Blinken: “Türkiye'nin F-16’ları satın alması hem ABD'nin hem de NATO’nun çıkarınadır”
ABD Kongresi'nin onayına ihtiyaç var
Blinken: “Türkiye'nin F-16’ları satın alması hem ABD'nin hem de NATO’nun çıkarınadır”
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’ye F-16 satışıyla ilgili Kongre’den beklentisi hakkında, “Türkiye'nin bu uçakları alması hem ABD'nin hem de NATO ittifakının çıkarınadır” dedi.
Blinken, NATO müttefiki olan Türkiye'nin modernize edilmiş F-16'lara sahip olmasının önemli olduğunu söyledi.
NATO Zirvesi için Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bulunan Blinken, MSNBC haber kanalından Andrea Mitchell’ın sorularını yanıtladı.
Blinken, Mitchell’ın “Erdoğan İsveç'in NATO'ya katılmasını kabul etti. Bunun için kaç tane F-16 alacak?” sorusuna, İsveç’in ve Finlandiya’nın katılımıyla NATO’nun daha da güçlendiğini ifade ederek yanıt verdi.
Amerikalı Bakan, “Kongre'deki her iki siyasi partinin de Türkiye'ye F-16 satışına yönelik direncinin üstesinden gelebileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Bunlar bizim için her zaman ayrı konular olmuştur. İsveç'in NATO'ya girmesi konusunda Türkiye'nin de onayıyla ilerleme kaydedildi ama aynı zamanda Türkiye'nin modernize edilmiş F-16'lara sahip olması gerektiği bu yönetimin politikasıdır, Türkiye bir NATO müttefiki. Tüm NATO'nun yakın bir şekilde birlikte çalışabilmesini sağlamak için, kullandığımız terim bu, Türkiye'nin bu teknolojiye sahip olması önemlidir.”
"Üyelerin ihtiyaç duydukları teknolojiye sahip olmaları önemli"
“Kongre'nin bunu onaylaması gerektiğini mi düşünüyorsunuz?” yönündeki soruya ise Blinken, “Tekrar ediyorum, Kongre üyeleri adına konuşmayacağım. Ancak Türkiye'nin bu uçakları alması hem ABD'nin hem de NATO ittifakının çıkarınadır, İttifak genelinde yaptığımız şey bu; İttifak'ı mümkün olduğunca güçlü kılmak için tüm üyelerin ihtiyaç duydukları teknolojiye sahip olmalarını sağlamak" cevabını verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a Wagner isyanı ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Wagner lideri Prigojin’le yaptığı görüşme de soruldu. Yaşananları “iç mesele” olarak tanımlayan Blinken, “Putin açıkça bir şeylerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Ancak bu onun otoritesine doğrudan bir meydan okumaydı. Ve bunun sonuncusunu gördüğümüzü sanmıyorum” dedi.
ABD Kongresi'nin onayına ihtiyaç var
Ankara, F-16 satışının İsveç'in NATO üyeliğine vereceği onay ile ilişkilendirilmesinden rahatsızlık duyuyordu. ABD yönetimi bu iki konu arasında bağ olmadığını defalarca açıklasa da, bazı senatörlerden bunun tersi yönünde açıklamalar geldi.
Son olarak, ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, “İsveç’in üyeliği gerçekleşene kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana olmayanlardanım” demişti. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez’in de uzun süredir aynı görüşte olduğu biliniyor.
F-16 satışını engelleyen Demokrat Partili Menendez son açıklamasında, Biden yönetimiyle getirdiği bu engelle ilgili görüşmeler yaptığını ve “önümüzdeki hafta” bir karar verebileceğini söyleyerek engeli kaldırabileceğinin sinyalini vermişti.
VOA