMANYA

Biden, daha önce Putin’e karşı yaptığı sert açıklamalardan hissedilir bir şekilde kaçınıyor. Gazetecilerin sansasyonel cevap beklentili sorularını, savaşın ne kadar kötü bir şey olduğu ve Ukrayna’ya destek vermeye devam edecekleri gibi genel geçer açıklamalarla geçiştiriyor.

Spiegel Online sitesinde yer alan bir haber yoruma göre Biden, partisinin bağış yemeğinde yaptığı son açıklama ile Ukrayna savaşında üslup ve strateji değişikliğine gittiği yönünde ciddi ipuçları verdi. Putin’in öngörülebilir tavırlar sergilediğini söyleyen Biden Putin’in savaştan çıkış yolu bulamaması nedeniyle endişe duyduğunu belirterek ‘‘Bu olguyla nasıl baş edeceğimizi düşünüyorum“ dedi.

KRİZİ TIRMANDIRMAKTAN KAÇINIYOR


ABD, Ukrayna savaşı konusunda temel duruşunu değiştirmiş değil. Ukrayna’ya yapılan yardımlar artarak sürüyor ve Rusya da kınanmaya devam ediyor. Ancak ABD hükümeti çatışmanın şiddetin arttıracak açıklamalar yapmamak konusunda dikkatli davranıyor.

Biden, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin’in Avrupa ziyareti esnasında Almanya’daki Ramstein üssünde yaptığı “Rusya’yı zayıflatmak Amerika’nın savaş hedefidir‘‘ açıklamasından memnun değil. Bu tür açıklamaların Putin’i daha da kızdırmasından endişe ediyor.

MÜTTEFİKLERLE GÖRÜŞMELER


Girilen yeni süreçte ABD ‘‘zafer“ kelimesini de nerdeyse tabu kelime olarak değerlendiriyor. Müttefik ülkelerden Rusya’ya karşı askeri zafer gibi bir hedeften söz etmemeleri isteniyor. Savaşın hedefi ABD ve müttefikler açısından zafer değil, Putin’in savaşla ağır bir stratejik karar aldığının kendisine hissettirilmesi.

BARIŞ NASIL SAĞLANIR?


ABD ve müttefikleri arasında olası bir barışın nasıl sağlanabileceği de görüşülüyor. Gerçi Batı ittifakı savaşın daha süreceğinden hareket ediyor ancak bir yandan da muhtemel barış taslakları hazırlanıyor. Bu noktadaki en büyük engel Ukrayna’nın talep ediği garantörlük. Ukrayna, NATO’ya girmemeye karşılık Batılı ülkelerin garantörlüğünü istiyor. Fakat bu garanti aynı NATO garantisi gibi garantör ülkelerini olası bir Rus saldırısında askeri müdahale hakkını doğuruyor. Putin’in böyle bir koşulu kabul etmesi imkansız olarak görülüyor. Putin’in de kabul edeceği bir anlaşmasının nasıl olabileceğini ise şu an kimse bilmiyor.

KARAR