Birleşik Krallık’ta burslu yüksek lisans yapmak
Chevening bursu...
Chevening bursu: Okul ücretini, konaklama ve yaşam masraflarını, vize ücretini ve gidiş-dönüş uçak biletini kapsıyor
Chevening bursu Birleşik Krallık’taki yüksek lisans ve yaşam masraflarınızın İngiltere hükümeti tarafından karşılandığı bir program. Bu sene 35. yılını kutladı.
Adını Dışişleri Bakanı’nın resmi konutu olan kentteki Chevening House’dan almış.
Chevening denince akla gelen iki önemli konu liderlik ve networking.
Başvuru sürecinde beklenen yazılar…
Başvuru için liderlik özelliklerinizi anlatan bir yazı hazırlıyorsunuz. Arkadaşınıza sürpriz doğum günü partisi organize etmek de olabilir içinde, sivil toplumda parçası olduğunuz projenin ilerlemesinde aldığınız kararlar da.
Diğer bir yazı networking becerileriniz ile ilgili. Bugüne dek kimlerle tanıştınız? Kimlerle kimleri buluşturdunuz? İşlerin daha iyi yapılmasına nasıl vesile oldunuz?
Üçüncü yazı: Üniversitede ya da iş hayatında neler yaptınız ve Birleşik Krallık’ta bu birikiminizi nasıl geliştirmeyi düşünüyorsunuz? Hangi üniversite ve neden? Üç farklı bölüm/üniversite tercihinde bulunuyorsunuz.
Misal, Sussex Üniversitesi’nde gazetecilik okuyacağım; Edinburgh Üniversitesi’nde hukuk çalışacağım; Oxford Üniversitesi’nde MBA yapacağım gibi. Bu bölümlerin geçmişinizle tutarlı olması gerekiyor.
Son yazı Türkiye’ye döndükten sonra yapacaklarınız hakkında. Bu sürede neler yapmayı planlıyorsunuz? Hayalleriniz nedir? On yıllık planınızdan bahsedebilir misiniz?
Bu yazılarla birlikte en az iki sene olan iş tecrübenizi (gönüllü işler de olabilir) sisteme yüklüyorsunuz. Elemeler yapılıyor. İkinci aşamada iki referans mektubu gerekiyor. İdeal olan akademiden ve iş hayatından sizi iyi tanıyan birer kişi.
Referans aşaması da olumlu sonuçlanırsa mülakata çağrılacaksınız. Yaklaşık bir saat boyunca üç kişilik bir ekip size İngilizce sorular soracak yazdıklarınızla, hedeflerinizle ve bursla ilgili.
Başvurmak için gerekenler ve burs kapsamı
Bu seneki başvurular 5 Kasım’da kapanıyor ve şartlar şöyle: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, eğitiminiz sonrasında ülkenize dönüp en az iki sene kalmak, liderlik potansiyeline sahip olmak, Türkiye’nin kültürel ve ekonomik olarak kalkınmasına pozitif yönde etki etmek, en az iki yıllık iş deneyimine sahip olmak, Birleşik Krallık’ta yüksek lisans programına başvurabilmek için denkliği olan bir lisans derecesinden mezun olmak, yeterli İngilizce dil belgesine (IELTS, TOEFL vb) sahip olmak.
Bursun içeriği okul ücretini, konaklama ve yaşam masraflarını, vize ücretini ve gidiş-dönüş uçak biletini kapsıyor.
Bursiyer görüşleri: Burak Ünal ve Ezgi Eren
2017/18 döneminde tüm dünyadan yaklaşık 65.000 başvuru oldu ve 1650 öğrenci bu bursu almaya hak kazandı.
Bu döneme ait Chevening bursiyerlerinden Burak Ünal, 27 yaşında, Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu. London School of Economics’te Chevening bursu ile yüksek lisansını tamamladı. Ünal, süreç hakkında şu bilgileri paylaşıyor:
Chevening bursiyerleri (Burak Ünal, sağdan üçüncü)
İngiltere’de geçirdiğim bir sene, kişisel gelişimim ve profesyonel hayatım için çok değerliydi. Akademik derslerin yanında farklı alanda birçok konferansa gitme şansım oldu. Afrika kıtasıyla ilgili gittiğim konferans ve iş forumları sayesinde şu anki işimde çok sık kullandığım bir çevreye ve bilgi birikimine sahip oldum. Şu anda Sahra Altı Afrika ülkelerine makine ve hammadde ihracatı yapıyorum. Yüksek lisans programı öncesinde Londra’da iş için bulundum. Bu sayede gitmeden önce belli beklentilerim vardı. Düzenli, insana saygılı ve çok kültürlü bir şehirde yaşadım. Tez yazımı da dâhil bir yıllık bir yüksek lisans programı olduğu için çok yoğun bir akademik dönem oldu, yine de çok güzel bir eğlence dünyası ve gece hayatı vardı. Chevening sayesinde dünyanın farklı bölgelerinden insanlarla tanışmak ve kültürlerimizi paylaşmak çok hoştu. Başvuran adaylara tavsiyelerim şöyle: Başvuru yazılarını yazarken ve mülakat sırasında doğal olsunlar ve kendilerini mümkün olduğunca tanıtsınlar. Üniversite başvurularını son ana bırakmasınlar. Asil listede çıkmasalar bile son ana kadar beklesinler—bana yedekten çıktı.
Başvurunuzdan sonra karşılaşacağınız üç sonuç var. Kabul alabilirsiniz, yedek listesinde olabilirsiniz ya da reddedilebilirsiniz.
Bursun en iyi özelliklerinden biri tüm dünyada 50.000’den fazla mezunu olan Chevening iletişim ağının parçası olmanız ve ufkunuzun genişlemesi. Zorlayıcı olabilecek yanı ise (Birleşik Krallık’taki hayatınıza çok alıştınız diyelim) eğitiminiz biter bitmez geri dönme zorunluluğunuzun bulunması.
Bursiyer Ezgi Eren, 27 yaşında. Chevening programına başvurmadan önce avukat olarak çalışıyordu. University of Edinburgh’da teknoloji ve hukuk alanında yüksek lisans yaptı. Eren, Chevening deneyimini şöyle anlatıyor:
Ezgi Eren (sağda) ve Hande Çayır (solda)
Akademik anlamda düşündüğümden biraz daha yoğun bir yıl geçirdim. Bir de Edinburgh çok güzel bir şehir olsa da kışın soğuk ve karanlık oluyor. Bu durumundan etkilenmeyeceğimi düşünmüştüm ama insan ister istemez etkileniyor. Yine de bu tür zorluklar insanın kendini tanımasına vesile oluyor. Ben de hem akademik hem de kişisel anlamda çok şey öğrendim. Gerçekten eşsiz bir deneyim oldu. Üstelik dünyanın her yerinden çok güzel insanlar ve kültürler tanıdım. Bana bu şehri evimmiş gibi hissettiren ömürlük dostlar edindim. Bu seneyi bütün olarak değerlendirecek olursak, iyi ki yapmışım diyorum. Akademik yoğunluk ve Edinburgh’da kışın fazla karanlık geçmesini saymazsak, beklentilerimin ötesinde bir durumla karşılaşmadım. Başvuracak olanlara tavsiyelerim: Öncelikle kariyer planınızı netleştirin - kendinizi yakın/uzak gelecekte nerede görmek istiyorsunuz? Sonra, neden yüksek lisans yapmak istiyorsunuz ve bunu İngiltere’de yapmanızın kariyeriniz açısından nasıl bir faydası olacak, bunu düşünün. En son olarak da bu bursu kazanıp yüksek lisansı yapınca ülkemize ve Türkiye-İngiltere ilişkilerine nasıl bir katkıda bulunabileceğinizi değerlendirin. Başvuru süreci boyunca da zaten bu sorulara cevap vermeniz bekleniyor. Bir de şunu unutmamak lazım: Eğitim alacağınız alan büyük ihtimalle çok sevdiğiniz ve toplumda olumlu bir değişim yaratmanıza aracı olacak bir alan. Tutkunuzun peşinden giderek kendinizi geliştirmek, bunun sonucunda da, kariyerinize olduğu kadar ülkenize de anlamlı bir katkıda bulunmak istiyorsunuz. Bunu karşıya doğru bir şekilde aktarmanız çok önemli. Şahsen bursu kazanmamdaki en önemli etkenin, bu heyecanımı olumlu bir şekilde ve somut bir kariyer planı çerçevesinde aktarmış olmam olduğunu düşünüyorum.
2019/2020 Chevening bursiyerlerinden yeni başvuracak adaylara tavsiyeler:
Başvuru linki: https://www.chevening.org/scholarship/turkey/
Hande Çayır / T24