Bir İnegöl köfte tarifi

Köfteye o tipik çiğneme hissini veren karbonattır.

Bir İnegöl köfte tarifi


Evren Aybars
Evren Aybars

Bir İnegöl köfte tarifi

İnegöl köftesinin en önemli özelliği, içerisinde kıyma, tuz, soğan ve karbonat haricinde hiçbir şey bulunmamasıdır. Köfteye o tipik çiğneme hissini veren karbonattır. Onun dışında bir baharat normalde kullanılmaz.

Çocukluk yıllarımda Ankara’nın Tunalı Hilmi Caddesi’nde Cambo’ya gider İnegöl köfte yerdik. O zamanlar daha Tunalı Hilmi Caddesi, şimdiki Tunalı değildi, trafik çift yönlü akardı, şimdiki gibi cep telefonu aksesuarcıları, dönerciler basmamıştı caddeyi, daha ilk cep telefonlarının çıkmasına bile 10-15 sene vardı zaten en az. O dönemden kalan çok az dükkan var, Kıtır, Cambo, Tavko aklımda olanlar. Mesela hayatımda en sevdiğim dondurmalardan birisi o zamanlar Milka Pastanesi’nin limonlu dondurmasıydı. O güzelim pastanenin yerinde zincir bir butik var şimdi. Flamingo Pastanesi dönerci oldu, Meram Pastanesi butik oldu, Kavaklıdere Sineması ise öylece atıl kaldı. Ankara’nın çoğu değerine sahip çıkmayı başaramadık, Tunalı Hilmi Caddesi ise maalesef bundan en çok etkilenen yerlerden birisi oldu.

Ben İnegöl köftesini ilk orada yedim, daha sonra beş yıl yaşadığım dönemde elbette defalarca Bursa’da da yedim, ancak çocukluğun o keyifli halinden olsa gerek, o lezzeti her zaman yakalamak mümkün olmadı. Bir de işletmeler büyüdükçe kaliteleri de ufak ufak etkileniyor sanırım, endüstriyel boyutlarda üretilen yiyecek ürünlerinin ise zaten benim gözümde güvenilirlikleri biraz daha sınırlanıyor. O yüzden mümkün olduğu müddetçe kendi köftenizi yapmak en doğrusu, hele köfte gibi karışım ürünlerde içeriğe bir şeyler karıştırmak iyice kolay olduğu için öyle yapmanızı da tavsiye ederim.

İnegöl köftesinin en önemli özelliği, içerisinde kıyma, tuz, soğan ve karbonat haricinde hiçbir şey bulunmamasıdır. Köfteye o tipik çiğneme hissini veren karbonattır. Onun dışında bir baharat normalde kullanılmaz. Ancak seviyorsanız elbette evde yapacağınız köfteye istediğiniz baharatları eklemek serbest, ama o zaman İnegöl köfte yaptım demek olmaz.

Kıyma olarak dana ile kuzu karışımı kullanmak daha lezzetli bir sonuç verir ama isterseniz sadece dana eti ile de yapabilirsiniz, diğer yandan köftenin en az 15 dakika yoğurulması ve şekil vermeden önce buzdolabında en az 8 saat, mümkünse 24 saat dinlendirilmesi gerekir.

MALZEMELER

-750 gr. dana kıyma (döş)

-250 gr. kuzu kıyma (döş veya kaburga)

-2 orta boy kuru soğan

-1 tatlı kaşığı karbonat

-1 tatlı kaşığı tuz

Soğanları bir rondodan geçirin ya da rendeleyin. Sularını iyice sıkın, soğanı kıymaya ekleyin. Baharatları da ekleyip yoğurmaya başlayın.

Bu yoğurma işlemi en az 15 dakika sürmeli, biraz yorulacaksınız ama karbonatın işini yapabilmesi için bu süreci uygulamak şart. Her şey iyice karıştıktan sonra ise, buzdolabında en az sekiz saat, mümkünse bir gün bekletin.

Bekleme süresi sonrası köftelerinizi arzu ettiğiniz gibi şekillendirip mangal veya yağsız tavada pişirebilirsiniz. Yanına en çok yakışan elbette patates tava olacaktır.

Keyifli bir pazar günü dilerim.


Evren Aybars kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.

DUVAR