“Bodrum’u yiyip bitiren talan düzenine ‘dur’ deme vakti çoktan gelmişti”
Muğla'nın Bodrum ilçesinin yıllık turizm girdisi 2 milyar doları buluyor
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kovid-19 dönemindeki çalışmalardan salgın gölgesinde açılan turizm sezonuna, kaçak yapılarla mücadeleden 14 aylık görev sürecinde yaşananlara pek çok konuyu, Independent Türkçe’ye değerlendirdi
Bugün Türkiye’de “yeni normal”in ilk günü.
Seyahat sınırlaması sona ererken, aralarında pastane, kafe, restoran, çay bahçesi, yüzme havuzu ve spor salonlarının da yer aldığı pek çok işletme, yeniden hizmet vermeye başladı.
Gözler ise turizm sezonunun gözde beldelerine çevrildi.
Bu yerlerin başında ise adını dünyanın turizm destinasyonları arasına yazdıran Bodrum geliyor.
Ramazan Bayramı öncesinde Muğla’nın Bodrum ilçesine gidenler araçlarıyla uzun kuyruklar oluştursa da, çoğunluk seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını bekledi.
Özellikle yazlıkçılar, 2.5 aylık karantina sürecinde açık hava ve doğaya duyulan özlemle ilçeye akın etti.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecindeki çalışmaları, salgın gölgesinde sezonu açmaya hazırlanan ilçedeki son durumu ve sezondan beklentileri, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’la konuştuk.
“Akreditasyon programını devreye soktuk, kriterleri sağlayanlara belge verilecek”
Okulların tatil edilmesiyle birlikte idari hizmet binaları, pazar yerleri, eczane, veteriner, fırın ve kamunun kullanımına açık tüm mekanlarda düzenli olarak dezenfeksiyon çalışması yaptıklarını anlatan Aras, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu’nun yanı sıra akreditasyon programını hayata geçirdiklerini söyledi.
Belli kriterleri sağlayan işletmelere akreditasyon belgesi verileceğini belirten Ahmet Aras, tüm işletmelerin bakanlık ve belediye tarafından sürekli denetime tabî tutulacağını kaydetti.
“Bu sezon, işletmesinin ‘güvenli bölge’ olduğunu hissettiren her tesis öne çıkacak” diyen Aras, 36 belediye plajının yeni döneme uygun şekilde düzenlenmesine devam ettiklerini belirterek, sağlıklı bir sezon geçirmeyi umduklarını anlattı.
“Bu sezon beklentilerin çok altında kalacak, 'Esnafına Sahip Çık Bodrum’ projesini başlattık”
Salgın nedeniyle ticari hayatın yüzde 50 ila 80 durduğunu, turizmde ise bu oranın yüzde 100’e ulaştığını belirten Ahmet Aras'a göre, Bodrum’un bir turizm kenti olması sebebiyle sezon beklentilerinin çok altında kalınak.
Esnafın durumuna vurgu yapan Aras, “İşyerleri kapandı. Kredi başvuruları arttı. Esnafın durumu gerçekten çok kötü. Turizm açısından da bu sezon beklentilerin çok altında kalacak. Biz, belediye olarak bu dönemde işyerini kapatan esnafımız için bir takım tedbirler aldık. İşgaliye, kira bedellerini erteledik. E-hacizleri kaldırdık. Atık su bertaraf bedellerini, üç ay öteledik. Bir de Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Esnaf Odamızla birlikte ‘Esnafına Sahip Çık Bodrum’ projesini başlattık” ifadelerini kullandı.
“Sadece sokaktaki can dostlar için değil, yaban hayat canlıları için de çalıştık”
Pandemi sürecinde Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından sokak hayvanlarının mama ve su noktalarının sürekli takviye edildiğini, tonlarca mama dağıtıldığını ve Petbulance’ın 7/24 çalışmayı sürdürdüğünü belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaban hayat canlılarını da unutmadıklarını, Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından kurulan ekiple, aç kalan yaban domuzlarının yerleşim bölgelerine gitmesini önlemek için beslenme noktaları oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.
“300 bin civarındaki nüfusun 600 bine yaklaşmasını bekliyoruz”
Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla en fazla nüfus artışı beklenen yerlerin başında Bodrum’un geldiğini belirttiğimiz Ahmet Aras, 300 bin civarındaki mevcut nüfusun 600 bine yaklaşmasını beklediklerini söyledi.
Muğla'nın Bodrum ilçesi, yerli ve yabancı turistin en çok tercih ettiği destinasyonlar arasında. Önceki sezonlarda ilçe nüfusunun 1 milyona ulaştığı oluyordu
“Tatil tercihleri değişti, Bodrum en avantajlı turizm bölgelerinden”
Salgın sonrasında bireylerin tatil tercihlerinin büyük ölçüde değişeceğini, ‘her şey dahil’ konseptine rağbetin azalarak farklı konaklama şekillerine yönelim olacağını savunan Aras, Bodrum’un turizme ‘ev pansiyonculuğu’ ile başladığını hatırlatarak, bu durumu “Bodrum için aslında bir anlamda eskiye dönüş olacak şeklinde yorumladı.
Pandemi sonrasında güvenli, steril tekne tatillerine de ilginin artacağını düşünen Aras, Mavi yolculuğun doğduğu yer olan Bodrum’un avantajlı durumda olduğunu savundu.
“Bodrum’u yiyip bitiren talan düzenine ‘dur’ deme vakti çoktan gelmişti”
Bodrum’u “Dünyanın en güzel, en özel coğrafyası” olarak niteleyen Ahmet Aras, “Kadim medeniyetlerin yüzyıllardır izlerini bıraktığı bir kültür hazinesi. Doğası, iklimi, tarihi, kültürü, mimarisi, folklorü ve gastronomisiyle benzersiz bir kent. Ancak Bodrum, turizmle birlikte kontrol edilmeyen bir büyüme sürecini yaşamaya başladı. Hormonlu bir büyüme neticesinde kent dokusu da ne yazık ki zarar gördü. Buna ‘dur’ demenin zamanı gelmişti. Bodrum’u yiyip bitiren talan düzenine ‘dur’ deme vakti çoktan gelmişti” dedi.
Göreve başladıkları tarihi “Bodrum’un kurtuluşu için milat” olarak niteleyen Ahmet Aras, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
Bu güzel coğrafyanın her köşesinde yükselen kaçak, imara aykırı yapılara karşı bir seferberlik başlattık. Bugün Bodrum altyapı sorunları yaşıyorsa, turizmden beklentilerini tam anlamıyla karşılayamıyorsa, bütün bunların altında yatan neden, bu orantısız ve hormonlu yapılaşmadır. Dolayısıyla bizim de önceliğimiz bu kontrolsüz büyümeye son vermek ve Bodrum’u o çok özlediğimiz, özgün dokusuna yeniden kavuşturmaktır. Altyapı sorunlarını çözmüş, özgün kent mimarisi ile uluslararası kültür ve sanat organizasyonlarına ev sahipliği yapan, yılın tamamında turist hareketliliği yaşanan, tarımını, kültürünü, tarihini turizmle entegre eden bir Bodrum için çalışıyoruz.
“213 yapının yıkım işlemini tamamladık”
“Bodrum’un yaşadığı sorunları bilerek bu göreve talip oldum” diyen Aras, başta altyapı ve imara aykırı yapılaşma olmak üzere çözüm bekleyen bir dizi soruna ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.
Son dönemde Yılmaz Özdil ve Soner Yalçın gibi isimlerin Bodrum’daki konutlarının kaçak bölümlerinin gündeme geldiğini, geçtiğimiz yıl da çeşitli otellerin benzer durumlarının bulunduğunu belirttiğimiz Ahmet Aras, ruhsatsız ve imara aykırı yapılaşmaya karşı çalışmaların sürdüğünü söyledi:
Biz 1 Nisan 2019 tarihinde göreve gelir gelmez, ilk olarak ruhsatsız ve imara aykırı yapılaşmaya karşı bir seferberlik başlattık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli bir şekilde bu mücadelemizi sürdürüyoruz. Yasalar çerçevesinde müdahalemizi yapıyoruz. Bu konuda vatandaşımıza da çağrı yapıyoruz, ‘Yapılan bir yanlış varsa düzeltin, bizim müdahalemizi beklemeyin. Biz sonuna kadar size destek oluruz’ diyoruz. Hiç kimse zarara uğramasın istiyoruz. Vatandaşlarımız da bu konuda çok duyarlı. Çünkü hepimizin ortak paydası Bodrum. Biz bu eşsiz kentin dokusunu, kültürünü, kent kimliğini, doğasını korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bodrum’da 213 adet yapının yıkım işlemini tamamladık.
"Seyahat izin belgelerinin ne şekilde alındığı veya nasıl seyahat edildiği konusunda açıklamam olmadı"
Ahmet Aras'a, seyahat kısıtlamalarının olduğu dönemde, İstanbul’dan Bodrum’a VIP araçlarla gidilerek, yasakların delindiğine yönelik iddiaları da sorduk.
Bodrum Belediye Başkanı, "İçişleri Bakanlığımızın ilgili genelgeleri gereği vatandaşlarımız gerekçe gösterip seyahat izin belgesi alarak şehirlerarası seyahat edebiliyor. Seyahat izin belgelerinin ne şekilde alındığı veya nasıl seyahat edildiği konusunda bir yorumum ya da açıklamam olmadı" dedi.
“Çevre, doğa ve insan odaklı, şeffaf, katılımcı ve sosyal bir belediyecilik anlayışı yürütüyoruz”
14 aylık görev sürecinde “İyi ki yaptım” dediği şeyleri de sorduğumuz Aras, çevre, doğa ve insan odaklı, şeffaf, katılımcı ve sosyal bir belediyecilik anlayışını benimsemiş olmalarını saydı.
Son olarak, Bodrum’u aydınlık bir geleceğe taşımak için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Ahmet Aras, tüm kurum ve paydaşlarla uyum içinde çalıştıklarını, belediyeciliğin bir ekip işi olduğunu ve çok başarılı bir ekiple hizmetlerin sürdürüldüğünü söyledi.
The Independentturkish