Bilim insanları, Meksika'da Kongreye sunulan ‘uzaylı fosili’ için ne diyor?
“Bulgular önce bilim dünyasıyla paylaşılmalı”
Bilim insanları, Meksika'da Kongreye sunulan ‘uzaylı fosili’ için ne diyor?
Bilim dünyası uzaylı fosil iddialarını reddederken, Peru Kültür Bakanı Leslie Urteaga, hispanic kalıntıların ülkesinden izinsiz çıkarıldığını belirterek suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Meksika Kongresinde hafta içinde düzenlenen oturumda gazeteci ve ufolog Jamia Maussan'ın uzaylılara ait olduğunu iddia ettiği fosilleri sergilemesi dünyanın farklı bölgelerindeki bilim insanları tarafından ciddiye alınmadı.
Maussan, Peru'nun Cusco şehrinde çıkarılan ve uzaylılara ait olduğunu öne sürdüğü iki fosili camekanlı bir tabutla Kongrede sergilerken, fosillerin 1000 yaşında olduğunu iddia etmişti.
Bu "mumyalanmış fosillerin insana ait olmadığını" savunan Maussan, "Onlar, dünyasal evrimimizin bir parçası olmayan, insan olmayan varlıklardır. Onlar yok olduktan sonra başka bir evrimi olmayan varlıklardır. Karbon-14 yaş hesaplama analizini gerçekleştiren Meksika Ulusal Özerk Üniversitesine göre, bu canlılar yaklaşık bin yaşındadır. Bunlar uzay gemilerinden çıkarılan varlıklar değildir. Daha ziyade diatom madenlerine gömülmüş varlıklardırlar. Diatom toprağı, 17 milyon yıl öncesine ait fosillerdir." ifadesini kullanmıştı.
Bilim dünyası ne diyor?
Perulu biyo-antropolog Elsa Tomasto-Cagigao Reuters’e yaptığı açıklamada, daha sonra sahtekarlık olduğu tespit edilen buna benzer iddialara da atıfta bulunarak bu tür iddiaların hala kamuoyuna duyurulmasından ötürü hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Tomasto-Cagigao, "Daha önce söylediklerimiz hala geçerli, her zamanki gibi yine yapıyorlar ve buna inananlar varsa biz artık ne yapabiliriz? O kadar kaba ve basit ki bu söylediklerime eklenecek başka bir şey yok." diyerek tepkisini dile getirdi.
Daha önce buna benzer bulgular yine bilim camiası tarafından hispanik öncesi çocuklara ait bazen hayvan parçalarıyla birleştirilmiş parçalanmış mumyalar olarak değerlendirilip, reddedilmişti.
“Bulgular önce bilim dünyasıyla paylaşılmalı”
ABD’deki Princeton Üniversitesi'nin astrofizik bölümünün eski başkanı ve tanımlanamayan anormal olaylara ilişkin NASA’nın ilgili dairesinin yöneticisi David Spergel, bu tür bulguların öncelikle dünya bilim topluluğuna test edilmek üzere sunulması gerektiğini söyledi.
Öte yandan ismi açıklanmayan Meksikalı bir bilim insanı, Reuters'in talebi üzerine fosilleri inceledi ve sonuçların dünyadaki normal yaşamı işaret ettiği sonucuna vardı.
Reuters için Maussan'ın mumyalarıyla ilgili test sonuçlarını değerlendiren Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin (UNAM) Astronomi Enstitüsü’nde görevli bilim insanı Julieta Fierro, yaptığı çalışmaların karbon-14'ün varlığının, örneklerin farklı zamanlarda ölen farklı mumyaların beyin ve deri dokularıyla ilişkili olduğunu kanıtladığını söyledi.
Peru hükümeti, dava açacak
Bilim dünyası, uzaylı fosil iddialarını reddederken, Peru Kültür Bakanı Leslie Urteaga, hispanic kalıntıların ülkeden izinsiz çıkarıldığını belirterek suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Peru hükümetinin hakkında suç duyurusunda bulunduğu Maussan ise bu konuda endişeli olmadığını belirterek, “Kesinlikle yasa dışı hiçbir şey yapmadım.” dedi.
Moussan, uzaylı fosil olduğunu iddia ettiği nesnelerin Meksika’ya nasıl getirildiği sorusuna ise yanıt vermekten kaçındı.
2017’de uzaylı fosil olduğu iddia edilen nesnelerin insana ait olduğu belirlenmişti
Maussan, Kongrede yaptığı sunumda UFO'lara ait olduğunu savunduğu birkaç video da izletmişti.
Oturumda ayrıca Maussan, söz konusu fosillere ait X-ray görüntülerini de sergileyerek bunların içinde "yumurtalar" olduğunu kaydetmişti.
Maussan'ın sunumu, Meksika basınında ve sosyal medyada geniş yankı uyandırmıştı.
Ufolog Jamia Maussan, daha önce de Peru'da 2017'de bulunan bazı mumyalanmış fosillerin "uzaylılara ait" olduğunu savunmuş ancak incelemelerde bu fosillerin insana ait olduğu belirlenmişti.
euro news