Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs'e polis girdi, öğrencilere müdahale etti

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs'e polis girdi, öğrencilere müdahale etti


Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs'e polis girdi, öğrencilere müdahale etti

Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörlük binasının bulunduğu ve öğrencilerin bir aydır protesto için çeşitli etkinlikler düzenlediği Güney Kampüs'e polis girdi. Oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale edildi.

Gün içinde üniversitenin özel güvenlik görevlilerinin müdahale ettiği çadırların bulunduğu alana yerel saatle 21.30'da giren polis, "Saat 21.00 itibarıyla sokağa çıkma yasağı başlamıştır" anonsu yaptı.

Ardından öğrencilerin kampüsten yaptığı canlı yayınların bir kısmını sonlandıran polis, oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale etti. Öğrenciler polis tarafından kapılara doğru çıkarılırken sosyal medya platformlarına canlı yayın yapanlar başta olmak üzere bazı öğrenciler gözaltına alındı.

Güney Meydan'daki öğrencilerden alınan bilgiye göre çevik kuvvet, "slogan atarsanız hepinizi gözaltına alırız" deyince öğrenciler "şşş" sesleriyle kapıya doğru yürüdü.

Rektörlük binasının önünde de, ataması tepkilere sebep olan Melih Bulu'nun rektörlük binasından çıkışı için polis şerit oluşturdu.

Rektörlük binası önünde polis şerit oluşturdu
Fotoğraf altı yazısı,

Rektörlük binası önünde polis şerit oluşturdu

İstanbul Valiliği: 159 kişi gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan'da polisin öğrencilere müdahale etmesiyle ilgili İstanbul Valiliği de bir açıklama yaptı. Açıklamada "Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük binasını ablukaya alan ve aralarında öğretim üyeleri ile LGBT Kulüp üyesi öğrencilerin de bulunduğu bir grup göstericiye, üniversite özel güvenlik görevlileri tarafından eylemin sona erdirilmesi ve dağılmaları yönünde uyarılarda bulunulmuştur. Yapılan uyarılara itibar etmeyen göstericiler İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizin müdahalesiyle dağılmaları sağlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Ardından yapılan açıklamada da "Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs önünde düzenlenen gösterilerde yapılan tüm uyarılara rağmen eylemi sona erdirmeyen 108, Rektörlüğü ablukaya almak suretiyle bina içinde bulunanların dışarıya çıkmasını engelleyen ve tüm uyarılara rağmen bu eylemlerinden vazgeçmeyen göstericilerden 51 olmak üzere toplam 159 şüpheli Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmıştır."

Gün içinde, sergide bulunan bir resim sebebiyle tutuklanan iki öğrenci için serbest bırakılması için Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Hisarüstü'nde basın açıklaması yapmalarına izin verilmedi.

Öğrencilerin açıklama için üniversiteden çıkmalarına izin vermeyen polis, desteğe gelen öğrenci grubuna da Etiler'de müdahale etti.

Polisin okula girmesinin ardından, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektörlük önüne yürüdü.

Gözaltıların ardından Boğaziçi Dayanışması'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Kayyum kampüsü terk edene dek Boğaziçi'ndeki nöbetimizi sürdürüyoruz" denildi.
Fotoğraf altı yazısı,

Gözaltıların ardından Boğaziçi Dayanışması'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Kayyum kampüsü terk edene dek Boğaziçi'ndeki nöbetimizi sürdürüyoruz" denildi.

CHP: Barışçıl direnişe destek vermeye devam edeceğiz

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Boğaziçi Üniversitesi'ndaki haklı ve barışçı direnişlerine destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

Twitter paylaşımını geçin, 1

Twitter paylaşımının sonu, 1

Bahçeli: Türkiye'nin boğazını sıkmak isteyen provokatörler Boğaziçi'ne tutunma arayışında

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yaptığı açıklamada,''Boğaziçi Üniversitesi'nde süregelen habis eylemler mutat ve kanuna muvafık bir Rektör atanmasına gösterilen eften püften tepkilerden maksat itibariyle farklı ve fazla anlamlar taşımaktadır. Türkiye'nin boğazını sıkmak isteyen provokatörler Boğaziçi'ne tutunmanın arayışındadır" dedi.

Bahçeli açıklamasında ayrıca, ''Kabe'yi aşağılayanların, bu mabedimizi asırlar evvel mancınıklarla vurup yıkan Yezid'in askerlerinden, Ebabil kuşlarınca kafalarına taş yağdırılan Yemen Valisi Ebrehe ve askerlerinin durumundan, hatta 20 Kasım 1979'da Kabe'yi işgal eden teröristlerden hiç mi hiç farkı yoktur'' ifadelerini kullandı.

AGD'den Beyazıt Meydanı'nda protesto eylemi

Boğaziçili öğrencilerle aynı saatlerde Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Beyazıt Meydanı'nda başka bir eylem düzenledi. AGD'li üyeler Boğaziçi Üniversitesi'nde Cuma günü öğrenciler tarafından hazırlanan sergide üzerinde Kabe'nin olduğu bir resmin yer almasını protesto etti.

Öğrenci Sendikası ise AGD'nin yaptığı eylemi işaret ederek, Boğaziçi Üniversitelilerin basın açıklamasına izin verilmemesine tepki gösterdi.

Twitter paylaşımını geçin, 2

Twitter paylaşımının sonu, 2

boğaziçi

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cuma günü öğrenciler tarafından hazırlanan bir sergide, üzerinde Kabe'nin de olduğu bir resmin yer almasının ardından iki öğrenci tutuklandı.

Tutuklananların Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olduğu açıklandı.

"Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçlamasıyla gözaltına alınan diğer 3 kişiden biri serbest bırakıldı, ikisi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Üniversite öğrencileri, tutuklamalar sonrası bugün protesto eylemi çağrısı yapmıştı.

Çağrıda, "Milli ve dini hassasiyetler bahane edilerek arkadaşlarımız tutuklanırken göz önüne alınmayan Covid tedbirleri bugün uygulanacakmış. Basın açıklamamızı yasaklamak için Covid bahane olarak kullanılmaktadır. Basın açıklamamız yasaklanamaz!" denilmişti.

İstanbul Valiliği ise çağrı sonrası, "eylem yasağını" hatırlatan bir açıklama yayımlamıştı.

Yazılı açıklamada, 5 Ocak 2021 tarihinde alınan kararla koronavirüs salgını gerekçesiyle toplantı, miting, yürüyüş, oturma eylemi, açık hava toplantısı gibi etkinliklerin 1 ay süreyle yasaklandığını hatırlatılmıştı:

"Şehrimizde büyük bir gayret ve özveriyle sürdürdüğümüz salgınla mücadelenin kesintiye uğramaması için, bütün vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz... Bahsi geçen etkinlik çağrıları, halihazırda devam eden salgınla mücadele önlemlerimizi ihlal ederek, kamu sağlığını tehlikeye atacaktır."

BBC TÜRKÇE