BİR KEZ DE 6 TEMMUZ DÜNYA ZOONOZLAR GÜNÜ İÇİN DURUP DÜŞÜNMEK
Pasteur'ü ve zoonotik hastalıkların önemini unutmamak adına Dünya Zoonoz Günü kutlanmaktadır.
BİR KEZ DE 6 TEMMUZ DÜNYA ZOONOZLAR GÜNÜ İÇİN DURUP DÜŞÜNMEK
Zoonotik hastalıklar; hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardır. Özellikle hayvancılık sektöründeki insanlarımız ve hayvan besleyenler bu tanımla mutlaka tanışmışlardır.
Covid 19 Pandemisi sırasında da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de herkes "zoonoz" sözcüğünü sıklıkla duymuş hatta kullanmıştır. En bilinen zoonozlardan biri olan kuduzla mücadelenin ismi Pasteur'ü ve zoonotik hastalıkların önemini unutmamak adına Dünya Zoonoz Günü kutlanmaktadır.
Pandemi sürecinde özellikle Covid 19 aşı çalışmalarında olmak üzere, ülkemizde yıllardır zoonotik hastalıklarla mücadelenin sessiz kahramanları olan Veteriner Hekimler yerli aşının da milletimize kazandırılmasında öncülük etmiştir.
Zoonotik hastalıkların sadece bireyleri etkilemekten öte insanlığa ne kadar zarar verebildiği ve ekonomik anlamda da ne kadar yıkıcı oldukları son iki yılda herkes tarafından anlaşılmıştır. Hayvanlardan insanlara geçen pek çok zoonotik hastalık önce hayvan sağlığını, sonra insan sağlığını etkilemektedir. Aynı zamanda gıda güvenliği ve sağlıklı gıdaya ulaşmaya dair zincirin kırılmasına neden olan zoonozlar da Veteriner Hekimler olarak bizlerin mücadele ettiği hastalıklardandır. Zoonozlardan kaynaklı hayvan ölümlerinin görülmesi de sadece hayvancılık sektörü için değil ülke ekonomisi için de önemli boyutlarda kayıplara neden olabilmektedir.
Hayvanlarla insanlar arası ilişkinin sağlıklı olmasının temelinde hayvanların sağlıklı kılınmasının ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu açıdan ele alındığında gündemde olan "Hayvanları Koruma Kanunu"nun hayvanlara başta sağlıklı yaşam hakkı tanımasının aslında insanlara da sağlıklı yaşam hakkı tanımak olduğu bilinci ile yasadaki düzenlemelerin yapılmasının ne kadar önemli olduğunu da "Dünya Zoonoz Günü"nde bir kez daha anımsatmakta fayda görüyoruz.
Dünya Zoonoz Günü vesilesi ile; ülkemizde Covid 19 pandemisi sürecinde "Tek Sağlık" bilinci ile çalışmalar yapan meslektaş bilim insanlarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ülkemizde aşı çalışmaları yürüten ekiplerde yer alan; virüsün ilk izolasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Aykut ÖZKUL, yerli aşıda faz 3 aşamasına gelen ekibin başında bulunan Prof. Dr. Aykut ÖZDARENDELİ ve aşı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Osman ERGANİŞ ve tek sağlık ruhu ile ülkesine hizmet veren tüm meslektaşlarımız için herkesi bir kez de Dünya Zoonoz Gününde oturup düşünmeye davet ediyoruz.
- Gökhan ÖZDEMİR
Başkan
İzmir Veteriner Hekimleri Odası