BM Genel Sekreter Yardımcısı Seth: Erdoğan ‘Dünya 5’ten büyüktür’ söyleminde haklı

“Türkiye’nin eleştirilmesi siyasi bir durum”

BM Genel Sekreter Yardımcısı Seth: Erdoğan ‘Dünya 5’ten büyüktür’ söyleminde haklı


Birleşmiş Milletler’in (BM) önümüzdeki sene 75. yılını dolduracağını hatırlatan Nikhil Seth, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyanın çok değiştiğini ama BM’nin aynı kaldığını söyledi

Lale Elmacıoğlu Muhabir @laleelmacioglu E-Mail 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Nikhil Seth / Fotoğraf: BAU Medya İlişkileri Direktörlüğü

Bir toplantıya katılmak için Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Başkanı Nikhil Seth, Türkiye'nin mülteci konusunda üzerine düşeni yaptığını söyledi.

Seth, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin mülteciler konusundaki çalışmalarını olumlu bulduklarını belirtti. 

"Türkiye sadece günümüzde değil, geçmişte de mültecilere kucak açmıştır" diyen Seth, "Türkiye yüzyıllardır mülteci kabul etti. Tarihte de bu böyle. Türkiye mülteciler konusunda doğru olanı yapıyor, insani olarak çok iş başardı. Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor" dedi. 

“Türkiye’nin eleştirilmesi siyasi bir durum”

Türkiye’nin çabalarına rağmen uluslararası alanda yeterli destek görmemesi ve eleştirilmesine ilişkin görüşünü sorduğumuz Seth, “Türkiye’ye eleştiriler yöneltiliyor ancak bu tamamen siyasi bir durum. Zaten eleştiri, konulardan ziyade, siyasetin doğasında var” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" söylemi hakkındaki düşüncelerini ve bu söylemin BM'deki yankılarını sorduğumuz Seth, şu yanıtı verdi:

İkinci Dünya Savaşı'ndan beri dünya çok değişti ama Birleşmiş Milletler hep aynı kaldı. Temsiliyetin daha demokratik ve çağdaş olması gerekli. Seneye Birleşmiş Milletler'in 75. yılı. Erdoğan haklı. Ancak bu değişimi sağlamak çok zor. Bu çok karmaşık bir süreç. Çok farklı sorunlar var. Ancak Erdoğan'ın haklı olduğunu söyleyebilirim.

 

Mr. Seth ile birlikte Lale- Independent Türkçe.jpg

BM Genel Sekreter Yardımcısı Nikhil Seth, Independent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'nun sorularını cevaplandırdı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Belediyelere eğitim önerisi

Küresel göç arttıkça özellikle yerel yönetimler üstündeki baskının da arttığını söyleyen Nikhil Seth, belediyelere de eğitim verilmesinin şart olduğunu söyledi.

Belediyelerin göç yokken bile sıkıntı yaşarken, göçün artmasıyla çok daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalındığını belirten BM Genel Sekreter Yardımcısı, özellikle toplumda finansal sorunların büyümesinin gerginlik ortamını tetiklediğine değindi.

“Vergi artırma yoluna gidilebilir”

Finansal krizin çözümünde vergi artırma yoluna gidilebileceğini belirten Seth, "Verginin artırılması, toplumda daha büyük gerginliğe neden olmaz mı?” sorusuna,  “Göçmenlerin eğitim almaları ve sosyal hayata katılımı çok önemli. Göçmen sayısı arttıkça, gerginlik ortamı ve yerel yönetimler üzerinde baskı da artıyor. Finansal baskı da artıyor. Yerel yönetimler, hükümetlerle çözüm yolları arıyor. Vergi artışına gidilebilir. Bu kimi zaman kaçınılmaz bir durum, kabul etmeliyiz” yanıtını verdi.

Göçmenlerin yerel ekonomiye katkı sağladığını, kimi zaman küçük işletmeler kurarak istihdam sağlamaya başladıklarını belirten Seth, “Göçmenlerin eğitimi, topluma entegre edilmesi ve üretimde bulunan kişiler haline gelmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin BM açısından önemini değerlendirmesini istediğimiz Nikhil Seth, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye, BM açısından çok önemli bir ülke. Türkiye’nin BM’ye katkı sunduğu alanlar, karşılıklı öğrenilen şeyler var. Asya ile Avrupa arasında konumlanan, laik, Atatürk ilkelerini benimsemiş, toplumsal dokusuyla, tarihiyle çok yönlü ilişkilerde önemli bir ülke Türkiye.

"İklim değişikliği konusunda gençler hayalkırıklığına uğruyor"

İspanya'nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Konferansı’nın iklim mücadelesi açısından yetersiz görülerek hayal kırıklığına neden olduğu eleştirilerini de sorduğumuz Nikhil Seth, iklim politikası konusunda çalışmalar yapıldığını ancak bu çalışmaların yetersiz görülerek özellikle gençleri hayalkırıklığına uğrattığını söyledi.

Seth, “İklim değişikliği konusu, her zaman hayalkırıklığı. Bu konuda ilerleme kaydetmek güç oluyor, süreç kaplumbağa hızıyla ilerliyor” diye konuştu.

 

The Independentturkish