BM Genel Sekreteri'nden dünyaya uyarı: Ya 'dayanışmayı' ya da 'toplu intiharı' seçeceğiz

'GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN NOKTAYA HIZLA YAKLAŞIYORUZ'

BM Genel Sekreteri'nden dünyaya uyarı: Ya 'dayanışmayı' ya da 'toplu intiharı' seçeceğiz




BM Genel Sekreteri'nden dünyaya uyarı: Ya 'dayanışmayı' ya da 'toplu intiharı' seçeceğiz

BM Genel Sekreteri Guterres, küresel ısınma konusunda dünyanın ya 'dayanışmayı' ya da 'toplu intiharı' seçeceğini söyledi. Küresel ısınma ve artan etkileri karşısında insanlığın 'işbirliği yapması gerektiğinin altını çizen Genel Sekreter, bunun yapılmaması durumunda insanlığın 'yok olacağı' uyarısında bulundu. "İklim cehennemine giden otoyoldayız ve ayağımız hala gaz pedalında" diyen Guterres "Hayatımızın mücadelesini kaybediyoruz" diyerek endişelerini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'nda (COP27) yaptığı konuşmada, dünyayı uyardı. Mısır'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Guterres, küresel ısınma konusunda dünyanın ya 'dayanışmayı' ya da 'toplu intiharı' seçeceğini söyledi.

Küresel ısınma ve artan etkileri karşısında insanlığın 'işbirliği yapması gerektiğinin' altını çizen BM Genel Sekreteri, bunun yapılmaması durumunda insanlığın 'yok olacağı' uyarısında bulundu. "İklim cehennemine giden otoyoldayız ve ayağımız hala gaz pedalında" diyen Guterres "Hayatımızın mücadelesini kaybediyoruz" diyerek endişelerini dile getirdi.

'GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN NOKTAYA HIZLA YAKLAŞIYORUZ'

Guterres, dünyanın en zengin ve en yoksul ülkeleri arasında fosil yakıtlardan geçişi hızlandırmak ve yoksul ülkelerin emisyonları azaltabilmelerini ve halihazırda meydana gelen ısınmanın kaçınılmaz etkileriyle başa çıkabilmelerini sağlamak ve gereken finansmanın sağlanmasını hızlandırmak için bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

AFP'nin aktardığına göre Genel Sekreter “Sera gazı emisyonları artmaya devam ediyor. Küresel sıcaklıklar yükselmeyi sürdürüyor. Gezegenimiz iklim kaosunun geri dönüşü olmayan noktasına hızla yaklaşıyor" ifadesini kullandı

'ÜLKELER HAREKETE GEÇMEKTE YAVAŞ VE İSTEKSİZ'

"En büyük iki ekonomi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'in bu anlaşmayı gerçeğe dönüştürme çabalarına katılma konusunda özel bir sorumluluğu var" diyen Guterres, ülkelerden karbon yoğunluğu en yüksek yakıtlardan kömürün kullanımını 2040'a kadar durdurmayı kabul etmelerini ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı üyelerinin de 2030'a kadar bu hedefe ulaşmalarını istedi.

On yıllardır devam eden iklim görüşmelerine rağmen ülkelerin harekete geçmekte çok yavaş ya da isteksiz davranmaları nedeniyle gezegeni aşırı ısınmadan kurtarmak için yeterli ilerleme kaydedilemediğini belirtti.

2015 Paris iklim anlaşmasını imzalayan taraflar, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1.5 dereceden daha fazla yükselmesini engellemeye yönelik uzun vadeli bir hedefe ulaşma sözü vermişti. Bilim insanları bu hedefi, felaket boyutundaki iklim değişikliğinin önlenmesi için bir tavan olarak belirlemişti.

KARAR